Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-amerikan-evlerini-turk-halisi-susledi-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Amerikan evlerini Türk halısı süsledi - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Amerikan evlerini Türk halısı süsledi

Eklenme Tarihi: 5 Nisan 2018, Perşembe - 11:00   Okunma Sayısı: 73594

ANKARA

Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) verilerine göre, Çin'den sonra dünyada en fazla halı ihraç eden ülke olan Türkiye, geçen yıl toplam 2,2 milyar dolarlık halı satışı gerçekleştirdi. Bu dönemde Türkiye'nin en fazla halı ihraç ettiği ülke, 464,1 milyon dolarla ABD oldu. 2013'te 220,5 milyon dolar olan ABD'ye halı ihracatı bu dönemde 2 katına çıktı. 

Türkiye'nin geçen yıl en fazla halı ihracatı yaptığı diğer ülkeler ise 311,2 milyon dolarla Suudi Arabistan, 181,5 milyon dolarla Irak ve 115,1 milyon dolarla Almanya olarak sıralandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Türkiye Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, AA muhabirine, Türkiye'nin halı ihracatını daha önce Ortadoğu ve Türk cumhuriyetleri gibi yakın bölgelere yaptığını söyledi.

Yakın coğrafyanın geçmişte Türkiye için daha kolay ulaşılabilir pazarlar olduğunu dile getiren Kaplan, "Yakın coğrafyamızdaki sıkıntılar, Ortadoğu'da çatışmaların çıkmasıyla ister istemez ABD'ye yöneldik." dedi.

Kaplan, ABD'nin halı ithalatında belirli kriterleri olduğuna işaret ederek, ülkenin aldığı ürünlerin yoğun denetimlere tabi tutulduğunu, Türk halılarının da bu testlerden başarıyla geçtiğini bildirdi.

Türkiye'nin verdiği iyi hizmetten dolayı ABD'nin Türk halılarına yönelik siparişlerinin arttığını vurgulayan Kaplan, ABD'ye yönelik halı ihracatının devam edeceğini anlattı.

Kaplan, ABD'ye ihraç edilen ürünlerde eskitme halıların daha çok tercih edildiğini anlattı.

Vintage modellere yoğun ilgi

Türkiye'de halıcılık sektöründe ilk bin ihracatçı arasında 3. sırada yer alan ve Sanat Halı ile Elexus Halı markalarını bünyesinde barındıran Kartal Halı Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Kaplan da ABD'nin en önemli müşterilerinden olduğunu söyledi.

Toplam halı ihracatlarının yüzde 57,5'ini ABD'ye yaptıklarını belirten Kaplan, "Türk halılarının tercih edilmesinde birden fazla neden var. Desen tasarımlarındaki çeşitlilik, renk opsiyonlarındaki zenginlik ve kaliteli işçilik ana nedenleri oluştururken, fiyat rekabeti de tercih nedenleri arasında bulunuyor." diye konuştu.

Kaplan, ABD'li tüketicilerin Türkiye'den farklı olarak halıyı daha kısa sürede değiştirdiklerini, polip, polyester ve viskon iplerden imal edilen gri ve mavi tonlardaki ürünleri tercih ettiklerini dile getirdi. Kaplan, "Son yıllarda desen tarzında değişiklik olan kullanıcıların eskitme, vintage tarzında modern renklerle dokunan halılara ilgisi artmış durumda." ifadesini kullandı.

ABD'nin yanı sıra 62 ülkeye halı ihracatı yaptıklarını belirten Kaplan, bu ülkeler arasında Suudi Arabistan, Almanya, Kanada, Polonya, Belçika, Fas, Kazakistan, İran ve İsrail'in de olduğunu bildirdi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam