Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-maltepeliler-yara-sariyor-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Maltepeliler yara sarıyor! - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Maltepeliler yara sarıyor!

Eklenme Tarihi: 17 Ağustos 2017, Perşembe - 10:00   Okunma Sayısı: 76683

Maltepe Kaymakamlığı’nın koordinatörlüğü, Maltepe Belediyesi ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin desteğiyle yürütülmekte olan “Okul-Çağı Suriyeli Mülteci Çocukların Post-Travmatik Stres Bozukluklarının Teşhis ve Tedavisi: Maltepe İlçesi Suriyeli Kardeşlerinin Yarasını Sarıyor” projesi ile Maltepe’de  ikamet eden 6-17 yaş grubundaki  354 Suriyeli mülteci çocukta maruz kaldıkları savaş ve göç yaşantılarına bağlı olarak ortaya çıkabilecek post-travmatik stres bozukluklarının (PTSD) teşhis ve tedavisi gerçekleştirilecek.
Projede sadece bilimsel araştırma ve müdahale yöntemleri esas alınmakta. Bu nedenle de  PTSD teşhisinde “Çocuklar İçin Post Travmatik Stres Bozuklukları Tepkisi Ölçeği” (CPTS-RI) ve travma tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen EMDR (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) terapi yöntemi uygulanacak. Proje sayesinde Maltepe’de  yaşayan yüzlerce mülteci çocuğun psikososyal gelişimine katkı sağlayarak aynı zamanda çocukların okullaşma oranında %100 artış hedefleniyor.
Maltepeli Muhtarlardan Projeye Önemli Destekler 
“Okul-Çağı Suriyeli Mülteci Çocukların Post-Travmatik Stres Bozukluklarının Teşhis ve Tedavisi: Maltepe İlçesi Suriyeli Kardeşlerinin Yarasını Sarıyor” projesi ile ilgili olarak proje ortaklığını yürüten Maltepe’li muhtarlardan görüşlerini aldık.
Sami Soydal (Aydınevler  Mahallesi Muhtarı ve  Maltepe Muhtarlar Derneği Başkanı ): “Okul-Çağı Suriyeli Mülteci Çocukların Post-Travmatik Stres Bozukluklarının Teşhis ve Tedavisi: Maltepe İlçesi Suriyeli Kardeşlerinin Yarasını Sarıyor” projesi çok anlamlı ve yararlı bir proje olacaktır. Projenin dört temel uygulayıcısından biriyiz.  Temel gayemiz; Suriye’deki savaştan olumsuz etkilenen çocukları topluma kazandırarak yitip gitmelerinin önüne geçmektir. Bu çerçevede ;geçtiğimiz günlerde  Maltepe Kaymakamlığından 2 kişi , Birleşmiş Milletlerden 2 temsilci ,pedagog ve sosyolog muhtarlığımıza ziyarete geldiler ve sorunları paylaşmış olduk. Akabinde, Perşembe günü mahallelileri proje kapsamında okul çağında bildikleri ve  komşu olarak tanıdıkları Suriyeli aileleri yönlendirmesini sağlayarak projenin hızlanmasını sağladık. Şimdi ise Suriyeli çocukların aileleri ziyaret edilecek ve çalışmalar tüm hızıyla sürecek. Suriye’deki savaşın bir an önce bitmesini ve  Cumhuriyetimizin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği üzere “Yurtta ve Dünyada Barış “ olmasını diliyoruz.
Ayşem Möröy (Çınar Mahallesi Muhtarı ): Nazım Hikmet Ran bir şiirinde ; “Koşuyor altı yaşında bir oğlan, uçurtması geçiyor ağaçlardan,  siz de böyle koşmuştunuz bir zaman. Çocuklara kıymayın efendiler. Bulutlar adam öldürmesin.” Diyerek  çocuklara kıyılmaması gerektiğini dile getirmiş, Maalesef ki; bizde ve komşu ülkelerimizde gencecik fidanları toprağa veriyoruz. Kutsal kitaplar bize; “Öldürmeyin “ derken; bizler bir çok masum ve mazlumun kanına giriyoruz. Sadece; bir muhtar olarak değil, bir insan olarak da bu tabloya inanın çok üzülüyor ve vicdanen yüreğim sızlıyor.  İşte; savaştan kaçan veya kaçmak zorunda bırakılan Suriyeli çocuklar için geliştirilen bu anlamlı proje de bir umut ışığıdır; hem onlar adına,hem de insanlık adına bir umut ışığı olarak görüyorum.  
Arzu Toker (Altayçeşme Mahallesi Muhtarı ):  Suriye’de yaşanan iç savaş en çok çocukları etkiledi. Minik yaşlarında oyuncak tutması,yazması,okuması gereken eller silah tutmak zorunda kaldı. Üstelik; savaş Türkiye ve Irak başta olmak üzere komşu ülkeleri de olumsuz etkiledi. Bize de; Suriyelilerle ilgili çokça şikayetin geldiğini biliyorum. İşte; böyle bir ortamda Kaymakamlığımız,Belediyemiz ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği çok önemli bir projeye imza attı. Mahalleleri proje kapsamında okul çağında bildikleri ve  komşu olarak tanıdık Suriyeli aileleri yönlendirmesini sağlayarak katkımızı sunduk. Bu sayede de  Suriyeli çocukların aileleri ziyaret edilecek ve çocukların topluma kazandırılması kolaylaşacak.
Mehmet Kamil Büyükyılmaz (Feyzulah Mahallesi Muhtarı ) : Maltepe Kaymakamlığı, Maltepe Belediyesi ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’iyle birlikte gerçekleştirdiğimiz proje çok faydalı ve önemli bir proje. Suriye’deki savaştan olumsuz etkilenen ve mahallemize gelen  çocukları  topluma faydalı birer birey haline getirip; yaralarını sarmak istiyoruz. İnşallah; amacımıza ulaşırız. 
Ayhan Karpuz (Başıbüyük Mahallesi Muhtarı ): “Okul-Çağı Suriyeli Mülteci Çocukların Post-Travmatik Stres Bozukluklarının Teşhis ve Tedavisi: Maltepe İlçesi Suriyeli Kardeşlerinin Yarasını Sarıyor” projesi ilçemizin Suriyeli kardeşlerinin yarasını sarması bakımından çok faydalı bir girişim olarak görüyoruz. Bu çocukların heba olmalarına kötü şeylere bulaşmalarına razı gelemeyiz. Hatta ;Başıbüyükspor Başkanı Adem Karataş kardeşimden, esnaf  kardeşlerimden ve mahalleliden Suriyeli çocuklara yardımcı olmalarını rica ettim. Onlar da seve yardımcı olacaklarını ifade ettiler. 
Bizde projeye katkı sunarak umut ışıklarının yanmasına devam edeceğiz.
Serkan Aslan (Zümrütevler Mahallesi Muhtarı ) : Maltepe Kaymakamlığı’nın koordinatörlüğü, Maltepe Belediyesi ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin desteğiyle yürütülmekte olan “Okul-Çağı Suriyeli Mülteci Çocukların Post-Travmatik Stres Bozukluklarının Teşhis ve Tedavisi: Maltepe İlçesi Suriyeli Kardeşlerinin Yarasını Sarıyor” projesi ile ilçemizde ikamet eden 6-17 yaş grubu 354 Suriyeli mülteci çocukta maruz kaldıkları savaş ve göç yaşantılarına bağlı olarak ortaya çıkabilecek post-travmatik stres bozukluklarının (PTSD) teşhis ve tedavisi gerçekleştiriliyor. Maltepe Kaymakamlığından 2 kişi , Birleşmiş Milletlerden 2 temsilci ,pedagog ve sosyolog muhtarlığımıza ziyaretimize geldiler. Maltepe’nin en kalabalık nüfusa sahip mahallesi olarak, mahallemizde de 78 okul çağında Suriyeli çocuk bulunduğu bilgisini öğrendim. Bu rakam öncesinde sayının daha az olduğunu düşünüyordum. Biz de; Perşembe(10.08.17) günü,  mahallelileri proje kapsamında okul çağında bildikleri ve  komşu olarak tanıdıkları Suriyeli aileleri yönlendirmesini sağladık. Bu toplantıdan sonra Suriyeli çocukların aileleri ziyaret edilmiş olacak. Ümit ederiz ki; Suriyeli çocukları bu zor ve sıkıntılı süreçten kurtarıp onları topluma ve ailelerine kazandırmış oluruz. 

Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam