Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-chp-yeni-tuzuk-taslagi-hazirladi-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
CHP yeni tüzük taslağı hazırladı - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

CHP yeni tüzük taslağı hazırladı

Eklenme Tarihi: 27 Şubat 2018, Salı - 12:00   Okunma Sayısı: 67771

ANKARA

CHP, 9-10 Mart'ta yapacağı 19. Olağanüstü Kurultay öncesi önemli değişiklikler içeren yeni bir tüzük taslağıhazırladı.

Edinilen bilgiye göre, hazırlanan tüzük taslağında, üyeler "üye" ve "destekçi üye" olarak ikiye ayrıldı.

Bu kapsamda, "parti çalışmalarına aktif olarak katılan ve düzenli aidat ödeyen" partiliye "üye", "partiye sadece gönül bağıyla bağlı olup destek vermek isteyen" partiliye ise "destekçi üye" tanımı yapıldı.

Taslakta, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesini içeren "53. madde" dikkati çekti. Cumhurbaşkanı adayı, seçmen yoklaması, önseçim, aday yoklaması ya da merkez yoklaması yöntemlerinden biriyle belirlenecek. Bunun yöntemine ise Parti Meclisi (PM) karar verecek.

Tüzük taslağında, Parti Meclisine mevcut tüzükte bütün üyeleri genel başkan tarafından belirlenen Merkez Yönetim Kurulunun (MYK) bir kısmını belirleme hakkı tanındı.

Bu kapsamda örgütlerden idari ve mali işlerden, hukuk işlerinden, yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları ile genel sekreter genel başkan tarafından belirlenecek. Sayısı ve görev alanı genel başkan tarafından teşkil edilecek diğer MYK üyelerini ise PM seçecek.

Gençlik kotası yüzde 20'ye yükseldi

Taslakta, belediye başkan adaylarının belirlenme yöntemlerine "ön seçim" de eklendi. Aday belirlenmesinde, ön seçim, merkez yoklaması veya aday yoklaması yöntemlerinden hangisinin uygulanacağına PM karar verecek.

Mevcut tüzükte yüzde 33 olan cinsiyet kotasının korunduğu taslakta, gençlik kotası yüzde 10'dan 20'ye, "gençlik" yaş sınırı ise 30'dan 35'e yükseltildi.

Genel Başkan seçimi aynı

Genel başkan adaylığı için yine delegelerin yüzde 10'unun imzası gerekecek. Olağanüstü kurultay çağrısı da mevcut tüzükte olduğu gibi, delegenin 5'te 1 imzası ile yapılabilecek.

Taslak tüzükte partiye üye olmayanlar, PM'nin onayı ile milletvekili adayı olabilecek. Mevcut tüzükte partili olmayan milletvekili aday adayları PM'nin onayının ardından, merkez yönetim kurulu tarafından parti üyesi yapılıyordu.

2 Mart'ta toplantı

Taslağa, "TBMM üyeliği için adayların saptanması" başlığının altına "bir milletvekili çıkarılan iller" ifadesi eklendi. Bu durumda genel merkez yönetimi, bir milletvekili olan ilin adayını ön seçim yapmadan belirleyebilecek.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, hazırlanan tüzük taslağını değerlendirmek üzere 2 Mart Cuma günü saat 11.00'de genel merkezde PM ve YDK üyeleri ile milletvekilleriyle bir araya gelecek.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam