Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-maltepe-kent-konseyi-turkiye-kent-konseyleri-platformuna-ev-sahipligi-yapti-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Maltepe Kent Konseyi Türkiye Kent Konseyleri Platformu’na Ev Sahipliği Yaptı - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Maltepe Kent Konseyi Türkiye Kent Konseyleri Platformu’na Ev Sahipliği Yaptı

Eklenme Tarihi: 20 Ocak 2018, Cumartesi - 12:00   Okunma Sayısı: 106848

 

Maltepe Kent Konseyinin ve Türkiye Kent Konseyleri Platformunun Dönem Başkanı Ozan Demir “İnsan sağlığına verdiğimiz önemi kentlerin sağlığına da vererek geleceğe dair önlemler almak mecburiyetindeyiz.”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Maltepe Kent Konseyinin Başkanı  ve aynı zamanda  Türkiye Kent Konseyleri Platformunun Dönem Başkanı da olan  Ozan Demir kentlerin  yoğun yapılaşma ve nüfus artışından dolayı insan sağlığı için de ciddi tehditler oluşturmaya başladığını  ve  konuyla ilgili ciddi önlemler alınması gerektiğini söyleyerek, şunları belirtti.

“Kentler yoğun yapılaşma ve nüfus artışından dolayı insan sağlığı için ciddi tehditler oluşturmaya başlamıştır. Yüksek binaların rüzgar koridorunu kesmesi, trafiğin yarattığı ses kirliliği ve stres, bozulan ekosistem ve iklim değişiklikleri insanlığı tehdit etmektedir. Kentsel dönüşüm tamamlandığında ortalama yüzde 40 konut artışı gerçekleşeceği ön görüsüne bakarsak 10 yıl sonra bugünün trafiğini ve kalabalığını arayacağız demektir. Bundan dolayı insan sağlığına verdiğimiz önemi kentlerin sağlığına da vererek geleceğe dair önlemler almak mecburiyetindeyiz. Diğer yandan kent sağlığını tehdit eden unsurlar sadece yapılaşma değildir. Ülkemizde ve kentimizde yaşayan mültecilerin sosyal entegrasyonu ve bir çok kentte tarım alanlarını, doğayı, insan sağlığını tehdit eden santrallerden de bahsetmemiz gerekmektedir. Çünkü ülkemizde milyonlarca göçmen bulunmakta ve bu sayının bir kısmı mülteci olarak ülkemizde kalacaktır. Sosyal entegrasyon programlarının hayata geçirilmesi ve mültecilerin uyum sorunlarını ele almamızın zamanıdır. Aynı şekilde kömür ve nükleer başta olmak üzere bir çok kentimizde santral projeleri hayata geçirilmek istenmektedir. Kirli enerji yerine temiz enerji kaynaklarının tercih edilmesi sağlamalı ve kente, insana ya da doğaya zarar veren santrallere karşı yerel ve ulusal çağrılara destekte bulunmalıyız. 23. Genel kurulumuzun belirttiğimiz sorunlara çözüm üretmesini diliyorum.”

Maltepe Belediye Başkanı Kılıç’tan Türkiye Kent Konseyleri Platformuna başarı mesajları

Demir’in konuşmasından sonra söz alan  Maltepe Belediye Başkanı  Ali Kılıç ise yaptığı konuşmasında ise “Türkiye Kent Konseyleri Platformunu Maltepe’de ağırlamaktan mutluluk duymaktayız. Kent konseyleri belediyeler ile sivil toplum ve halk arasında ki köprüdür. Belediyelerin eksikliklerine dışarıdan bakabilme ve kentin ileriye gidebilmesi için uyarılarda bulunma görevine sahiptir. Bu ilişki kentin gelişmesi açısından hayati bir ilişkidir. Kent konseyleri projeler üreterek kente katkı verirler. Projeler aracılığıla kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, üniversiteleri bir araya getirip ortak çalışma kültürünü geliştirirler ve kentimize katma değer sağlarlar. Maltepe’mizin ev sahipliği yaptığı bu genel kurulun başarıyla geçmesini diler, alınacak kararların tarihe bir not olarak düşmesini umuyorum.” Dedi ve Türkiye Kent Konseyleri Platformuna başarı dileklerini iletti.

Konu hakkında çeşitli atölyeler düzenlendi

Konuşmaların ardından “Kent Sağlığı” başlığı altında “kent ve mülteciler” ile “santraller” konuları işlenerek ilgili başlıklarla atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

Kent ve mülteciler konusunda Birleşmiş Milletler Mülteci ofisi Kıdemli Saha Sorumlusu Yazgülü Sezgin, Birleşmiş Milletler Kıdemli Mülteci Koruma Asistanı İpek Miscioğlu Kuruüzüm ile Maltepe Belediyesi Meclis üyesi aynı zamanda Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Esra Kaya Erdoğan katılımcılara mülteciler ve kent yaşamına katılmaları yaşadığımız sorunlar üzerine bilgilendirme yaptı. Atölye çalışması ile de mültecilerin dil, barınma, sağlık, eğitim gibi insani haklarda yaşadıkları sorunlar da kent konseylerin neler yapabilecekleri nerede durmaları gerektiği üzerine çalışıldı.

Santraller konusunda Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyalar Sorumlusu Reşit Elçin ve Greenpeace  Avukatlarından Deniz Bayram, ülkemiz ve dünya için son derece önemli olan çevre ve enerji politikaları hakkında çerçeve konuşması yaptılar. Atölye çalışmalarında geçildiğinde kent konseylerinin kısa , orta ve uzun vadede kirli enerjinin terk edilip, temiz ve yenilenebilir enerji konularında ortak yürütmesi gereken çalışmaların neler olduğu tartışıldı.

 

Türkiye Kent Konseyleri Platformu 23. Genel Kurulu Sonuç Bildirgesinde Önemli Tespitlere Yer Verildi 

İki gün süren Türkiye Kent Konseyleri  Platformu 23. Genel Kurulu atölye çalışmalarından çıkan sonuç bildirgesiyle son bulurken önemli tespitlere de yer verildi. Sonuç bildirgesinde sorunlara çözüm getirilmesi çağrısında bulunurken, kent konseylerinin halkın temiz enerji konusunda ve kendi enerjisini üretebileceği teknolojiler konusunda yönlendirme ve bilinçlendirilmesi için kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışmalar yapması gerektiği de vurgulandı. Yine Kent Konseylerinin dil, barınma, sağlık, güvenlik, ve eğitim sorunlarının çözümü için de  projeler  üretmesi gerektiği belirtildi.

Sonuç bildirgesinde  ise şu cümlelere yer verildi

 

Türkiye Kent Konseyleri Platformu 23. Genel Kurulu, Maltepe Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde 13-14 Ocak 2018’de gerçekleştirilmiştir. Genel Kurul Toplantısında Konseyler Kent ve Mülteciler ve Çevre konusunda oynayabilecekleri roller, atölye çalışmaları eşliğinde ele alınarak aşağıdaki çıktılar elde edilmiştir;

1.         Mülteciler ve göç sorununun artarak devam edeceği anlaşılmaktadır. Bu konuda önceden olduğu gibi hazırlıksız yakalanmamız gelecekte altından kalkılamayacak sosyal sorunlara yol açacaktır. Bu konuda devletin bütün kurumları ve sivil toplum iş ve güç birliği yaparak topluma hasar vermeden, siyasi kaygılardan uzak, uluslararası anlaşma ve sözleşmeleri de göz ardı etmeden süratle çözüm üretilmelidir.  Ortaya çıkan;

 

-           Dil, barınma, sağlık, güvenlik, ve eğitim sorunlarının çözümü için Kent Konseyleri projeler üretmelidir. Bu konuda uygulamalardan ve sosyal medyadan kaynaklanan halkımız nezdindeki yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesi sağlanabilir.

 

2.         Çevre ve enerji ülkemiz ve dünya için son derece vazgeçilmez ve önemlidir. Ancak enerji politikalarında dünyanın gelişmiş ülkeleri belli bir plan dâhilinde kirli enerjiden vazgeçerken ülkemizde termik  (kömür), jeotermal ve nükleer enerji üretimi ısrarla sürdürülmek istenmektedir. Ayrıca ülkenin 7 bölgesinde uranyum sondajı İhaleleri başlatılmış bulunmaktadır. Kent konseyleri kirli enerji üretimi modellerine kesinlikle karşı olduğumuzu bildirir; güneş, rüzgâr, dalga v.b yenilenebilir temiz enerji kaynaklarının kullanılması ve üretimin her aşamasında çevreye, doğaya ve insan sağlığına saygılı olunmasını savunur. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynakları yatırımı her aşamada desteklenmelidir. Bu arada enerjinin taşınmasında %20 oranındaki kaybın bir kısmının bile önlenmesiyle doğa katliamları önlenebilir. Kent konseyleri halkın temiz enerji konusunda ve kendi enerjisini üretebileceği teknolojiler konusunda yönlendirme ve bilinçlendirilmesi için kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışmalar yapmalıdır. Bu bağlamda da kendi temiz enerjisini üretebilen ve dışa bağımlılığı da belli bir zaman ve oranda azaltmak hedeflenmelidir. Çünkü ‘’Temiz Hava’’ anayasal hakkımızdır. (Anayasa 56. Maddesi)

3.         Çevre ve kent sağlığı hususunda Kent Konseyleri belediyeleri ile birlikte yapabilecekleri çalışmalar konusunda projeler hazırlamalı, gerekli bilinç ve yönlendirmeyi sağlamalıdır.

4.         Ülkemizde var olan çevre ve mülteci sorunları ülkemiz demokrasi sorunu ile doğrudan ilgilidir. Olağanüstü Hal uygulamalarına son verilerek bir an önce ülkenin demokratikleşmesi ve olağan hale gelmesi gerekmektedir.

 

Editör: Uğur Faruk YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam