SON DAKİKA
reklam
reklam

Gaziantep Tanıtım Günleri Yiyecek Şenliği

Eklenme Tarihi: 19 Eylül 2017, Salı - 10:00   Okunma Sayısı: 109416

İSTANBUL

İstanbul Gaziantep Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen ”Gaziantep Tanıtım Günleri’nin açılışı ise , 14 Eylül 2017 Perşembe Saat 19.00’’da Maltepe Sahili Etkinlik Alanında yapıldı. Açılışa İstanbul Milletvekilleri Osman Poyraz ve Mihrimah Belma Satır,  Gaziantep Dernekleri Federasyonu Başkanı Necati Göksu ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Durdu Şekerci ile çok sayıda vatandaş katıldılar.
Gaziantep kültürünü İstanbullulara daha yakından tanıtmak için düzenlenen şenliklerde yeme-içme kültürü ve eğlence ağırlıklı bir program sunacaklarını anlatan Göksu açılış töreninde ise , “Gaziantep kültürünü yakından tanımak isteyen herkesi şenliğe davet ediyoruz” diye konuştu.
Yöresel ve ulusal sanatçıların katıldıkları etkinliklerde yemek ve baklava yeme yarışmaları, fıstık güzeli yarışması gibi etkinlikler düzenlendi. Şenlikte beyran, dövmeli alaca çorba, içli köfte, kebap, firik pilavı, çiğ köfte, kuru dolma, yaprak sarması, yoğurtlu patates, kekik salatası, nohut dürüm, kebap, kelle paça, katmer, baklava, fıstık gibi yöresel ürünler tadılırken; biz de  Gaziantep kültürünü yakından tanımış olduk. 
Yine Gaziantep’in el ve geleneksel sanatçıları da “Gaziantep Tanıtım Günleri Yiyecek Şenliği ” içerisinde yerlerini aldılar. Etkinliğe yoğun bir ilgi olduğu görülürken konuştuğumuz kimseler ise memnuniyetlerini ilettiler. 
Gaziantep, zengin yemek Kültürü’yle Anılan Bir İlimiz 
Gaziantep kültürünü yakından tanımak için gittiğimiz “Gaziantep Tanıtım Günleri Yiyecek Şenliği “ bize Gaziantep’in ne kadar zengin bir yemek kültürüne sahip olduğunu daha hatırlattı. Burası adeta bir lezzet diyarı. Tabi; bunun da en önemli sebebi şehrin  genel olarak doğu ile batı kültürünün ortasında çıkmış olmasından kaynaklanmakta. Gaziantep mutfağı denilince birçoğumuzun aklına baklava, kebap, fıstık geliyor ama farklı ve yöreye özgü bir çok lezzeti mevcut. Örneğin ;Firik Pilavı. Firik Pilavı için öncelikle ;buğday başakları olgunlaşmadan kesiliyor ve kabukları yakılıyor. Ardından ayıklanarak müthiş bir lezzet bazı elde ediliyor. Pilav etli biçimde servis edilecekse içindeki etin  mutlaka but eti olması gerekli. 
Ünü Gaziantep İl sınırlarını çoktan aşmış olan  Beyran’ı hepiniz biliyorsunuzdur. Ya; Lebeniye çorbasına ne demeli . Görünüş itibarıyla yayla çorbasına benzeyen bu çorbamızın ana malzemeleri kıyma, nohut, buğday ve süzme yoğurt olup, yemekler öncesinde en rahat içilebilen çorbalardandır. Yine dövmeli alaca çorba da Gaziantep’le özdeşleşen bir başka çorbadır. Gaziantep'te dövmeli alaca çorba mevsimi şire  zamanı yani bu dönemlerde başlar. Sonbaharda bağ bozumu yapılıp pekmez, cevizli sucuk, pestil hazırlığı başlayınca bir taraftan da alaca çorba kazanı kaynar, içindeki tahıl ve bakliyat sayesinde hem doyurucu, hem güç kuvvet verici olan alaca çorba ile ağır emek gerektiren kış hazırlıklarında başka yemeğe gerek duymaksızın günü geçirmek mümkündür. Bu yüzden şire yapıldığı gün alaca çorba pişirmek gelenek haline gelmiştir. 
Tatlı kültüründe önemli bir marka olan Gaziantep’in ünlü tatlıları arasında baklavanın ve katmerin yanında Şekerli Pide’yi es geçmeyelim . Mis gibi kıtır kıtır pide hamuru üzerine yapılan ve tuzsuz peynir ve şekerden oluşan bu lezzet de Gaziantep’e özgü bir başka tatlı lezzetimizdir. 
Yine; Malhıtalı köfte de Gaziantep’in ünlü lezzetlerinden bir başkası. Gaziantep usulü mercimek köftesi olarak bilinse de; bulgur oranı oldukça yüksektir. 
Gaziantep’in bir başka bilinen tadı ise yoğurtlu patatesi. Yoğurt, patates ve nohutu birleştiren bu eşsiz tarif sıcak bir lezzet. 
Gaziantep sadece yemek değil; içecek konusunda da oldukça zengin bir yerimiz. Mesela; yemekten sonra menengiç bitkisinin meyvelerinden yapılan bir kahve türü olan menengiç kahvesi mutlaka iyi gidecektir. Menengiç kahvesi son zamanlarda ise oldukça popüler hale geldi. 
Gaziantep’in mutfağını araştırttığımızda o kadar fazla tarif çıkıyor ki; değil bir sayfa haber, gazeteye başlı başına ek olacak nitelikte. O yüzden bu eşşiz lezzetlerin hepsine buradan yer veremediğimiz için çok üzgünüz ancak, İstanbul ve Gaziantep’te bu lezzetlerin olduğu bir çok restoran mevcut. Tavsiyemiz; Gaziantep’e de  bu eşşiz lezzetler uğramanız. 

 

Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam