SON DAKİKA
reklam
reklam

Kadınlar medyada da cinsiyet ayrımcılığına uğruyor

Eklenme Tarihi: 24 Kasım 2015, Salı - 11:00   Okunma Sayısı: 87502

ANKARA

Dünyada basın sektöründe kadınların, erkeklere oranla daha az göz önünde olduğu bildirildi. 

"Küresel Medya İzleme Projesi 2015"in (GMMP) yaptığı araştırma, kadınların medyada erkeklerden daha az yer aldığını, haberleri sunan kişilerin yalnızca yüzde 24'ünü kadınların oluşturduğunu gösterdi.

"Küresel Medya İzleme Projesi 2015"in koordinatörü Sarah Macharia, medya sektöründeki cinsiyet ayrımcılığının, araştırmanın başladığı 20 yıl önce de hemen hemen aynı durumda olduğunu belirterek, eşitliğin en az 75 yıl sonra sağlanabileceğini kaydetti. Macharia, "Medyada haber konusu olan ya da söyleşi yapılan kadınların oranı 1995'te yüzde 17'ydi. Bugün bu oran yalnızca yüzde 24" dedi. 

Araştırma, dijital medyada da benzer bir uçurumun var olduğunu, kadınların, dünya çapında internet haberlerinin sadece dörtte birinde rol aldığını gösterdi. 

Öte yandan, kadınların siyasetten ziyade bilim ve sağlık gibi bazı alan haberlerinin önemli bir ögesi olabildiği kaydedildi. Rapora göre, kadınlar siyasi haberlerin yüzde 16'sında, daha az önem atfedilen ve tüm haberlerin yüzde 8'ini oluşturan bilim ve sağlık haberlerinin ise yüzde 35'inde ön plana çıkıyor.

Küresel Medya İzleme Projesi'ne göre, kadınlar en çok Kuzey Amerika, en az Ortadoğu basınında kendilerine yer buluyor.

Raporda, Latin Amerika'da basın sektöründe çalışan kadın muhabir ve sunucuların oranının, 2000 yılında bu yana yüzde 15'lik bir artışla yüzde 43'e yükseldiğine de dikkat çekildi. Macharia, bu gelişmede kültürel etkilerin rol oynadığını, Latin Amerika'nın dünyanın kadın devlet başkanı oranı en yüksek bölgesi olduğuna ve coşkun feminist hareketlere ev sahipliği yaptığına dikkati çekti. 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam