Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-4-bin-yillik-gelenek-teknolojiye-direniyor-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
4 bin yıllık gelenek teknolojiye direniyor - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

4 bin yıllık gelenek teknolojiye direniyor

Eklenme Tarihi: 20 Kasım 2015, Cuma - 14:00   Okunma Sayısı: 68926

NEVŞEHİR 

Nevşehir'in Avanos ilçesinde çanakçılar, 4 bin yıllık geçmişi olan sanatlarını teknolojiye direnerek geleneksel yöntemlerle sürdürmeye çalışıyor. 

Tarihinin Hititler'e kadar dayandığı bilinen çanakçılık, Avanos'ta 4 bin yıldır sürdürülüyor. Çanak üreticilerinin çoğunluğu teknolojik gelişmeleri kullanarak motorlu tezgahlarda çanağa şekil veriyor. Az sayıdaki usta ise geleneği gelecek nesillere aktarmak amacıyla binlerce yıllık yöntemle ayak tezgahlarında üretim geleneğini yaşatıyor.

Çanak ustası Şaban Topuz, AA muhabirine, yaklaşık 25 yıldır çanak yapımıyla uğraştığını ve birçok usta yetiştirdiğini söyledi.

Çanakçılığın Anadolu’da bilinen en eski uygarlık olan Hitiler'e kadar uzandığının bilindiğini aktaran Topuz, Avanos'ta çanaktan yemek kapları, su testileri ve çeşitli çömleklerin üretimlerine devam edildiğini dile getirdi.

Topuz, çanağın günümüze kadar bilinen en eski yöntem olan ayaklı tezgahla yapıldığını ancak son dönemde motorlu tezgahların artmasıyla bu geleneğin yok olmaya yüz tuttuğunu ifade etti.

Ayaklı tezgah kullanan çanak ustası Topuz, binlerce yıldır Avanos'ta çanakçılığın aynı teknikle sürdürüldüğünü belirterek, "Ustalarımız geleneksel tekniklere riayet etmişler ve bize de bu teknikleri öğretmişlerdi. Avanos’ta sadece birkaç usta bu geleneği sürdürmeye çalışıyor. Babadan oğula geçerek bugüne kadar gelen ayaklı tezgahlar zamana ve teknolojiye yenilmiş durumda" diye konuştu.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam