Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-dikkat-istanbulda-riskli-yapilarin-satis-yetkisi-sadece-istanbul-ilce-belediyelerine-birakildi-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Dikkat ! İstanbul’da Riskli Yapıların Satış Yetkisi Sadece İstanbul İlçe Belediyelerine Bırakıldı - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Dikkat ! İstanbul’da Riskli Yapıların Satış Yetkisi Sadece İstanbul İlçe Belediyelerine Bırakıldı

Eklenme Tarihi: 4 Şubat 2018, Pazar - 13:00   Okunma Sayısı: 127886

T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  Riskli Yapılara ilişkin olarak sürdürülen uygulama sürecini kısaltmak ve bu sürece hız kazandırmak adına; hisseleri oranında paydaşların en az 2/3 çoğunluğu ile alınan karara katılmayanların arsa paylarının (muhalif kalan maliklerin), anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık arttırma usulü ile satılmasına ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesi konusunda, Bakanlık makamının 08/01/2018 tarihli 4840 sayılı oluruyla 01/02/2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, İstanbul ‘daki tüm İlçe Belediyelerine  yetki devri yapıldı .

Buna göre  ;İstanbul ili ile sınırlı kalmak üzere, riskli yapı olarak tespit edilmiş olan yapılarda hisseleri oranında 2/3 çoğunluk ile alınan karara katılmayan yani muhalif olarak kalan maliklerin arsa paylarının satış işlemleri, 01/02/2018 tarihinden itibaren ilgili taşınmazın bulunduğu İstanbul ‘daki İlçe Belediyesince yapılacak. 6306 sayılı yasa kapsamında yapılacak satış işlemleri için 01.02.2018 tarihine kadar yapılacak satış işlemleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından sonuçlandırılacak.

Kaya | Bahadır Hukuk Bürosundan Yönetici Ortak ve Avukat Emre Bahadır 1 Şubat itibarıyla İstanbul’da hayata geçecek olan bu yeni uygulama hakkında hem konu  hakkında bilgileri bizlerle paylaşırken, hem de konu  hakkındaki düşüncelerini de gazetemizle paylaştı.

Av. Emre Bahadır bu yeni durum hakkında ise şunları söyledi.

T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü İstanbul ilinde riskli yapılarda satış yetkisini ilçe belediyelerine devretti.  6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamındaki riskli yapıların yerine yapılacak yeni uygulamalar konusunda hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile alınan karara katılmayanların arsa paylarının; anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılmasına ilişkin iş ve iş ve işlemlerin yürütülmesi konusunda T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 08.01.2018 tarihli ve 4840 sayılı Olur'u ile 01.02.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere  İstanbul 'daki  bütün ilçe belediyelerine yetki devri yaptı.

Devir yazısından da anlaşılacağı üzere riskli yapılardaki satış yetkisi devredilmiştir. Ancak buradaki yetki devri, yazıdan da anlaşılacağı üzere riskli alanları kapsamamaktadır. Bu nedenle riskli alanlar ile bu alanlarda yapılacak satış dahil uygulamalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmaya devam edecektir.

Bu kapsamda 6306 sayılı yasa kapsamında yapılacak satış işlemleri için 01.02.2018 tarihine kadar yapılacak satış işlemleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından sonuçlandırılacak. 01.02.2018 tarihinden sonraki satış işlemleri ise İstanbul'da ilçe belediyeleri tarafından yürütülecek. 

İstanbul ilçe belediyelerinde bu kapsamda ise ;

1) 6306 sayılı yasa kapsamında satışı yapılacak arsa paylarının rayiç değerinin tespit etmek ve devamında satış işlemlerini gerçekleştirmek üzere biri başkan ikisi üye olmak üzere en az 3 kişiden teşkil edilecek Bedel Tespit Komisyonu ile Satış Komisyonu kurulacak.

2) Satış işlemleri için müracaatta bulunulduğunda öncelikle maliklerin üçte iki çoğunlukla anlaştığı ve üçte birin içinde kalan paydaşlara teklifte bulunulduğunun tespit edilmesi gerekecek.

3) Satılacak hissenin değeri belirlenirken malikler tarafından riskli yapının değeri tespit edilmişse riskli yapının değeri de göz önünde bulundurulacaktır. Ancak riskli yapının değeri tespit edilmemiş ise kanunda arsa payının satışı öngörüldüğünden arsa değeri üzerinden de satış yapılabilecektir.

4) Hissesi satılacak paydaşlara mutlaka 7201 sayılı Tebligat Kanunu kapsamında tebligat yapılması gerekecektir.

5) Satışa ilişkin maliklere yapılacak tebligat ile birlikte satışı yapılacak payın tapu kütüğünün beyanlar hanesine "6306 sayılı Kanuna göre satış işlemine tabi olduğu ve satışa veya taşınmazın devrini gerektiren benzeri bir işleme tabi tutulamayacağı" yönünde belirtme yapılması için ilgili Tapu Müdürlüğü'ne bildirimde bulunulması gerekecektir.

6) Satılacak hisse üzerindeki ipotek, haciz, ihtiyati haciz, intifa hakkı gibi hak ve şerhler satış bedeli üzerinde de devam edecektir.

7) Satış işlemi tamamlanıp karara bağlanmadan önce hisseleri satılacak maliklerin üçte iki çoğunluk tarafından alınan kararı kabul etmeleri ve  üçte iki çoğunluk ile alınan karar doğrultusunda yapılan sözleşmeyi ve yapılacak uygulamanın gerektirdiği diğer belgeleri imzalayacaklarını beyan etmeleri halinde Satış Komisyonu tarafından makul süre verilecek, bu sürede şerhsiz olarak imzalanması halinde satış işlemi geçersiz sayılacaktır. Satış işleminin geçersiz sayıldığı günden itibaren 90 gün içinde sözleşme imzalanmaması halinde satış devam edecektir.

8) Satış yapılacak taşınmazla ilgili olarak açılmış olan herhangi bir  davada 6306 sayılı yasa kapsamında satış yapılmasına engel teşkil edecek taşınmazdaki hissenin üçüncü kişilere satışının engellenmesi yönünde verilmiş bir karar ihtiyati tedbir veya yürütmenin durdurulması kararı yok ise sırf dava açılmış olması veya davanın devam ediyor olması 6306 sayılı yasa kapsamında satış işlemi yapılmasına engel teşkil etmeyecektir.

Av. Emre Bahadır “  Yeni uygulama bir takım farklı uygulamaları da beraberinde getirecektir.  Kentsel dönüşümde tecrübeli olan belediyelerde  hali hazırda personel eksikliği işlemleri yavaşlatabilecekken, dönüşümün fazla olmadığı ilçe belediyelerinde bilgi eksikliğinden kaynaklı farklı uygulamalar oluşabilecektir.”

Kaya | Bahadır Hukuk Bürosundan Yönetici Ortak ve Avukat Emre Bahadır  gazetemize konu hakkında bilgiler verdikten  sonra ise konu hakkındaki düşüncelerini de söyle ifade etti.

Av. Emre Bahadır; yeni uygulamanın bir takım farklı uygulamaları da beraberinde getireceğini ve bir geçiş sürecinin de öngörülmesi gerektiğini belirterek, yeni süreci yaşayarak görüleceğini ifade etti.

Bahadır “ Bu yeni uygulamanın bir takım farklı uygulamaları da beraberinde getireceğini düşünüyorum. Netice itibariyle son 3 senesi yoğun olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’nün satış konusunda yadsınamaz bir tecrübe birikimi vardı. Şimdi yeni dönemle birlikte bu konuda tecrübeli olan ilçe belediyelerinde , zaten hali hazırda olan personel eksikliği işlemleri yavaşlatabilecekken, kentsel dönüşüm işlerinin yoğun olarak yapılmadığı ilçe belediyelerinde bilgi eksikliğinden kaynaklı farklı uygulamalar oluşabilecektir. Bu yönüyle satış işlemleri gibi önemli bir konunun tek elden yürütülmesi gerektiğini düşünen biriyim. Yukarıda  da bahsettiğimiz Bakanlık olur yazısında belirtildiği gibi 01.02.2018 tarihinden önce biri başkan olmak üzere 3 kişilik heyetten teşekkül edecek satış komisyonunun belediyelerce oluşturulması gerekiyor. En azından bir geçiş dönemi öngörülebilir ve bu süre zarfında da  belediye personellerinin bakanlık tarafından kapsamlı bir eğitime alınması daha isabetli olurdu. Yeni süreci hep beraber  göreceğiz.”  Dedi ve sürecin kentsel dönüşüm ve gayrimenkul alanında ilgili olanlarca takip edileceğini belirtti .

Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam