SON DAKİKA
reklam
reklam

Kaplumbağa üstadı

Eklenme Tarihi: 21 Eylül 2017, Perşembe - 10:00   Okunma Sayısı: 227491


İSTANBUL

Erdoğan Özelçi, Kastamonu İnebolulu bir ailenin çocuğudur. Dört kardeşten en küçük olanıdır. Abisi sayesinde kendini kaplumbağaların içinde bulmuştur kendini bildi bileli kaplumbağa arabalarının içindedir. Kendisi gibi abisi de otomotiv sektöründe çalışmaktadır. Kendisi sadece kaplumbağa olan araçlarını tamir etmekte ve yapmaktadır. Başka bir araç markası veya modeli yapmamaktadır. Volkswagen’in kaplumbağa ve karavan modellerini yapmaktadır. Evli bir çocuk babasıdır, eşi ev hanımıdır. 2,5 yaşında olan oğlunun kesinlikle bu işi yapmasını istememektedir. ‘’Bu iş insanın kimliğini değiştiriyor sinirli, agresif, kompleksli, takıntılı bir adam haline geliyorsun’’ diyor. 25 yılı aşkın süredir bir ustalık ve kaplumbağa işini yapan Erdoğan usta, 20 sene boyunca Kadıköy Kuyubaşı’nda, 5 yıldır da İnönü Mahallesi’nde bu işi yapmaktadır. Haftada 7 gün çalışmaktadır. Bu işin %70 i zevk %30 u maddiyattır diyor. Bu işi yapmanın en önce işi sevmesinden geçmesini, maddiyatı ikinci planda tutmak olduğunu söylüyor. Bu işin zor yanlarının eskide kaldığını şuanda her şeyin daha kolay, daha ulaşılabilir olduğunu vurguluyor. İnternet sayesinde parçaları daha çok tedarik ettiğini daha fazla seçenekten yararlanabildiklerini, her şeyin daha kolay bir hal olduğunu söylüyor. Bu işte insanlarla, ustalarla çalışmanın zorluğuna değiniyor. Ustaların çok karmaşık duygular içinde olduklarını, bir anlarının diğer bir anlarına tutmadıklarını, bu yüzden de araç sahibinin baskı yaptığını bu yüzden ustalarla ve araç sahipleriyle uğraşmak zor diyen Özelçi sözlerine şöyle devam etti.
‘’Ben işimde kusursuz olmasından yanayım, yaptığım aracı teslim edeceğim zaman bir yerinde kusur, hata tekleme görürsem teslim etmem, bu yüzden de araç sahipleri bitse de gitsek, alsak moduna giriyorlar. Aracı teslim ederken önce benim içime sinecek sonra müşteriye vereceğim yoksa vermem içime sinmezse. Şu anki dükkanımda 5 kişi çalışıyor ve hepsi benden daha titiz ve özenli. Alacağım yapılması için bana verilmiş olacak araçlarda tek baktığım husus araca başka bir usta eli değmemiş olması, araç çürük olabilir ama ellenmemiş olması kriterimdir. Ellenmemiş araçları almayı daha çok uygun görüyorum. Benim ve ekibimin asıl başarısı restorasyon yapmak, her sorunu ve her soruya cevap vermek bizim asıl başarımızdır. Devlet büyüklerimizden isteğim en önemlisi yer sıkıntımız var sanayi veya bu enim gibi ustaları bir arada olması lazım sadece araç için sanayi sitesi kurulması lazım. Hem araç sahipleri açısından daha kolay olur hem ustalar için parça erişiminde daha kolay bir hale gelir. Karavanların özel araç sigortaları çok yüksek 2,5-3.0 bin tl arasında değişiyor buna bir düzeltme ve aşağı indirme fiyat politikası getirilebilir. Diğer ülkelerde bu daha ucuz. Gençlere bu işi yapacak veya hevesli olanlara tavsiyem bakış açılarını değiştirmeleri  para odaklı olmamaları, işini severek ve meraklı olarak yapmalarıdır. Bizim işimizin en zor tarafı ise orijinal fabrika çıkışlı mallardır. Bunlara merakı olanlar ve araştıranlar ulaşabilirler yada parası olanlar çok kolay ulaşabilirler. Fuarlara devlet destekli katılabilinir, çünkü fuar maliyetleri çok düşük devlet yanımızda olursa Türkiye de çok iyi ve çok fazla bu işe gönül vermiş bizi çok iyi şekilde temsil edebilecek ustalar var. En büyük hayalim dünyaya açılmak ve ABD’ye California ya gitmek kendimi daha fazla geliştirmek, oradaki ustalarla ve araçlarla daha yakından tanışabilmektir.’’ Diyen Özelçi;  ‘’Kaplumbağanın da bir nevi antika olduğunu eğer bu işi yapmasaydım antikacı olurdum’’ diyerek sözlerini tamamladı.  

 

Editör: UĞUR FARUK YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam