Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-modern-cagin-yeni-hastaligi-dijital-goz-yorgunlugu-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Modern çağın yeni hastalığı: “Dijital Göz Yorgunluğu” - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Modern çağın yeni hastalığı: “Dijital Göz Yorgunluğu”

Eklenme Tarihi: 29 Haziran 2018, Cuma - 10:00   Okunma Sayısı: 77694

Dijital göz yorgunluğunun bilgisayar kullanımı başta olmak üzere telefon ve tablet gibi dijital ekranlara uzun süre bakmayla ilişkili olarak ortaya çıktığını belirten Medicana Konya Hastanesi Göz Hastalıkları Op. Dr. Zeynep Dadacı, gözlerimizi akıllı cihazlardan nasıl korumamız gerektiğini anlattı.

Dijital göz yorgunluğu sendromunun, bilgisayar kullanımı başta olmak üzere telefon ve tablet gibi dijital ekranlara uzun süre bakmayla ilişkili olarak ortaya çıkan göz ve görmeyle ilgili çeşitli rahatsızlıkları kapsadığını belirten Medicana Konya Hastanesi Göz Hastalıkları Op. Dr. Zeynep Dadacı, “Hastalarda en sık görülen şikâyetler gözlerde yorgunluk, ağrı, baş ağrısı, bulanık veya çift görme, yanma, batma, sulanma, kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık olarak sıralanabilir. Her ne kadar ekranların kullanımına ara vermek çoğu kişide bu şikâyetlerin azalmasını sağlasa da iş gereği veya değişik nedenlerle çoğu zaman ekran kullanımını azaltmak mümkün olmuyor. Özellikle altta yatan göz bozukluğu veya göz yüzey hastalığı olan kişilerde uzun süre ekran başında kalmak mevcut göz problemlerini arttırmakla birlikte yaşam kalitesinde ciddi azalmalara yol açabiliyor” dedi.

Dijital göz yorgunluğunda çeşitli mekanizmaların rol aldığının altını çizen Op. Dr. Zeynep Dadacı “Özellikle bilgisayar ekranının göze uzaklığının hatalı olması veya doğru açıda yerleşmemesi; tablet veya telefon kullanımı sırasında fazla eğilme gibi göz dışı nedenler, baş veya boyun ağrısı gibi problemlere yol açabiliyor. Gözle ilgili nedenlerinden bir tanesi yakına bakarken görmeyi netleştirmek amacıyla göz merceğinde oluşan uyum çabasıdır. Yakını net görebilmek için göz içindeki kaslar kasılarak göz merceğini şişkinleştirip uyum sağlamaya çalışır. Bunu fotoğraf makinesine benzetebiliriz. Uzun süreli yakın çalışma sonucu gözün sürekli uyum sağlamak zorunda kalması göz kaslarının yorulmasına yol açar. Bu durum, özellikle hipermetropi gibi altta yatan göz rahatsızlıklarının varlığında, odaklanma sorunları, bulanık görme, çift görme ve baş ağrısı gibi problemlere yol açabilir. Göz yorgunluğuna sıklıkla yol açan diğer bir neden de bilgisayar ekranı karşısında göz kırpma sayısının azalması ve bakış açısına bağlı olarak göz yüzeyinde açıkta kalan alanın artması sonucu göz kurumasıdır. Altta yatan göz yüzey hastalıklarının varlığı, kontakt lens kullanımı,kullanılan bazı ilaçlar ve sistemik hastalıklar bu mekanizmaya bağlı gelişen göz rahatsızlığını arttırabilir” şeklinde bilgi verdi.

Akıllı Cihazların Yorduğu Gözlerimizi Nasıl Koruruz?

Dijital göz yorgunluğunun tedavisinde ilk basamak altta yatan mekanizmaların tespit edilip ortadan kaldırılması olmalıdır. Bu yüzden özellikle işi gereği sürekli dijital ekran kullanmak zorunda olanların belli aralıklarla düzenli olarak göz muayenelerini yaptırmaları gerekir. Altta yatan göz problemlerinin ve göz yüzey hastalıklarının tedavisi göz yorgunluğunda belirgin rahatlama sağlayabilir.

Dijital göz yorgunluğuna karşı alınacak önlemler arasında çevresel faktörleri kontrol altına almak önemli yer tutar:

* Çalışılan ortamın aydınlatılması parlama ve yansımaları azaltacak şekilde ayarlanmalı ve göze doğrudan ışık yansıması önlenmelidir. Ekran parlaklığı ortam aydınlatması ile benzer olmalı ve kontrastı arttırılmalıdır. Ekran filtreleri veya mavi-mor ışığa karşı kaplamalı gözlükler kullanılabilir.

* Bilgisayar ekranı gözlerden yaklaşık olarak 50-70 cm uzaklıkta olmalı, ekranın orta noktası göz seviyesinin 10-15 cm kadar altında bulunmalıdır. Gözlere çok yakın bilgisayar, tablet veya cep telefonu kullanımı gözün uyum yapma ihtiyacını arttırarak gözlerde yorulma ve baş ağrısı gibi şikayetlere neden olabilir.

* Her 20 dakikada bir 20 saniye uzağa bakılmalıdır.

* Ortamın nem ve ısısı uygun bir şekilde ayarlanmalı, klimalara doğrudan maruz kalınmamalıdır.

Çevresel faktörlerin kontrol altına alınmasının yanı sıra gün içinde yeterli sıvı alınması, dengeli ve sağlıklı beslenme (özellikle esansiyel yağ asitleri ve vitaminlerin yeterli alınması) ile uyku düzenine dikkat edilmesi gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleri de dijital göz yorgunluğunun önlenmesinde belirgin fayda sağlayabilir.

Kaynak: BÜLTEN
Editör: Haber Bülten

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam