SON DAKİKA
reklam
reklam

Halka arzda yatırımcının yüzde 80'inden fazlası yabancı

Eklenme Tarihi: 26 Mart 2018, Pazartesi - 13:00   Okunma Sayısı: 78636

BURSA

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, son dönemde Türkiye ile ilgili negatif ve ön yargılı reyting kuruluşu değerlendirmelerine rağmen yabancıya satışın bu şekilde gerçekleştiğini kaydetti.

Himmet Karadağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinde yaratılmaya çalışılan algıyla borsadaki gerçekleşmelerin birbirinden çok farklı olduğuna dikkati çekti.

Yılın ilk çeyreği itibarıyla yapılan halka arzlara değinen Karadağ, "Biz 2018 yılına çok nitelikli, büyük şirketlerimizin halka arzıyla başladık. Bazıları yerli yatırımcıya gerçekleşti, 7-8 kat talep geldi. Diğerlerinde genelde yabancı yatırımcı ilgisi yoğundu. Türk şirketlerinin halka arz edilen paylarının yüzde 80'den fazlasını yabancı yatırımcı satın aldı." diye konuştu.

Karadağ, reyting kuruluşlarının olumsuz yöndeki değerlendirmelerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu son dönemde maalesef bizimle ilgili negatif, ön yargılı reyting kuruluşu değerlendirmelerine rağmen satışlar bu şekilde gerçekleşti. Çünkü yatırımcılar, tabii ki reyting kuruluşlarının, uluslararası finans kuruluşlarının görüşlerine bakıyorlar, dikkat ediyorlar ama en temelde kendi getirilerini maksimize edecek şirketlere yöneliyorlar. Bu şirketler de şu an Türkiye ekonomisinde... Bizim şirketlerimiz çok dinamik, sürdürülebilir mali tabloları var. Doğru yatırım kararları verdiklerinde çok ciddi reel getiri vadediyorlar."

"Bu yıl da bizim mikroda şirket mali tablolarımız çok pozitif"

Himmet Karadağ, Türkiye'deki sermaye piyasalarının halen cazip olduğunu ifade ederek, "Biz geçen yılı borsada yüzde 47'nin üzerinde getiriyle kapattık. Şimdi bir tarafta raporlara bakacaksınız, reyting kuruluşları 'yatırım yapma' diyecek. Diğer tarafta yatırım yapan arkadaşınız yüzde 47 kazanacak. Gerçeklerle, üretilmeye çalışılan, negatife çevrilmeye çalışılan algılar yarıştığında tabii ki gerçekler her zaman öne geçiyor. Bu yıl da bizim mikroda şirket mali tablolarımız çok pozitif. Yani istisnai birkaç sektör hariç birçok sektörde, bir önceki yılla kıyaslanamayacak kadar şirketlerimiz çok güzel mali tablolar açıklıyorlar." şeklinde konuştu. 

"Halka arzda geçen yılı 5'e, 6'ya, 10'a katlarız"

Geçen yıl halka arz ve kotasyon parametrelerini, yönergelerini komple değiştirdiklerini hatırlatan Karadağ, şunları kaydetti:

"Önceden 'Geçtiğimiz 2 yıl net kar açıklamış olmak gibi ölçeğe, sektöre yönelik' farklı farklı şartlarımız vardı. Biz o şartların tamamını, halka arz nitelikli firmalar için kolaylaştırıcı şekilde revize ettik. Özellikle firmaya fon girişi olacak halka arzları çok ciddi anlamda kolaylaştırdık. Bunu niçin yaptık? Firmaların yabancı kaynak ve kur riskleri bazı sektörlerde yönetilebilir değildi. Kurdaki dalgalanmalar bizim firmaların sürdürülebilirliğini çok kötü yönde etkiliyordu. Böylece öyle müthiş örnekler gördük ki halka arz öncesi firma değerleri negatifdeyken, yabancı kaynak ve kur riski yönetilebilir olduğunda firma değerlerinin çok ciddi yukarı yönlü hareket ettiğini gördük. Bu hamle devam edecek."

Karadağ, 2018'de halka arz rakamının çok daha fazla olacağını vurgulayarak, "2018, ciddi anlamda halka arzda başlangıç yılımız olacak. Geçen yılı 5'e, 6'ya, 10'a katlarız." dedi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam