SON DAKİKA
reklam
reklam

130.000 Metal İşçisi Greve Doğru Gidiyor

Eklenme Tarihi: 16 Ocak 2018, Salı - 11:00   Okunma Sayısı: 89186

İSTANBUL

DİSK’e bağlı ve yaklaşık 130.000 üyesi bulunan Birleşik Metal-İş Sendikası, MESS ile önceki günlerde  yapılan görüşmeden bir sonuç alamadı. Sendika bu gelişme üzerine topladığı Başkanlar Kurulu'nda grev kararı aldı. Grev tarihi ise ,  resmi arabulucu raporunun sendikaya ulaşmasının ardından belirlenecek.

Birleşik Metal-İş Sendikası "Bu sefalet zammını kabul etmemizin mümkün olamayacağı açıktır"

Sendika sonuç bildirgesinde ise  şu  cümlelere  yer verdi

 "Bu dönem grup toplu iş sözleşmelerinin ayırt edici özelliği, geçtiğimiz 3 yıl içinde metal işkolunda üretim, karlılık, istihdam artışlarının olağanüstü düzeylerde oluşudur. Özellikle otomotivde tarihsel üretim rekorları kırılmıştır. Bir tarafta yüksek oranlı karlar, devlet teşvikleri varken, öbür tarafta iş yoğunluğu ve temposu giderek artan, düşük ücretlerle çalışan, çalışırken ölen ve yaralanan metal işçileri var.”

Elde edilen bu karların, metal işçilerinin ağır koşullarda, fedakarca çalışması sayesinde gerçekleştiği belirtilen sonuç bildirgesinde, "Ancak, işverenler işçilerin sırtından kazandıklarının küçük bir bölümünü bile işçilere vermek istemiyorlar" denildi. MESS'in zam teklifinin yüzde 6,40 olduğu ve bu oranın ikramiye dahil 137 TL'ye denk geldiği hatırlatılan sonuç bildirgesinde, "Bu sefalet zammını kabul etmemizin mümkün olamayacağı açıktır" denilerek zammın  düşük oranda olduğu vurgulandı. 

MESS'in yine 3 yıllık sözleşme istediği, bunun da kabul edilmediği aktarılan sonuç bildirgesinde, "3 yıllık sözleşme işçiler için kayıp, patronlar için daha fazla kar demektir. Bizden hiç kimse 3 yıllık bir sözleşmeyi kabul etmemizi beklemesin" ifadeleri de  yer alırken, MESS’e geçen dönemdeki grev hatırladı.

Birleşik Metal-İş Sendikası " Süreç grev aşamasına geçti”

Sonuç bildirgesinde grev için şu cümleler kullanıldı. "Süreç artık grev aşamasına gelmiştir. Sendikamız resmi arabulucu raporunun sendikamıza gelmesinin ardından en kısa sürede grev kararını alacak ve kararlılıkla da uygulayacaktır. Grev kararını alacağımız hafta, Genel Yönetim Kurulumuzun belirleyeceği gün ve saatlerde fabrikalarda üretimden gelen güç kullanılacaktır. Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuz, ayrım gözetmeksizin bütün metal işçilerini birlikte mücadeleye çağırmaktadır. Tüm metal işçilerinin aynı gün grev kararı almasının, aynı gün greve çıkmasının ve olası yasaklara karşı da birlikte tutum almasının önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Kazanmak için ortak mücadeleye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğu dönemdeyiz."

Eylem programı 16 Ocak’ta Çorlu’ da başlatılıyor 

TİS sürecinde başlayan mücadelenin bugünden itibaren yeni bir aşamaya sıçrayacağı kaydedilen sonuç bildirgesine göre, metal işçileri 16 Ocak Salı günü Çorlu'da, 17 Ocak'ta Mersin'de, 18 Ocak'ta Bilecik'te, 23 Ocak'ta Mudanya'da, 24 Ocak'ta Eskişehir'de sokaklara çıkacak. 

Aynı takvime göre 19 Ocak Cuma günü ise Merkez Toplu Sözleşme Komisyonu toplanacak. 22 Ocak Pazartesi günü İstanbul'da yapılacak basın toplantısı ile Metal İşçisinin Gerçeği açıklanacak.

Ayrıca Gebze'de merkezi olarak tüm metal işçilerinin katıldığı bir  miting yapılacak. 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam