SON DAKİKA
reklam
reklam

CKD ve İKD Buluşmalarında Ortak Vurgular “Laiklik ve Kadına Yönelik Şiddet ”

Eklenme Tarihi: 22 Aralık 2017, Cuma - 10:00   Okunma Sayısı: 89001

İSTANBUL

17 Aralık Pazar günü muhabir kimliğimle hem Cumhuriyet Kadınları Derneği Maltepe ve Ataşehir Şubesi’nin beraber düzenledikleri “Dayanışma Kahvaltısı”  hem de İlerici Kadınlar Derneği’nin Maltepe Prof.Dr Türkan Saylan Kültür Merkezinde “Gericiliğe Karşı Laiklik için Buluşuyoruz”   başlıklı bir etkinliğine katıldım.  

Cumhuriyet Kadınları Derneği Maltepe ve Ataşehir Şubesi’nin Maltepe Küçükyalı Kubbealtı Salonunda beraber düzenledikleri “Dayanışma Kahvaltısı”  yoğun katılımlı ve coşkuluydu doğrusu. 

Kahvaltıya CKD Maltepe ve Ataşehir İlçe Başkanları ve yöneticileri ile, CHP Maltepe İlçe Yöneticileri, VP Maltepe İlce  Yöneticileri ve VP Maltepe İlce  Başkanı Şükran Ulusoy, CKD Kadıköy, Tuzla ve Kartal Şube Başkanlarıyla , Maltepe ADD  Şube Başkanı Olcay Yılmaz, Maltepe ÇYDD Şube  Başkanı Oya Çakmakçı  ,Cem Vakfı Maltepe Başkanı  ve yöneticileri başlıca olmak üzere  Maltepe ve Maltepe dışından pek çok dernek, platform yöneticileri ve medya mensupları yer aldılar . 

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’tan kısa bir teşekkür konuşması 

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’da kahvaltıya katılarak kısa bir konuşma yaptı .Kılıç; ” Bu güzel Pazar günü Cumhuriyet Kadınları Derneği Maltepe Şubesi’nin düzenlediği buluşmada Atatürk sevdalısı Maltepeli ve  Ataşehirli kadınlar ile bir arada olmaktan mutluyum”  dedi.

Maltepe ve Ataşehir Şube başkanları Sibel Karaoğlu ve Sevgi Güğümcüoğlu  da yaptıkları konuşmalarında CKD’nin siyasi mücadelesinden, sosyal çalışmalarından, önümüzdeki sorunlar, Cumhuriyetçi kesimlere ama özellikle kadınlara düşen görevlerle gecikmeksizin yapılması gerekenlerden bahsettiler ve CKD’ye üyelik çağrısında bulundular. Bu çağrı üzerine salondan 18 kadınlı erkekli katılımcı üyelik formlarını doldurup rozet takma töreniyle örgütlü mücadele saflarında yer aldılar. Üyelik yaptıran isimler arasında Maltepe ÇYDD Şube Başkanı Oya Çakmakçı da yer alıyordu. 

En genç CKD üyesi olan  Ferhan  da  Cumhuriyet kadınını anlatan  günün anlam ve önemine de uygun bir  şiirini  okudu. Hemen ardından sevilen sanatçı Serap Yenici ise  Piyanist Caner Gökdemir eşliğinde salondaki konukları da Atamızın hayatını özetleyen ve  yaklaşık bir saat boyunca  süren marşlarla birlikte,Atatürk’ün sevdiği şarkılarla süslediği görsel bir şölenle buluşturdu. 

Etkinliğin son bölümünde ise marşlar eşliğinde katılanlar “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz.” gibi sloganlar attılar ve derneğe katkı sağlayanlara da plaketler verildi. 

İlerici Kadınlar Derneği ise “Laiklik”  için bir araya geldi

İlerici Kadınlar Derneği de aynı günün gündüz saatlerinde  de İstanbul Maltepe Prof. Dr Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde “Gericiliğe Karşı Laiklik için Buluşuyoruz”   başlıklı bir etkinliği gerçekleştirdi.

Etkinlikte,  İlerici Kadınlar Derneği ‘nin Genel Başkanı Umut Kuruç, Prof.Dr Türkan Saylan’ı anarak başladığı laiklikle ilgili olarak  zaman zaman alkışlarla kesilen bir konuşma yaparken konuşmasında Filistinli Kadınlara da selam gönderdi. Onun ardından konuşma yapan İKD Genel Sekreteri Nuray Yenil ise, somut mücadele başlıkları  üzerinden bir bilgilendirme yaptı ve mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu. 

İKD Halk Oyunları ekibinin gösterisi, sevilen sanatçılar Birsen Tezer ile Gülseven Medar da  etkinlikte sahne alanlar arasında idi. Özellikle Tezer’in konserinde yoğun alkışlara şahit olduk.

Laiklik Deklarasyonu’nda Dikkat Çeken Maddeler   

"Emekçi kadınları laiklik için mücadeleye çağırıyoruz" başlığıyla yapılan deklarasyonda ise dernekçe bütün emekçi kadınları laiklik için mücadeleye çağırılırken,   söz konusu bildiride  bir çok Kadın Derneği ve STK’larca  da dile getirilen ve  Kadına yönelik şiddetin önlemesi ve 6284 Sayılı Yasanın etkin şekilde uygulanması, çocuk istismarında rıza yaşının 12’ye düşürülmesini düzenleyen yasanın iptal edilerek çocuk istismarı suçlarında caydırıcı yasal düzenlemeler yapılması, Kadınlara yönelik olarak devletçe ücretsiz kreş açılması gibi maddelerin yanında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın  kapatılması ve devletin din hizmetlerinin yeniden yapılandırılması, cemaat ve vakıflara ait yurt, yuva ve dershanelerin kapatılması, eğitimde birlik yasasının uygulanarak İmam Hatip Okulların tamamen kapatılması gibi çok dikkat çeken maddelerin  de yer alması dikkatleri çekti. Söz konusu maddeleri kısaca özetledik.

“  Diyanet İşleri Başkanlığı’nın  kapatılması ve din işleri ve devletin din hizmetlerinin yeniden yapılandırılması, zorunlu din derslerin kaldırılması, eğitimde birlik yasasının uygulanarak İmam Hatip Okulların tamamen kapatılması,   müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasanın iptal edilmesi, boşanma davalarında  zorunlu arabuluculuğun olmaması, Nüfus Hizmetleri Kanunu’ndaki değişiklikle sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların sözlü beyanla nüfus müdürlüklerine yapılmasının çocuk istismarının suç olmaktan çıkarılmasına hizmet ettiği gerekçesiyle değişikliğin iptali , 6284 Sayılı Yasanın etkin şekilde uygulanması, kadına yönelik şiddete karşı yeni yasal düzenlemelerin yapılması, medyanın kadını aşağılayan haber ve yorumlarla kadın katillerine davetiye çıkaran yayınlarının engellenmesi, pembe otobüs, pembe taksi, ayrı kafeler vb. uygulamaların kaldırılması ,çocuk istismarında rıza yaşının 12’ye düşürülmesini düzenleyen yasanın iptal edilerek çocuk istismarı suçlarında caydırıcı yasal düzenlemeler yapılması ,bütün özel kurum ve vakıfların kurduğu çocuk yuvaları, yetiştirme yurtları, dershaneler, sevgi evleri vb. devletleştirilmesi, cemaat okulları, cemaat evleri, cemaat dershaneleri gibi bütün yasadışı ve gayri meşru  'eğitim kurumları' nın devletleştirilmesi, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün  yeniden yapılandırılması ve korunmaya muhtaç bütün çocukların devlet korumasına alınması , kadınların çalışma yaşamına katılmasının önünün açılması için ücretsiz kreşlerin açılması.” 

Fikirler farklı olsa da iki noktada birleşiyorlar: “Laiklik ve Kadına Yönelik Şiddet ”

Atatürkçülüğe vurgu yapan ve 1997’de kurulan Cumhuriyet Kadınları Derneği ile, daha çok sol görüşe vurgu yapan ve 1975’de Beria Önger tarafından kurulan  ve  2015’te tekrardan aktif hale getirilen İlerici Kadınlar Derneği ‘nin iki temel  nokta üzerinde birleştiklerini söyleyebiliriz.  

Bunlardan birincisi her iki dernek de Laikliği destekleyici ve koruyucu bir şekilde vurgu yapmaktalar, ikincisi de Kadına yönelik şiddet olaylarına karşı çıkan ve bu konuda gerekenin yapılmasını isteyen bir vurguya sahipler.  Türkiye’deki pek çok derneği takip edip haberleştirildiğim gibi Kadın derneklerini  ve STK’larını da  takip etmeyi sürdüreceğim. Bu açıdan gerek bana, gerekse gazetemize çok sayıda teşekkür gönderen derneklerin başkan ve yetkilerine de bizleri samimi ve içten şekilde çağırdıkları için ben ve gazetemiz adına teşekkürlerimi iletiyorum. 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam