Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-makas-tutan-ellerden-sanatsal-dokunuslar-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
'Makas tutan eller'den sanatsal dokunuşlar - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

'Makas tutan eller'den sanatsal dokunuşlar

Eklenme Tarihi: 20 Temmuz 2017, Perşembe - 10:00   Okunma Sayısı: 62849

İZMİR

İzmir'de 65 yıl berberlik yapan, eşinin ölümünün ardından yaşamaya başladığı huzurevinde resimle tanışan ve 91 yaşında sergi açan Abdurrahman Başaran'ın yeteneği ve sanat tutkusu dikkati çekiyor.

Emekli berber Başaran, üç yıl önce 70 yıllık hayat arkadaşını kaybedince kendi isteğiyle Karabağlar'da bulunan Nevvar Salih İşgören Huzurevine yerleşti. Burada el becerisi geliştirme atölyesinde zaman geçirmeye başlayan Başaran, resimde kendini geliştirdi. 

Yaptığı resimlerle yazlığının bulunduğu Karaburun ilçesine bağlı Yeniliman Mahallesi'nde evinin karşısında bulunan çardakta sergi açan yaşlı adam, yaşama azmi ile herkesin takdirini topluyor.

Başaran, her gün erken saatlerde kalkıp berberlikten kalan alışkanlıkla beyaz gömleğini giyiyor ve resim yapıyor. Başaran'ın yarım asırdan fazla bir süre yaptığı berberliğin ardından başladığı resim sanatındaki yeteneği ve eserleri görenlerin dikkati çekiyor.

"Eşimin acısını resim yaparak azalttım"

Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşini kaybettikten sonra öğrenmeye başladığı resim sayesinde bir nebzede olsa acısının azaldığını ve hayattan ayrı bir zevk aldığını söyledi.

Huzurevine geldiği ilk günleri unutamadığını aktaran Başaran, "Oraya gittiğimin ikinci günüydü. Huzurevinde el becerisi atölyesi var. Atölyedeki hocalar 'Amca burada çalışır mısınız?' Elin titremiyor, gözün görüyor, sabrın da var, burada çalış' dediler. Bana üç yıl boyunca resim öğrettiler. Resim yaparken huzur buluyorum, başka bir şey düşünmüyorum, aklıma ne gelirse çiziyorum." diye konuştu.

"Yaşlanmak yok, yaşamak var"

Başaran, zamanla ortaya koyduğu eserlerle kendisine güveninin arttığını ifade ederek şöyle devam etti:

"Birisi bana yıllar önce 'Sen bu kadar güzel resim yapacaksın' dese gülümser geçerdim. Atölyemize dışarıdan ziyarete gelenler resimlerimi görünce 'Demek yaşlanmak yok, yaşamak var' diyorlar. İmkanım olsa daha önce resim yapmaya başlardım ama naçar kaldık. 65 yıl boyunca berberlik yaptık. Şimdi evimin karşısındaki çardakta yaptığım işleri sergiliyorum, almak isteyenler oluyor, satıyorum. Bu şekilde eserlerimin devamlılığı geliyor."

Resim yapmanın dışında, huzurevi bünyesinde kurulan koroda da görev aldığına işaret eden Başaran, yaz aylarında balık tutmaya gittiğini, böylelikle zinde kaldığını anlattı.

Uzun yaşamın sırrı

Yaşamanın güzel şey olduğuna işaret eden Başaran, uzun yaşamanın sırrını şöyle anlattı:

"En önemli şey sabırlı olmak. Hayata kızmasınlar, stres sahibi olmasınlar. Biri bir olay yaptığı zaman 'Neden böyle oluyor' deyip içlerine atmasınlar. Mesela ben oluruna bırakıyorum."

Son nefesine kadar resim yapmak istediğini vurgulayan ressam Başaran, herkesin sağlıklı yaşlanması için bir hobisinin olması gerektiğini kaydetti.

 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam