Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-bogazliyan-ilcesi-kaymakami-kemal-bey-mezari-basinda-anildi-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Boğazlıyan İlçesi Kaymakamı Kemal Bey Mezarı Başında Anıldı - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Boğazlıyan İlçesi Kaymakamı Kemal Bey Mezarı Başında Anıldı

Eklenme Tarihi: 14 Nisan 2018, Cumartesi - 01:00   Okunma Sayısı: 79199

10 Nisan 1919’da idam edilen, 14 Ekim 1922 tarihinde ‘Milli Şehit’ ilan edilen Yozgat’ın Boğazlıyan İlçesi Kaymakamı Kemal Bey cumhuriyetimizin kuruluş  tarihine giden yoldaki en acı sayfalarındandır.

1915’de Ermeni tehciri yaşanır.  Boğazlıyan İlçesi Kaymakamı Kemal Bey ölümlere sebebiyet verdiği iddiasıyla yargılanır ve idam edilir. Daha sonra ise  Kurtuluş Savaşımızı yürüten meclisimizce Boğazlıyan İlçesi Kaymakamı Kemal Bey’e iadeyi itibar sağlanır. Çünkü; Boğazlıyan İlçesi Kaymakamı Kemal Bey yalancı ve gerçek dışı delilerle idam edildiği ortaya çıkmıştır. Üstelik bu idam olayı Anadolu’da milli mücadeleyi de tetikleyen en önemli gelişmelerdendir. 

Geçtiğimiz günlerde ise Boğazlıyan İlçesi Kaymakamı Kemal Bey Kuşdili Mezarlığı’nda gerçekleştirilen bir  anma programıyla anıldı. Program ilgi ise oldukça yoğundu.  Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün yanı sıra Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı  Prof. Dr. İbrahim Öztek, Türkiye Kamu-Sen İl Başkanı Dr. Mustafa Kavlu, Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali İhsan Hasanpaşaoğlu, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Mustafa Erkal, Emekli Tümgeneral Cumhur Evcil, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları, Kartal Belediyesi Meclis Üyeleri, Kartal Belediyesi birim müdürleri, Boğazlıyan Kemal Bey Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri, Atatürkçü Düşünce Derneği Kartal Şube Başkanı Kemal Aslan, çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi  ve vatandaşlar anma törenine katıldılar.

Anma programı, İstiklal Marşı’nın okunması ve ardından saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından  ise Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Türkiye Kamu-Sen İl Başkanı Dr. Mustafa Kavlu, Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali İhsan Hasanpaşaoğlu,  Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Mustafa Erkal ve Emekli Tümgeneral Cumhur Evcil, törende yaptıkları konuşmalarda Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey’i anlattılar ve  Türkiye’nin şu andaki gündemine değindiler.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz “ Türk milletinin Ermeni halkı ile hiçbir sorunu yok, Ermeni teröristlerle sorunu var. O gün, emperyalizm sıcak denizlere ulaşmak için etnik kimlikleri kullanmış. Şimdi ise görüyoruz ki vekâlet savaşları var. Paralı askerler var. Kendi insanlarını savaşa katmadan, parayla insan öldürüyorlar. Ülkeleri böyle şekillendirmeye çalışıyorlar. O günkü savaşla bugünkü savaş arasında hiçbir fark yok.”

Boğazlıyan İlçesi Kaymakamı Kemal Bey’i anma programında  konuşma yapan  isimlerden birisi de Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’dü ve Suriye’deki güncel gelişmelere de değindiği konuşmasında emperyalist güçlere karşı birlik olmak gerektiğini vurguladı.

Öz anma programında ise  şu cümleleri kullandı .

 “ Milli Şehidimiz, her yönüyle anlatıldı. Bugün çok mutlu olduğum bir şey var. Boğazlıyan’ın gençliği, kendi şehidine sahip çıktı. Kutluyorum gençlerimizi ve şunu hatırlatmak istiyorum. Tarihini bilmeyen millet ayakta kalamaz. O yüzden tarihi derinlemesine araştırın. Türk milletinin Ermeni halkı ile hiçbir sorunu yok, Ermeni teröristlerle sorunu var. O gün, emperyalizm sıcak denizlere ulaşmak için etnik kimlikleri kullanmış. Şimdi ise görüyoruz ki vekâlet savaşları var. Paralı askerler var. Kendi insanlarını savaşa katmadan, parayla insan öldürüyorlar. Ülkeleri böyle şekillendirmeye çalışıyorlar. O günkü savaşla bugünkü savaş arasında hiçbir fark yok. İkisi de emperyalizmin kavgasıdır. O zaman bir mahkeme kuruldu, idam cezası vardı ve Kemal Bey’i şehit ettiler. Ama bundan birkaç yıl önce, kahraman Türk ordusunu, Türk ordusunun Genel Kurmay Başkanını terörist başı diye yargılarken, birçok subayı da idam cezası günümüzde olmadığı için ağırlaştırılmış müebbetle yargıladılar. Sonunda anlaşıldı ki yargılayanlar, o zamanki mahkemede Rum ve Ermeni olanlar şimdi ise Türk olmasına rağmen değişen bir şey yok. Emperyalizmin yerli işbirlikçileri. Demek ki etnik kimlik, işbirlikçilik için bir gerekçe değil. Önemli olan milli şuurun, milli dayanışmanın, tarih bilgisinin, satın alınamamazlığın olması. Bu değerlerin olduğu yerde bu tür olaylar olmaz. Ben dilerdim ki kendini milliyetçi, yurt sever bilen, Atatürk’e bağlılık hissi olan herkes burada olsun. Bu bir kişiyi anma değil, antiemperyalist bir duruş sergilemenin tezahürüdür. Tabi ki Milli Şehidimize sahip çıkıyoruz. Demin de söylediğim gibi petrol yataklarına sahip olmak ya da ülkeleri parçalamak, daha parçalı, daha kontrol edilebilir ülkeler yaratmak isteyenlere karşı bir duruştur burada olmak. Buraya katılan tüm hocalarımıza, abilerimize, kardeşlerimize ve tüm gençliğe teşekkür ediyorum. Milli şehidimizin önünde saygı ile eğiliyorum” dedi.

 

Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey’in mezarı başında gerçekleşen anma töreni ise , emekli müezzin Vedat Özbaş ve Mehmet Şahin’in Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey’in ruhuna okuduğu dualarla sona erdi.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: UĞUR FARUK YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam