SON DAKİKA
reklam
reklam

Telif Hakları “Hukuk ve Sanat’’ zirvesinde masaya yatırıldı

Eklenme Tarihi: 19 Aralık 2017, Salı - 10:00   Okunma Sayısı: 117389

İSTANBUL

Kurulduğu ilk günden bu yana önemli bir yere gelen ve güçlü yapılanması ve dinamik çalışma ekibi olan bir dernek olan Kariyer Hukuk Derneği ‘nin (KHD)  “Müzik Eserlerinin Hukuki Esaslarının “ konuşulduğu Hukuk ve Sanat Zirvesi, Kozyatağı'nda By Otell ’inde gerçekleşti.  

“Müzik Eserlerinin Hukuki Esaslarının “ konuşulduğu etkinliğe  Av. Eda Selman Bayraktar (Etkinlik Moderatorü ) ile ünlü sanatçılar Gökhan Türkmen, Aslı Demirer, Bora Öztoprak ve  sektörden bir isim olan Taksim Edisyon ile All Star Music’in kurucusu olan   Mine Aksoy da katıldılar ve  “Müzik Eserlerinin Hukuki Esasları “ ünlü isimlerce  de değerlendirilerek ve telif hakları konusundaki son gelişmeler masaya yatırıldı ve müzik  sektörünün dünden bugüne geçmişi, sektörün yaşadığı  bir takım sorunlar, telif hakkı ile  meslek birliklerinin durumu gibi konular da incelendi. 

KHD  Başkanı Ebrar Efkan Bilgiç “ Sanatçılar doğal olarak meydana getirdikleri eserlere yönelik haklarını korumak ve hukuki güvence altına almak istemektedirler” 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kariyer Hukuk Derneği (KHD)  Kurucu ve  aynı zamanda mevcut Başkanı  olan Ebrar Efkan Bilgiç ise; 

“Hukukun hayatın diğer alanlarında olduğu gibi müzik sektöründe de yer alması yadsınamaz. Teknolojinin gelişimiyle birlikte ortaya çıkan dijital platformlar ve getirdikleri değişimler, müzik piyasasında da yerini almaktadır. Dolayısıyla sanatçılar, meydana getirdikleri eserlere yönelik haklarını korumak ve hukuki güvence altına almak istemektedirler. Tabir-i caizse ‘müzik hukuku’ olarak adlandıracağımız bu alan, değişim ve gelişime açık”  diye konuştu ve katılımcılara da teşekkür ederek, sözü onlara bıraktı. 

Av. Eda Selman Bayraktar FSEK hakkında bilgiler verdi.

Bilgiç’ten sonra söz alan Av. Eda Salman Bayraktar ise ; “Müzik hukuku alanında biz avukatlar olarak mutlaka yer almalıyız. Çünkü biz bu aşamaya çok zor geldik. Müzik sektöründe bir avukata ihtiyacın var olduğu düşüncesi, hem ülkemizde hem de dünyada çok zor yerleşti. Müzik hukuku, fazla değer verilen bir alan değil ülkemizde. Tabi bu işe soyunduğumda çok az, nerdeyse hiç denebilecek sayıda çalışma olduğunu gördüm. Çok az hukukçu bu alanda varlık gösteriyor.” dedi ve Müzik Hukuku ile Fikir ve Sınai Eserler Kanunu hakkında önemli ve  aydınlatıcı bilgiler verdi.

 Av. Eda Salman Bayraktar konuşmasına da Müzik sektörünün geçmişteki durumu ile şimdiki durumu hakkındaki bilgi verip son gelişmeleri değerlendirdi. 

Mine Aksoy “Türkiye’de Telif Hakları konusu  yaklaşık 30 senedir tartışılıyor. Dünyada ise yaklaşık 150 senelik bir konu.”

Konuşmasında yaklaşık 20 seneyi  aşan mesleki tecrübelerini katılımcılarla paylaşan ve Türkiye’de alanında bir ilk olan Taksim Edisyon ile yakın zamanda All Star Music’in de kurucusu olan Mine Aksoy ise konuşmasına  Av. Eda Salman Bayraktar’a hak ve adaletin yanında olduğu için teşekkür etti. Aksoy; müziğin hayatının en önemli konusu haline geldiğini ifade etti ve müzisyenlerin yetenekli işler çıkartarak duygulara hitap  ettiklerini söyledi. 

Mine Aksoy edisyon şirketlerinde kurucu olarak görev almaktan memnuniyet duyduğunu  ve edisyon firmalarının yapımcı, yorumcu ve söz eserlerinin korunmasında önemli katkılarının olduğunu ifade etti. 

Teknolojinin sektöre etkisini ve dünyadaki son gelişmeleri anlatan Aksoy, Türkiye’de Telif Hakları konusunun  yaklaşık 30 senedir tartışıldığını ve bu konuda Turgut Özal’ın ön ayak olduğunu belirtti. Aksoy; dünyada ise bu konunun gelişme sürecinin tam 150 seneyi bulduğunu söyledi.  FSEK yasasının çıkması için yoğun  diplomasi trafiği yürüttüklerini de beliren Aksoy, yasanın günümüzün ihtiyaçlarına da karşılık olarak düzenlemesi gerektiğini ancak, yasada değil uygulamada sorunlar yaşadıklarını söyledi. 

Bora Öztoprak ; “Telif haklarıyla ilgili yeni yasa tasarısı; Sektörle -Bakanlık yetkilerinin %90-%95 oranında uzlaştığı bir yasa tasarısı “

Pop müziğin  sevilen yorumcularından besteci ve söz yazarı  Bora Öztoprak ise sözlerine zirvede anlatılan işleyişin yürümemesinden dolayı bir yapım firması sahibi olmak zorunda kaldığını belirterek aynı zamanda o kimliğiyle de meslek birliklerinde olduğunu belirterek şöyle devam etti.

“ Şimdi; burada görmüş olduğunuz 4 maddeli meslek birliklerinin üçüyle de ilişki içindeyim. Dolayısıyla, burada anlatılan yeni yasa çalışmalarına, meslek birliklerinde aksayan lisanslama ve dağıtım yöntemlerine, tüm hukuksal mevzuatın her kelimesine hakimim. Şu anki  yeni telif hakları yasasının oluşuma süreci 2012’de başladı. Tam 4 kere ayrı yasa tasarısı hazırlandı ve hepsi de değişikliğe uğradı. Tabi; bizler de bu noktaya emekleye emekleye geldik. “ dedi ve yakın bir dönemde çıkması beklenen telif hakları yasa tasarısıyla ilgili önemli bilgiler verdi.  

Söz konusu tasarının; Sektörle -Bakanlık yetkilerinin %90-%95 oranında uzlaştığı bir yasa tasarısı olduğunu ifade  eden Öztoprak, yasanın Başbakanlıkta olduğunu ve komisyona ulaştığı takdirde bazı değişliklerle karşılaşmasının da söz konusu olduğunu söyledi. Öztoprak yasa tasarısının en geç Mart ayında  çıkmasının  beklendiğini kaydetti. 

Bora Öztoprak’ın katılımcılara verdiği bilgilere göre şu anki müzik sektöründeki bütün ortak lisans birlikleri tek çatı halinde birleşecek ve Ortak Lisanslama Birliği (OLB) oluşacak. Yine eser sahipleri kendi alanlarında bir Meslek Ortak Lisanslama Birliği (OLB) kuracak. Bu  konuda da müzik sektöründeki lisans birliklerinin çok ciddi bir tecrübe sahibi olduğunu beliren Öztoprak, eser sahiplerinin yeni yasa tasarısıyla daha düzenli bir gelir sahibi olacağını  da söyledi. 

 

Gökhan Türkmen “ Zamanımda iyi niyetle yaptığım sözleşmeler yüzünden çok ciddi sıkıntılar yaşadım.” 

Bora Öztoprak’tan sonra  söz alan pop müziğin son dönemde büyük üne kavuşmuş  sevilen  bir başka  yorumcusu, bestecisi ve söz yazarı  Gökhan Türkmen de söze “ Gençken ve duygusalken, daha doğrusu bu işleri hiç bilmiyorken, sadece bu işi beste yapmak ve söz yazmak olarak düşündüğüm zamanlar bu işin öte kısımlarını bilmiyordum”  diyerek başladı ve söze  “İşte bunlardan bihaber olunca ve insan daha duygusal davranınca, ne olabilir ki deyip imzanı atıyorsun. Bu imza atma mevzusu, sizin bütün hayatınızı şekillendiriyor aslında.” diyerek devam etti. 

Türkmen “Çok ciddi sıkıntılar yaşadım. Konu zaman içinde çok karmaşık hale geldi. O anlarda çok zor durumda kaldığımı ve motivasyon kaybı yaşadığımı gayet iyi hatırlıyorum. Derken; Av. Eda Salman Bayraktar bu konuda çok yardımcı oldu. Kendisine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. “ dedi ve Av. Eda Salman Bayraktar’a teşekkür etti. 

Kendi ürettiği işleri daha rahat paylaşmak ve iyi ve akılda kalabilen işlerin çıkması için GTR Müzik’i kurduğunu belirten Gökhan Türkmen genç müzisyenlerin daha rahat çalışmalarını paylaşabilmesi için de stüdyo kurduklarını ve gecen sene hayata geçirdiklerini ifade etti.   Türkmen;  Denge stüdyosunun da  GTR Müzik’le aynı amaca sahip olduğunu söyleyerek, bir hayallerini gerçekleştirmiş  olduğunu söyledi. 

Aslı Demirer “Daha rahat hareket edebilmek için butik bir firmada çalışmaya başladım. “ 

Gökhan Türkmen ile birlikte yaptıkları   “Korkak” adlı şarkının düetiyle tüm ülkede üne kavuşan ve Gökhan Türkmen’in kurucusu olduğu GTR Müzik Firmasında çalışmalarına devam eden sevilen yorumcu, besteci ve söz yazarı  Aslı Demirer ise deneyim ve düşüncelerini paylaşan son isimdi. 

2003 yılından beridir çeşitli çalışmalarla müzik sektörü içerisinde yer aldığını belirterek konuşmasına başlayan Demirer sanatçıların da   hukuki süreçlere biraz daha dahil olması gerektiğini söyledi. Demirer; meslek örgütlerine üye olmanın da kendileri için güven veren bir duygu olduğunu ve eser yaratığınızda ve onun bir şekilde korunduğunu bilmenin  de kendilerini rahatlattığını ifade ederek sanatla uğraşanlara bu konuda bilgi ve fikir edinme çağrısında bulundu.

Meslek yaşamına nasıl başladığını anlatan Aslı Demirer büyük firmalarda çalıştıkları zaman belirli şartların koşulduğunu, bu nedenle de daha rahat hareket edebilmek için butik bir firmada çalışmaya başladığını ve bu sayede kendini ifade etme olanağına kavuştuğunu söyledi.

Ünlü isimler plaketlerini aldılar 

Kariyer Hukuk Derneği de katılımcılara teşekkür ederek Av. Eda Selman Bayraktar ,Gökhan Türkmen ile eşi Sinem Türkmen ile Aslı Demirer, Bora Öztoprak ve Mine Aksoy’a plaketlerini verdi. 

Etkinlikten sonra görüşlerini aldığımız Kariyer Hukuk Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Cankat Şir ile Hasan Genç ve Sedat Tarlacı ise Hukuk ve Sanat Zirvesi’nin başarılı geçtiğini belirterek şunları söylediler .

Cankat Şir (Kariyer Hukuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ); Kariyer Hukuk Derneği olarak sadece hukukun belirli - başlı alanlarına değil, özellik gerektiren alanlarına da eğiliyoruz. Bu nedenle Hukuk ve Sanat Zirvesi’ni düzenledik. Çok güzel bir ilginin olması bizi memnun etti. Şunu söylemek isterim ki; bu konuda az bilgi sahibiydim. Daha doğrusu benim bilgilerim de kısmen de olsa Marka Patenti üzerineydi. Çok  önemli ve anlamlı bilgiler elde ettim. 

Yeni telif hakları yasasının çıkmasını bizler de sanatçılarımız gibi arzu ediyoruz ve bekliyoruz. Zira; sanatçılarımız özelikle de sinema sanatçılarımız yıllarca telif haklarını alamadılar ve çok ciddi zorluklar yaşadılar ve halen de yaşıyorlar. Dolaysıyla da  müzik sektörü de 2000’den sonra telif haklarını alabilmiş durumdalar. Tabi ;Mine Aksoy’un de belirttiği  uygulamada bir takım sorunlar yaşandığı için de yeteri geliri alabildiklerini söyleyemem. Ancak; bu konuyla ilgili kimselerin olması sanatçılarımız için çok değerli ve değerli işleri yapabilen arkadaşlarımıza da çok ihtiyaç var.

Hasan Genç( Kariyer Hukuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi);  Derneğimiz her sene ses getiren etkinliklere imza atıyor. Buna bizler de çok katkı veriyor ve iyi ki de veriyoruz diyebiliyoruz. Aslı Demirer’in de, konuk değerli isimlerin de belirttikleri üzere  sanatçıların da   hukuki süreçlere biraz daha dahil olması gerekiyor, fakat bu konuyla ilgili olanların sayısı da maalesef az. Onun için genç avukatların iyi değerlendirebilecekleri bir alan da “Müzik Eserlerinin Hukuki Esasları” ve onlara bu konuda çok güzel bir şekilde yardımcı olan bir etkinlik oldu. 

Sedat Tarlacı( Kariyer Hukuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi);  Hukuk ve Sanat Zirvesi’ni düzenlemekten dolayı çok memnunuz. Beğeniyle dinlediğimiz Gökhan Türkmen’i, Aslı Demirer’i, Bora Öztoprak’ı, bu alana hukuki anlamda yardımcı olan genç kardeşimiz Av. Eda Selman Bayraktar’ı ve sektörün içinden gelen bir isim olan  Mine Aksoy’u beğeniyle dinledik. Onların mesleki deneyimleri ve birikimleri emin olunuz ki; katılımcılara çok büyük  katkılar  sağlamıştır. Bu arada Gökhan Türkmen’in eşi Sinem Türkmen’in de çok değerli katkıları oldu ve hepsine çok teşekkür ediyoruz.

Telif hakları konusu sanatçılarımızın kanayan yarası. Tabi Mine Aksoy’un da belirttiği üzere Türkiye’de Telif Hakları konusu  yaklaşık 30 senedir var iken, dünyada 150 senelik bir geçmişi var. Ve ülkemiz de bu alanda yeni yeni  olgunlaşma evresindeyken, böyle bir paneli düzenliyor olmamız da çok önemli. 

Ancak daha gideceğimiz çok yol var. En önemlisi de bu yola rehber olacak kimselerin olması bize de fayda sağlayacak. Bu yüzden de Av. Eda Selman Bayraktar gibi  bu alana eğilen genç kardeşlerimizin çoğalmasını isterim ve ben de bu alana yönlenmiş olan genç avukat kardeşlerimizi gerek derneğimiz olarak, gerek şahsım olarak yönlendirmek amacıyla yardımcı olacağımı buradan ifade etmek isliyorum. 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam