Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-kurutulmus-vitamin-depolari-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Kurutulmuş vitamin depoları - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Kurutulmuş vitamin depoları

Eklenme Tarihi: 29 Ağustos 2017, Salı - 10:00   Okunma Sayısı: 189236

Dünya mutfakları  sıralamasında Türk mutfağı  üçüncü sıradadır. Yöresel lezzetlerimiz dünya çapında ün salmıştır. Bir çok patentli yiyeceklerimiz bulunmaktadır. Bu kadar çeşitli sebze meyve olunca onları saklamanın da farklı yolları çıkıyor ortaya. Sebze ve meyvelerin uzun süre muhafaza edilmesi ve saklamasının bir yolu da kurutmaktır.
Uzmanlar kurutulmuş meyvelerin, içerdikleri lif zenginliğiyle mide, bağırsak sistemi kanserlerinden insanları koruduğunu ve kabızlığı önlediğini belirtmektedirler.
Meyveler kurutulduğu zaman, içermiş oldukları vitamin, protein, mineral, yağ gibi besin maddelerinin daha yoğun hale gelmektedirler. Böylece meyvelerin suyu dışında tüm besin maddeleri büyük ölçüde korunmuş olur. Çok daha fazla taze meyve tüketilmesi yolu ile alınabilecek besinler bu yoğunlaşmadan dolayı daha az miktarda kurutulmuş meyve ile vücuda alınabilmektedir. Kurutulmuş meyvelerin enerji, kuvvet ve öğrenme üzerinde son derece olumlu etkileri vardır. 
Meyvelerin mevsiminde kurutulup saklanması oldukça eski olan bir geleneğimizdir. Kuru meyvelerin faydaları üzerine yapılmış olan araştırmalarda kuru meyvelerin yaş meyvelere oranla daha faydalı olduğu tespit edilmiştir. Kurutulmuş olan meyvelerin kalorileri taze meyvelere göre daha düşük olmasına rağmen yine de diyet yapan kişilerin çok daha dikkatli olmaları ve onları sınırlı miktarlarda tüketmeleri gerekmektedir.
Kuru meyvelerin faydalarına baktığımız zaman ilk sırada yüksek miktarda C vitamini içermelerinin geldiğini görmekteyiz. Bilhassa mevsimsel hastalıkların ve grip salgınlarının yaygın olduğu zamanlarda kuru meyve yenmesi bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve hastalıklara karşı bünyeyi daha güçlü hale getirmesi yönünden tavsiye edilmektedir. Kuru meyvelerin besin değerleri yüksek olduğu için bilhassa yaz döneminde meyvelerin kurutularak uygun koşullarda saklanması ve böylelikle de kış mevsiminde de bu meyvelerden yeteri kadar faydalanılması gerekmektedir.
Kurutulmuş meyvelerin besin değerlerine bakıldığında ilk sırada en faydalı kurutulmuş meyve olarak kayısıyı görmekteyiz. Kurutulmuş kayısının faydaları oldukça çok olup kayısının ardından kurutulmuş incir, kurutulmuş erik ve kuru üzüm faydalı kurutulmuş meyveler arasındadır. Ayrıca kuru elma da oldukça faydalı olan kuru meyveler listesinde yer almaktadır.
Kuru erikte yine kurutulmuş olan meyveler arasında faydalı olanlardan biridir. Son derece zengin B vitamini, A vitamini ve E vitamini kaynağıdır. 
Yaban mersini de faydalı olan kuru meyvelerdendir. Şeker hastalığına iyi gelmesi, vücutta kanser oluşumu ile savaşan enzimlerin harekete geçmesini sağlaması, göz sağlığına iyi gelmesi ve bağırsakları çalışmasına yardımcı olması önemli faydalarıdır.
Kuru sebzelerde son derece önemli miktarlarda bitkisel protein bulunduğu bilinmektedir. Kuru sebzelerin içerdiği protein, etteki protein miktarına oldukça yakındır. Hatta soya fasulyesinde etten çok daha fazla protein bulunmaktadır. Kuru fasulye, kuru bezelye, nohut, mercimekle beslenenler, makarna veya pirinçle beslenenlere göre çok daha fazla protein almaktadırlar.
Kurutulan meyvelerin kesinlikle ışık görmeyen, serin ve kuru yerlerde saklanması gerekmektedir. Uygun şartlarda saklanmamış olan ya da yeterince kurutulmamış olan kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm gibi meyvelerde, kansere neden olan bit, mantar zehiri olan aflatoksin oluşabilmektedir.
Özellikle açıkta satılan kurutulmuş meyveler, egzoz gazlarından dolayı kansere de neden olabilecek kimyasal maddelerle kirlenmeye daha açık olduklarından, buralardan satılan kuru meyve sebzeler alınmamalıdır.

Editör: BAŞAK ERTEKİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam