Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-yerli-diye-test-ettiremedigi-tibbi-cihazi-ihrac-ediyor-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Yerli diye test ettiremediği tıbbi cihazı ihraç ediyor - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Yerli diye test ettiremediği tıbbi cihazı ihraç ediyor

Eklenme Tarihi: 13 Mart 2018, Salı - 12:00   Okunma Sayısı: 77987

SAMSUN 

AYMED Üst Yöneticisi (CEO) Necdet Ay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Türk mühendislerin geliştirdiği tıbbi cihazların yurt içinde ve dışında tercih edilirliklerinin arttığını belirtti.

Medikal ve tıbbi cihaz üreticileri olarak Türkiye'de hastane ve sağlık merkezlerinde tamamen yerli ve milli ürünlerin kullanılmasını istediklerini ifade eden Ay, Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda girişimleri olduğunu anımsattı.

Ay, tıp fakülteleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ile firmaların doğru koordine edilmesiyle yerli üretim tıbbi cihazların yurt içinde kullanımlarının arttığına işaret ederek, Türk mühendislerinin geliştirdiği cihazların başarısına da değindi.

Türk mühendislerin geliştirdiği yerli ürünlere yönelik olumsuz algının büyük ölçüde kırıldığını dile getiren Ay, sektörde hala ithal cihazların ağırlıklı olmasından ise yakındı.

Ay, firma olarak medikal ve tıbbi cihaz alanında araştırma, geliştirme ve üretim yaptıklarını belirterek, 1990'lı yıllarda, yerli tıbbi cihazlara bakış açısıyla ilgili yaşadığı bir deneyimi de paylaştı.

Üroloji alanında kullanılmak üzere geliştirdiği ITRİ Üroflow Sistemi'ni, profesör arkadaşından kliniğinde denemesini istediğini anlatan Ay, şöyle devam etti:

"Itri bilgisayar arayüzü ile çalışan, kablosuz haberleşen, pratik, kullanışlı ve portatif bir üroflow sistemi. Sıvı akış hızını ve miktarını gerçek zamanlı olarak test grafiklerine döküyor ve bu yöntemle işeme bozuklukları için tanısal ve tedaviye yönelik bilgiler veriyor. Sistem, Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça gibi 7 farklı dil seçeneği sunuyor. 1998-99'da yaşadığım bir olay. Bir arkadaşıma geliştirdiğim bir cihazla ilgili 'sizin kliniğe koyalım, kullanın, iyiyse de kötüyse de şahitlik edin, referans verin' dedim. O da, 'Ben Türk mühendislerinin böyle şeyler yapabileceğine inanmıyorum. Ben bu cihazı kabul etmiyorum' dedi. Benzer klinikten başka bir profesör arkadaş ise 'Ben onaylıyorum, getirin kurun, görelim' dedi. Kurduk cihazı. Bir hafta 10 gün kullandılar ve bize teşekkür belgesi verdiler. 'Sizin ürününüz de ithal ürün kadar kaliteli ve doğru sonuçlar veriyor. Fiyatınız da üçte biri kadar' dedi."

Ay, ürünü zaman içinde geliştirdiklerini şimdi Güney Amerika'dan Avrupa'ya, Ortadoğu'dan Afrika'ya kadarihraç ettiklerini, Hindistan, Almanya, İngiltere, İtalya, Yunanistan, İspanya, Portekiz gibi birçok ülkede kullanıldığını ve çok ciddi bir pazar payına sahip olduğunu vurguladı.

Ürünün başarılı olmasıyla birlikte daha sonra benzer ürünler geliştirdiklerini kaydeden Ay, "1990'lı yıllarda bu ön yargıları daha fazla görüyordum. Şükürler olsun 2018'de bu ön yargılar bayağı azaldı. Yerli ürünlere daha az direnç var ama ithal mal sempatisi hep devam ediyor. Yüzde 85'i ithal olan bir sektörde bu sempati halen devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam