Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-metal-sektorunde-sendikalar-greve-giderken-mess-de-lokavt-kararini-acikladi-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Metal Sektöründe Sendikalar Greve Giderken MESS de Lokavt Kararını Açıkladı - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Metal Sektöründe Sendikalar Greve Giderken MESS de Lokavt Kararını Açıkladı

Eklenme Tarihi: 28 Ocak 2018, Pazar - 14:00   Okunma Sayısı: 88365

Kısa bir süre içerisinde TÜRK-İŞ'e bağlı  ve çok sayıda üyeleri olan  Türk Metal Sendikası ve HAK-İŞ'e bağlı Çelik İş Sendikaları da  grev kararı aldıklarını açıkladılar. Karara gerekçe olarak yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmaması gösterildi.

3 Büyük Sendikaya Bağlı  Metal İsçileri Grev Yolunda

TÜRK-İŞ'e bağlı  Türk Metal Sendikası, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş ve HAK-İŞ'e bağlı Çelik İş Sendikası grev kararı aldıklarını açıkladı.

Üç sendika ile MESS arasında Ekim ayında başlayan ve iki ay süren müzakerelerin ücreti ve sosyal haklar başta olmak için birçok konuda uzlaşma sağlanamadı. Bunun yerine yürütülen  arabuluculuk görüşmeleri de anlaşmazlıkla sonuçlandı.

TÜRK-İŞ'e bağlı  Türk Metal Sendikası yaptığı basın açıklamasında ise sendikanın  5 Ekim’de başlayan sözleşme görüşmelerinde %38 olan zam taleplerinin yerine getirilmediğini ve kendilerinin MESS’le olan diyalog cabasına rağmen , uzlaşmadan uzak oldukları gerekçesiyle görüşmelerin sona erdiğini belitti.

Türk Metal Sendikası yaptığı basın açıklamasında dikkat çekici satırlara yer verdi. Yapılan açıklamada;  “Gelinen noktada yüzbinlerce Türk Metal üyesi için söz bitmiştir: Artık taleplerimizi sözle değil eylemle savunma vaktidir. Emeğimizin karşılığını almak için görüşmelerden çekilerek GREV ilan ediyoruz! Grevimizin başlangıç tarihi yasal olarak en erken süre olan: 2 Şubattır! Bugün tüm metal emekçileri ve işçi sınıfı için tarihi bir gündür! Ekmek kavgamız kendimiz için olduğu kadar tüm emekçi kardeşlerimiz içindir! Grev alanlarında yüzbinlerce Türk Metal üyesi olarak yüreğimizde milyonlarca emekçi kardeşimizin hak kavgasını taşıyacağız!” denilerek sendikaya bağlı işçilerin emeklerinin karışlığını almak için greve gittikleri vurgulandı.

HAK-İŞ'e bağlı Çelik İş Sendikası da MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi(TİS) sürecinden anlaşma çıkmaması üzerine, 2 Şubat 2018 Cuma günü itibariyle Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’na(MESS) bağlı işyerlerinde  grev kararı aldıklarını açıkladılar.

Karar ile ilgili olarak yazılı bir basın açıklaması yapan Sendika başkanı Yunus Değirmenci, “TİS masasında ücret maddelerinin görüşülmeye başlandığı andan itibaren, MESS’in sergilemiş olduğu dayatmacı ve uzlaşmaz tavrı ile Türkiye şartlarından uzak, komik ücret zammı teklifi, bizi bugün bu grev kararını almaya itmiştir. Biz, bu işi masada bitirelim dedikçe, MESS, tam tersi şekilde verdiği tekliflerle masadan kalkmış, bizi de masadan kalkmaya zorlamıştır. Haklarımızı almak için üretimden gelen gücümüzü devreye sokma günü gelmiştir. Başından bu yana söylediğimiz gibi, üyelerimizin beklentilerini karşılayacak bir teklif göremediğimiz için yasal hakkımız olan grev hakkımızı kullanmaktan geri durmayacağız ve bu işyerlerimizde üretimi durduracağız” ifadelerini kullandı.

“Ülkemiz kritik bir süreçten geçmektedir. Sınırlarımızdaki terörist unsurların bertaraf edilmesi için ülkemiz büyük bir savaş vermektedir. Bu nedenle ülke olarak, her zamankinden daha fazla birlik, beraberlik, huzur ve barış ortamına ihtiyacımız vardır” diyen Yunus  Değirmenci  “Metal işçisi, ülkemiz ekonomisine verdiği katkıyla herkesten daha fazla bu ülkeyi sevdiğini göstermektedir. Biz, meydanlarda, sokaklarda olmak istemiyoruz. Hakkımızı aldığımız sürece bizim yerimiz tezgâhlardır. Fakat taleplerimiz karşılanıncaya kadar, haklı mücadelemizi sürdüreceğiz. Metal işçisinin feryadını duyurmak, onların taleplerini karşılamak için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Üyelerimizin boynunu bükük bırakmayacağız. Hakkımız olan ne ise onu alacağız ” açıklamasında bulundu.

Grevin başlayacağı 2 Şubat’a kadar her an her şey olabilir !

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası  ( MESS )  de bu gelişmelerin ardından lokavt kararı aldı ve grev uygulamalarına göre belirlenecek lokavt tarihinin daha sonra şirketlere bildirileceğini belirtildi. Ancak; metal işçisini yakından ilgilendiren 2 Şubat öncesinde halen MESS ile üç gönderen arasında ayrı ayrı yapılan görüşmelerde tarafların uzlaşması için resmi müzakere süreci sona ermiş olsa da, grev öncesinde uzlaşmaya yönelik müzakereler yürütülmekte.  Bu nedenle de MESS üç sendikayla 26 Ocak’ta özel bir görüşme gerçekleştirecek. Uzlaşmaya yönelik müzakerelerden bir sonuç çıkmazsa Metal Sanayisi 2 Şubat’ta Grev sebebiyle paydos edecek.

 

Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam