SON DAKİKA
reklam
reklam

Geçmeyen öksürükten mesaj var; Sebep akut veya kronik bronşit olabilir!

Eklenme Tarihi: 10 Nisan 2018, Salı - 12:00   Okunma Sayısı: 111314

Söz konusu solunum yolu hastalıkları olduğunda aklımıza grip ve soluk algınlığı gelse de en az onlar kadar yaygın ve çok daha zararlı bir sağlık problemi göze çarpıyor. Bronşit! Dikkate alınıp tedavi edilmesi gereken bir hastalık olan bronşit, ortaya çıkardığı sonuçlarıyla günlük hayatı da olumsuz etkiliyor. Avrasya Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kanan Abbaslı, bronşit ile bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Bronşit nedir?

Akciğerlere hava taşıyan bronş tüplerinin içinin iltihaplanmasına bronşit denir. En çok sonbahar ve kış aylarında görülen bronşit, erkeklerde kızlardan daha fazla rastlanır. Önemsenmeyip tedavi edilmeyen bronşit önce akut bronşite sonra kronik bronşite en sonunda da bronşektaziye çevirir.

Bronşit iki farklı şekilde karşımıza çıkar. Bunlardan birinci grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarla beraber ortaya çıkan akut bronşit, diğeri ise çok daha riskli bir iltihaplanma durumu olan kronik bronşittir.

Akut bronşit nedir?

Akut bronşit, soluk borusuda dahil olmak üzere bronşların ani inflamasyonudur. Bu hastalık sırasında alt hava yollarında ödem oluşur ve mukusta artış gözlemlenir. Daha çok üst solunum yolu hastalıkları esnasında ortaya çıkar. Mikroorganizmalar ve fiziksel etkenlerin risk faktörünü arttırdığı bir hastalık olan akut bronşit, tedavi edilmediğinde kronik bronşite çevirebilir.

Akur bronşitin belirtileri;

· Uzun süre devam eden kuru öksürük

· Nefes alıp verirken zorlanma,

· Nefes alıp verirken çıkan hırıltılı ses,

· Halsizlik,

· Ateşlenme

· Göğüste yanma ve acı hissi,

· Öksürükte kan görme

Akut bronşitte tedavi süreci

Akut bronşitle bilinenin aksine en sık neden virüslerdir. İkinci en sık neden ise bakterilerdir. Başlangıç olarak semptomları ortadan kaldırmak için semptomatik tedavi uygulanır. Bol sıvı alımlı Nonsteroid anti inplamatuar ilaçlar, öksürük kesici ilaçlar, ateş düşürücü ilaçlar ve yatak istirahati önerilir. Hasta sigara ve egzoz dumanı, baca dumanı gibi zararlı maddeler uzak durmalıdır.

Kronik bronşit nedir?

Birbirini izleyen 2 yıl ve özellikle kış aylarında 3 ay veya daha fazla balgam çıkarma ve öksürüğün varlığı kronik bronşit olarak tanımlanır. Daha ileri seviyelerde bir iltihaplanma olan kronik bronşit daha çok sigara içenlerde görülür. Çünkü sigara her zaman solunum yollarına zarar verir. Bu durum ise hastalığın kronikleşmesine sebep olur. Ayrıca hava kirliliği, nemli ve tozlu ortamlar, çok fazla egzoz dumanına maruz kalmak da kronik bronşit hastalığını tetikleyen diğer faktörler arasındadır. Kronik bronşitte bilinmesi gereken en önemli bilgi, tedavi edilmediği sürece yıllar içinde çok daha ileri boyutlara ulaşmasıdır.

Kronik bronşitin nedenleri;

Sigara kullanımı, kronik bronşitin en çok karşılaşılan sebebidir. Sigara kullanmayanlarda ise hastalığın nedenleri arasında;

· Hava kirliliği

· Endüstriyel toz ve kül

· Kronik astım

· Kistik fibroz

· Kronik akciğer enfeksiyonları

Kronik bronşitin belirtileri;

· Solunumda güçlük çekme,

· Kış ve sonbahar aylarında görülen balgam ve öksürük,

· Ateş,

· Dudakta ve ellerde morarma,

Kronik bronşitte tedavi süreci

Akut bronşite göre daha ağır bir hastalık olsa da kronik bronşitin tedavi yöntemleri akut bronşit ile hemen hemen aynıdır. Yukarıda söz edilen tedavi yöntemlerine ek olarak oksijen ve buhar tedavisi uygulanır. Özellikle astımlı olan ağır vakalarda steroidler de kullanılabilir. Akciğerlerde enfeksiyon varsa bazı antibiyotiklere de tedavide yer verilebilir. Kronik bronşitte çok daha iler bir iltihaplanma söz konusu olduğu için bu hastaların meslek seçimlerine kadar hayatlarıyla ilgili kararlarında ekstra dikkatli olması gerekiyor.

Kaynak: BÜLTEN
Editör: Haber Bülten

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam