SON DAKİKA
reklam
reklam

Kudüs’ün Geçmişi ve Geleceği “Kudüs Tarih ve Kültür Arasında” Etkinliğinde Değerlendirildi

Eklenme Tarihi: 18 Nisan 2018, Çarşamba - 10:00   Okunma Sayısı: 122911

İSTANBUL

Vahye dayalı üç tek tanrılı dinin merkezi konumunda olan Kudüs, günümüzde, dünyanın karşılaştığı ve çözülmesi gittikçe zorlaşan siyasi, sosyal, askeri ve dini bir problem olarak dünya gündemindeki  yerini korumakta . 

ABD’nin 6 Aralık 2017 tarihinde Kudüs’ü İsrail’in resmen başkenti olarak tanıması anlamına gelen “Büyükelçilik açma” kararına imza atması ve 14 Mayıs 2018’de, İsrail’in kuruluşunun 70. Yılında bunu fiilen gerçekleştireceğini belirtmesi, günümüzde tansiyonu oldukça yükselti. 

Hatta; .geçen günlerde, sadece Kudüs, Gazze ve Batı Şeria’da yaşananlar değil, 30 Mart Toprak Günü sebebiyle Filistin’de yaşananları da dikkate alındığında 70 senedir İsrail’in elinde tuttuğu ve  Filistin halkının büyük zorlukları yaşadığı  Filistin meselesinin çözülmesi giderek zorlaşan bir süreci beraberinde getiriyor.

Bu yüzden de Maltepe Üniversitesi ’inde konuya ilişkin kayda değer bir etkinlik geçtiğimiz günlerde gerçekleşti . “Kudüs Tarih ve Kültür Arasında”   başlıklı bu etkinlik öğrencilerden yoğun ilgi gördü .

Konunun uzmanı olan, Ortadoğu çalışmaları yapan ve Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği(ORDAF)’nin Kurucusu Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, bu sürecin tarihsel arka planını aktarırken; Gazeteci Mehmet Akif Ersoy, son yıllarda, özellikle Arap Baharı ile birlikte değişen ve dönüşen bölgenin dinamiklerini yaptığı belgesel ve haberler üzerinden açıkladı.

Yönetmen  Tülay Gökçimen ise Filistinliler ve özelde Kudüslü Filistinliler ile gerçekleştirdiği görüşmelerden oluşan belgeseli aracılığıyla yaptığı gözlem ve deneyimlerini aktararak, işgal atlında yaşayan Filistinlilerin gündelik yaşamlarına mercek tuttu ve Erdem Demirkol’un Kudüs ve II. Abdülhamid (Taş Mektep, 2017) isimli kitabının dinleyicilere hediye edildiği programda, bu sayede katılımcıların entelektüel bir zihin çabasını göstermeleri için de önemli bir kaynak sunulmuş oldu. 

Dr. Öğr. Üyesi Erkan Çav’dan gazetemize özel açıklama

Kudüs’ün geçmişi ve geleceğinin değerlendirdiği ve  Filistin meselesinin tartışıldığı “Kudüs Tarih ve Kültür Arasında” etkinliğinin ardından ise Maltepe Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Erkan Çav ise gazetemize özel bir değerlendirmede bulunarak, dikkat çeken ve Filistin meselesinin değerlendirildiği bir etkinliğin değerli bir paylaşımla gerçekleştirdiklerini belirterek  Kudüs’ün ve Filistin’in işgalinin , Birleşmiş Milletlerin aldığı kararların dahi uygulanmadığı bir dönemde daha şiddetli bir soruna doğru hızla yol aldığını söyledi.

Çav;  üniversite gençliğinin ve toplumun bilinçlenmesi, ortak akla dayalı çözümler üretilmesi ve dünya barışına kalıcı katkı vermesi adına programın çok yararlı olduğunu da belitti ve emeği gecen herkese teşekkür ederek şunları söyledi;

“Dünya'nın orta yerinde, İslâm Aleminin kalbinde, coğrafyanın ruhunda bir hüzün şarkısı: Kudüs. İncesızı. Kalp ağrısı.Yürek burkuntusu..Müslümanın gözyaşı, dayanağı, davasıdır.

Programımızı değerli bir paylaşımla gerçekleştirdik.

Maltepe Üniversitesi Rektörlüğü'ne, Prof. Dr. Şahin Karasar'a, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun'a, Gazeteci Mehmet Akif Ersoy'a ve Yönetmen Tülay Gökçimen'e, program ekibimdeki sevgili öğrencilerime, okulumuzun idari personeline ve dinleyicilere; destekleri, katkısı ve katılımı olan herkese teşekkür ederim.

Kudüs’ün ve Filistin’in işgali, Birleşmiş Milletlerin aldığı kararların dahi uygulanmadığı bir dönemde daha şiddetli bir soruna doğru hızla yol almaktadır. Gelinen süreçte, Kudüs’ün dini ve tarihi geçmişinin korunmasına ancak bu geçmişi koruyan anlayışa sahip bir yönetim anlayışı ile sağlanabilir . Bu aynı zamansda Filistin’in işgal sürecinin de çözülmesinin ilk şartıdır. Savaşın bir seçenek olarak sunulması herkes için sonu gelmez acılar, huzur getirmeyen belirsizlikler ve kaotik bir coğrafya demektir. Bu konuda üniversite gençliğinin ve toplumun bilinçlenmesi, ortak akla dayalı çözümler üretilmesi ve dünya barışına kalıcı katkı vermesi adına bu programın çok daha  faydalı oluğunu gördüm. “ 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam