Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-maltepede-hatay-gunleri-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Maltepe’de Hatay Günleri - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Maltepe’de Hatay Günleri

Eklenme Tarihi: 8 Ekim 2017, Pazar - 01:00   Okunma Sayısı: 92137

İSTANBUL-Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman :”Hatay dillerin, dinlerin ve medeniyetlerin şehri"
Açılışa katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan  Yardımcısı Hüseyin Yayman, İstanbulluları Maltepe sahile davet etti ve Hatay’ı her yönüyle tanımalarını istedi. Hatay'ın ‘Dillerin, dinlerin ve medeniyetlerin şehri" olduğunu hatırlatan Yayman, "Hatay kahvaltıda 170 çeşit ürünün bulunduğu, dünyanın en büyük mozaik müzesine sahip, Anadolu'daki ilk caminin açıldığı, Türkiye'nin en uzun sahilinin olduğu, Türkiye ekonomisinde çok önemli katkısı olan şehirlerden biri" şeklinde konuştu. "Sen, ben yok biz" anlayışıyla sürekli birlik ve beraberlik duygusunu öne çıkaran bir şehir olduğunun da altını çizen Bakan Yardımcısı  Hüseyin Yayman, kendisinin de Hatay’da dünyaya geldiğini belirterek; "Hatay anlatmakla bitmez bütün vatandaşlarımıza bu kenti görmeye davet ediyoruz" dedi. 
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş : “Son 6 yılı aşkındır birbirimize sevgiyle saygıyla sarılarak bugünlere geldik.” 
Açılışta konuşma yapan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ise  Hatay’ın  son yıllarda zor bir süreçten geçtiklerini söyledi. Başkan Savaş, “6 yılı aşkındır yanı başımızda büyük bir yangın var. Bu yangından korunmak, Hatay'da birliği korumak ve emin adımlarla geleceğimizi sağlamlaştırmak istiyoruz. 6 yılı aşkındır birbirimize sevgiyle saygıyla sarılarak bugünlere geldik. Bugün de bütün birikimlerimizi İstanbul'daki dostlarımızla paylaşmaya geldik'' dedi. Davetliler ise  daha sonra kurulan stantları gezdi. Hatay mutfağının seçkin lezzetleri de davetlilere ikram edildi.
“İstanbul’da Hatay Günleri" 4-8 Ekim tarihleri arasında misafirlerini ağırladı. 
Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin desteği, HATAYDER (Hatay Eğitim, Kültür, Tanıtım ve Dayanışma Derneği) ve HATİAB (Hatay İşadamları ve Bürokratları Derneği) işbirliği ile bu yıl 7.’si düzenlenen "İstanbul’da Hatay Günleri" 4-8 Ekim tarihleri arasında Maltepe Sahil Etkinlik Alanı’nda misafirlerini ağırlıyor .Medeniyetler diyarı Hatay’ın kültürel zenginliklerini daha geniş kitlelere aktarmayı amaçlayan organizasyonda Kına gecesi, Aba güreşleri, mozaik yapımı, Antakya Medeniyetler Korosu’nun Aya İrini Müzesi’nde vereceği konser gibi kültürel etkinliklerin yanı sıra el zanaatkarları, tarım ürünleri ve gıda üreticileri, turizm, sanayi şirketleri ve STK’lar yer alacak. Hatay mutfağının künefesi, kireçte kabak tatlısı, tepsi kebabı, kömbesi, salça ve baharatlarıyla damaklarda şenlik yaşatacak lezzetleri de İstanbullularla buluşacak. Hatay mutfağı denince ilk akla gelen lezzetlerden olan  künefe de , Hatay’ın tescilli tatlarından. Bu nedenle ; Hatay’ın anavatana katılımının 78. yıldönümü nedeniyle özel hazırlanan ve  Kadıköy Meydanı’nda yapılacak olan 78 tepsilik "Künefe Şöleni" ile de İstanbullular lezzetli anlar yaşayacaklar .
Hatay’ın Özel Lezzetleri 
Hatay denince yörenin özel tatlarını da anmadan olmaz. Hatay’daki bu  lezzetler, Türk mutfağı, Arap mutfağı ve Yörük mutfağının  başarılı bir harmanlanması olarak, Orta Doğu ve Akdeniz kesişiminde ki bu müthiş şehirde bir araya gelmiş, asırlar boyu kardeşlik içinde yaşayan birbirleriyle yaşayan ve aileler kuran insanlar tarafından geliştirilmiş, Çukurova’nın verimli topraklarının katkısıyla hem bitkisel açıdan hem de hayvancılık yönüyle zenginleşmiş, tazeliği, doğallığı ve asırlık kültürü, sevgiyle sunan bir ziyafet sofrasıdır .
Hatay zengin lezzet kültürüyle de ülkemizin sayılı illeri arasındadır. İşte bunlardan seçtiğimiz güzel lezzetleri sizlere tanıtalım.
Tepsi Kebabı: Tercihen elde çekilmiş taze kıymanın, hafif baharat ve yağ ile tepsiye ‘dizilmesi’, üzerine parça domates, biber ve sarımsak doğranması ve odun ateşinde pişirim fırınınında fırınlanması ile hazırlanır.
Kağıt Kebabı: Tepsi kebabıyla çok karıştırılan lezzetli bir başka lezzet olan Kağıt Kebabı ise   daha küçük yuvarlaklar halinde, tepsiye konulan yağlı ıslak kağıdın üzerinde fırına sürülmesi ile ortaya çıkmaktadır. 
Belen Tavası: Kuzu kuşbaşının tencere yemeği şeklinde ya da kiremitte, domates, sarımsak, yeşil biber ve baharat i le hazırlanıp pişirilmesi ile oluşmaktadır.
Hatay Tava: Düz bir tepsiye ince bir şerit olarak değil de daha derin bir güveçe etin ve iç malzemenin (muhtelif malzemeler)  hazırlanması ve fırınlanması ile oluşuyor. Kaşık kaşık afiyetle gömülüyor.
Sini Oruğu:  Tepsi (sini) tabanına ince bir bulgur tabakası, aşağı kalmaz kalınlıkta kıyma ve tekrar bulgur tabakası ile hazırlanan, bulgurunda ceviz de yer alan efsane fırın lezzetidir.
Fellah Köftesi:  Hatay yöresel yemekleri arasında fellah köftesi şüphesiz ki ayrı bir yer teşkil eder. Özellikle Antakya'da bolca yapılan fellah köftesi bulgurlu bir yemektir. Fellah köftesine Hatay'da lezzet veren şey aslında özel fellah köftesi sosudur. Özellikle bu sos ile birlikte enfes bir lezzete bürünmektedir. Fellah köftesi Hatay'a has bir yemek olsa da Anadolu’da çok yaygın bir şekilde yapılmaktadır. 
Kaytaz Böreği: En meşhur Hatay böreğidir. Hatay’da günlük olarak yenilmesi için  ortaya çıkan bu lezzete şımra  adı  da verilen rezene tozu yardımı ile özelleştirilmesi sonucu hazırlanmakta.
Biberli Ekmek : Hatay yöresinin en özel kahvaltılıklarından birisi de  biberli ekmektir. Öyle ki Hatay sokaklarında sabah vakti adımlarken Hataylı kadınların evlerinin önlerindeki tandırlarda yaptığı enfes biberli ekmeklerin insanı kendine kokusunu alabilirsiniz.
Turunç Reçeli: Hatay'da neredeyse her evde mutfaklarda yapılan reçeller kahvaltılarda tüketiliyor. Yani hazır reçele şehrin yerlileri  pek  tamah etmiyor ve yöreye özgü bu güzel reçeli tüketiyorlar.
Şam Tatlısı:  Hatay'ın yine ülkemiz çapında künefe kadar olmasa da meşhur tatlılarından birisidir Şam tatlısı. Tabii tahmin edeceğiniz üzere Suriye'nin başkenti Şam'dan bizim mutfaklarımıza gelen tatlıdır.

Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam