SON DAKİKA
reklam
reklam

Sebah & Joaillier’in İstanbulu

Eklenme Tarihi: 25 Kasım 2017, Cumartesi - 12:00   Okunma Sayısı: 188761


 

 Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu, Selanik Aristoteles Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, Selanik Fotoğraf Müzesi ve Agioreitiki Estia (Aynaroz Derneği) işbirliğinden «Selanik Aristoteles Üniversitesi Trikogleios Kütüphanesi’ndenJean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900) İstanbulu başlıklı fotoğraf sergisini santaseverlerle buluşturuyor.

Sergi, 1 Aralık 2017 tarihlerinekadar sanatserverlerle buluşmaya devam edecek.PHafta içi hergün  15:00-20:00 saatleri arasında Sismanoglio Megaro’da ziyaret edilebilir.

İlk olarak Nisan-Haziran 2017 tarihleri arasında Selanik’te, Agioreitiki Estia Salonu’nda sergilenmişti ve büyük ilgi görmüştü. Bu defa, evinde, İstanbul’da, sanatseverlerle buluşacak. İstanbullular, şehrin çok fazla bilinmeyen ilginç mekânlarını iki fotoğrafçının merceğinden çıkmış arşiv fotoğrafları ile görme fırsatı bulacaklar.

Sergi, Süryani-Ermeni kökenli fotoğrafçı Pascal Sebah’ın (1823-1889) oğlu olan Jean Pascal Sebah (1872-1942) babasının ölümünün ardından 1888’de kardeşi Cosimi’nin devraldığı fotoğraf stüdyosunda aile geleneğini devam ettirerek fotoğrafçılık kariyerine başlamıştır .Birkaç yıl sonra ise, Fransız fotoğrafçı Polycarpe Joaillier (1848-1904)ile birlikte Sebah& Joaillier fotoğraf stüdyosunu kuran Sebah, Joaillier’in 1900’de Paris’e dönmesini takiben Hagop İskender ve Leo Perpignani ile işbirliği yapar.
       Sebah& Joaillier, çoğunlukla İstanbul ve Mısır’daki anıtları, gündelik hayatı vb. fotoğraflamakla ilgilenmişlerdir.1860’lardam itibaren iyice belirginleşen turizm-ticaret anlayışına uygun olarak manzara resmi tarzında çektikleri fotoğraflar, özellikle Batılı ziyaretçilere albüm halinde satılmak üzere hazırlanmıştır.      
    19.yüzyılın başlarında arkeolojik anıtların ,içinde bulundukları doğal manzaralarla birlikte fotoğraflanması sanata olan desteğin kilise ve soylu sınıfların elinden yeni burjuvalara geçmesi ve egzotik, farklı ve öteki olan her şeyin trend olması sanatçılarında resimlerinde manzara ve gündelik yaşamı konu etmelerinde etkili olmaya başladı.
Bir çok ressam, her tür aracı kullanarak, peyzaj ve gündelik hayatın örf ve adetlerini, kıyafetlerini Doğu’nun sanayi öncesi masumiyeti ile birlikte resmetti. Fotoğrafın açık, ayrıntılı, yüksek çözünürlüklü ve aynı zamanda çok sayıda çoğaltılabilmesi, beklendiği üzere fotoğrafçılarında bu akımı takip etmesine neden oldu.

       Sebah& Joaillier’in 19. Yüzyıl sonlarında çekmiş oldukları İstanbul fotoğrafları  yukarıda bahsedilen unsurları (panoromik manzaralar, basmakalıp çerçeveler, farklı manzaralara odaklanma gibi)içermekle birlikte bazıları fotoğrafçıların sadece belgeleme değil sanatsal çalışmalar yaratma niyetini de göstermektedir. Kartpostal özellikleri taşıyan fotoğraflar aynı zamanda kompozisyonda ışık ve gölge ile oynama girişimleridir.
Fotoğraflar, gelenekler, entnografik unsurları içermekle birlikte, görüntülerdeki insanlar melankolik sembolik ve hatta sürrealist bir manzara göstermektedir. Bunlar, turistik olmakla birlikte aynı zamanda derin anlamları olan görsel sanat eserleridir.
Sebah& Joaillier fotoğraflarının sahibi olduğu bu iki özellik, fotoğrafları, günümüzde sadece dökümanter  ya da dönemlerinin teknolojisini yansıtan belgeler olarak değil 19. Yüzyıl fotoğraf sanatını güzel sanatlar seviyesine çıkartan bir çaba olarak da özel kılmaktadır.
Sergide yer alan fotoğraflar, Mısır-Yunan asıllı İoannis (Yangos) Trikoglou  (İskenderiye 1888-Atina 1966) tarafından 1963 yılında Trikoglou Kütüphanesi Fototeki’nde Selanik Aristoteles Üniversitesi’ne bağışlanmıştır.
Trikogleios Kütüphanesi'nde Yunan tarihi ve kültürüne ait 12.000 kitap , 1.000 sanat eseri, fotoğraf, hatira  ve nadir belgeler bulunmaktadır. Eserlerin pek çoğuna Trikoglou  Dijital Koleksiyonu’ndan ulaşılabilir.
Selanik Aristoteles Üniversitesi, Trikogleios Kütüphanesi eserlerinden oluşan ilk sergiyi Teloglio Sanat Vakfı işbirliği ile 2006 yılında gerçekleşmiştir. Üniversite, Trikogleios Kütüphanesi’nin tanıtımını Selanik’teki müzeler ve çeşitli kurumlarla günümüzde de sürdürmektedir.

Editör: BAŞAK ERTEKİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam