SON DAKİKA
reklam
reklam

Ahmet Turan Yılmaz “ Oyunculuğa “Engel “ koymamak gerekir “

Eklenme Tarihi: 22 Temmuz 2018, Pazar - 18:17   Okunma Sayısı: 622939
Ahmet Turan Yılmaz “ Oyunculuğa “Engel “ koymamak gerekir “ - ROPÖRTAJ

İSTANBUL-SİNAN ERDOĞDU

Daha bebekken havale geçiren ve işitme engelli olan Ahmet Turan Yılmaz yaşamında hiç engel tanımadı ve gönül verdiği oyunculuğa halen devam ederken bir iş yerinde çalışmaya devam ediyor. Biz de Ahmet Turan Yılmaz’la keyifli ve dolu bir röportaja imza attık. Ahmet Turan Yılmaz kardeşimiz; röportajında kendisine yardımcı olan başarılı ve ekranlardan tanıdığınız Murat Tavlı, Nami Esatgil , Atilla Yiğit, Elif İnci ve Tuna Arman’a ve eğitmenleri Savaş Yamanlar ve Salim Sınar ‘a teşekkürlerini iletti.

Ayrıca Ahmet Turan Yılmaz kardeşimle tanıştıran Onur Yıldırım’a da ayrıca teşekkür ediyorum. Sanat yaşamında başarılar diliyorum.

Öncelikle bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

27.06.1988 doğumluyum. Ailemiz Sivas Kangal Kocakurt köylüdür; âmâ Sivas'ta doğdum . 2 ve 3 yaşında bebekken havale ve ateş geçirmişim. Bunun sonucunda işitme kaybı ve işitme engelli oldum. Kulağımın ikisinde cihazı kullanıyorum ; sürekli devam etmek durumundayım. Hiç konuşamadık küçükten ufak duyabiliyordum. Ayrıca işitme yetisinin kaybedilmesine bağlı olarak kişinin konuşma yetisi de kaybolur. Sebebi ise insanların duyarak konuşmayı anlayabilmek öğrenmesi.

Bizleri birazcık da olsa duyan var. Yardımcı olan dostlarımıza çok teşekkür ediyorum. Anne ve babam ayrıldı. Anneme bu dönemde çok yardım edildi; daha sonra hayat bizi 1997'da İstanbul ‘a sürükledi ve aileyle birlikte yaşamaya başladım.

Daha sonra Yunus Emre İlkokulunda okuyup, 2004 yılında mezun oldum . İşaret dilini ve konuşmayı öğrenip yardım edebilmek için iyi seviyede olmamız gerekiyor. Bu yüzden; 2014 İstanbul Göztepe Selami Çeşme’de özel eğitim alarak, sesim ve konuşmam da düzelmeye başladı. İşaret diliyle insanlarla daha iyi anlaşmaya başladım.

Liseye gidemedik maalesef, ancak bu kendi isteğimle ve geç kalmamdan dolayı olan bir durum. Sonradan Açık Öğretim Lisesinde okumaya başladım ve eğitimimi orada tamamladım.

Aile olarak 3 kardeşiz. 2’si kız kardeşim. Ablam evli . Onlar da normal konuşuyor ve duyuyorlar. Ben de kardeşlerimle iyi anlaşıyorum.

Mesleğe nasıl ve ne gibi koşullarda başladınız ?

Açık Öğretim Lisesi ve Meslek Lisesinde okuduktan sonra Bilişim/Teknoloji üzerine çalışmaya başladım. Bu arada Açık Öğretim Lisesinde sadece birkaç tane sınavım kaldı onlara da girerek 4 yılık eğitimini tamamlayacağım.

Şu aralar çalışmalarınız nasıl gidiyor ?

İş yerinde çok yoğun bir tempoda çalışmalarım sürüyor. Bazen daha yoğun sıkıntı yaşasam da; bugünümüze şükrediyoruz.

Sizi oyunculuğa iten en temel sebep ne oldu ?

Tümay Özokur / Oyunculuk temel atölyesinde eğitime hak kazanmam oyunculuğa geçmemde en önemli faktör oldu. Bu aldığım eğitimlerin de oyunculuğa alışmamda epey etkili olduğunu söylemek gerekiyor.

 

Oyunculukla alakalı olarak kendinizi gösterebileceğiniz alanlar oldu mu ? Yoksa amatör olarak mı çalıştınız ?

Evet ; hem amatör olarak arkadaşlarımızla birlikte olarak çok çalıştım .Ama fazla çalışmam olmadı. Daha çok işimizin olmasını isteriz.

 

Oyunculuğu nasıl ve ne şekilde tanıdınız ?

Vallahi ilk olarak bir tiyatro oyuncusunu bir oyunda izledim ve hemen sonra ziyaret ettim .Bu çok değerli isim aynı zamanda da ; çok sevdiğimiz bir hocamız olan Nami Esatgil. Nami hocamızın hem kendisi çok komik hem de hocamın kalbi de çok temiz. İkimiz de gündelik yaşamda da birbirimizle iyi anlaşıyoruz.

Tabi; dört isimi daha anlatmak isterim. Murat Tavlı, iyi bir yazar ve kitapçıdır. Çok sevdiğim bir oyuncu ve seslendirme sanatçısıdır. Attila Yiğit de; bir sinema ve seslendirme ustası olmasıyla birlikte işaret dilini az da olsa biliyor. Öğrencilerine sahip çıkıyor ve Atilla hocamı çok severim. Yine; sinema ve tiyatro sanatçıları Elif İnci ve Tuna Arman’la tiyatroda çalıştım ve her ikisini de iyi ki tanımışım. Çok duyarlı ve yardımsever insanlar. Bu değerli isimleri tanımak güzel.

En çok sevdiğiniz oyunculuk türü hangisi ve niçin seviyorsunuz ?

İster, tiyatro olsun, ister sinema olsun, isterse de televizyonda olsun komedi işlerine bayılıyorum. Çünkü; alt yazılarını anlamak daha kolay oluyor. Tiyatroda da komedi oynadım. Bu da komediyi sevmemde bir başka faktör.

Türkiye’de oyunculuğa sizce nasıl bakılıyor ?

Dünyadaki bakış açısı komediye hem tiyatroda, hem de televizyonda olumlu bir bakış açsına sahip. Türkiye’de ise daha çok sinemada komediye olumlu bir bakış var. Ülkemizde oyunculuğa yeterince değer verildiğini düşünmüyorum; zira haklarımız geç ödeniyor ve bazen de alamıyoruz.

Oyunculuk demişken bu konuyla alakalı özel bir çalışmanız oldu mu ? Veya yapmayı düşünüyor musunuz ?

Evet yapmayı düşüyorum. Oyuncular için özel olarak çalışmak çok daha güzel. Düşünebilirsek inşallah neden olmasın.

Oyunculukta en çok çalışmak istediğiniz isim veya isimler kimlerdir ?

İşitme engelli olan ;benim gibi tiyatrocu arkadaşlarımla ve oyuncularla çalışmak isterim. Mesela İşitme Engellilerde çok takdir ettiğim ve eğitim aldığım Savaş Yamanlar hocanın yönetmenliğini çok başarılı buluyorum.

Deaf Dance Academy’de yine işitme engelli arkadaşlarımıza önereceğim ve işaret diliyle şiir öğrenebileceğiniz çok kıymetli bir yerdir. Salim Sınar hocamız da; bu işleri bilen ve devlet konservatuarında uzun süreler boyunca halk oyunları üzerine çalışan kıymetli bir hocamız.

Elbette, bir oyuncu olarak televizyon ve dizi filmleriyle sinemada çalışmak istiyorum. İnşallah bu sektörde yer buluruz.

Oyunculuğa yeni başlayanlara neleri tavsiye etmek istersiniz?

TV’lerdeki işaret diliyle yayınlanan programları, dizileri ve içerikleri işitme engelli arkadaşlarımız mutlaka takip etsinler. Bir de oyunculuğa yeni başlayanlara şarkı çevirmeyi de tavsiye ederim. Arkadaşlarımız ileride müzikli oyunlarda yer aldıklarında hazırlıksız yakalanmasınlar.

Gündelik hayatında neleri severseniz ve nelerden hoşlanmaktasınız ?

Gündelik hayatımda gezmeyi, sinemayı, tiyatroyu takip ederim. İşaret dilini bilen oyuncularla, özelikle de yurtdışını Avrupa ülkelerini görmüş olan oyuncu arkadaşlarımla işaret diliyle sohbetler ederim. Güzel sohbetler oluyor ve hayatımıza renk katılıyor.

Son olarak okuyucularımıza vereceğiniz bir mesaj var mı ?

Oyunculuğa “Engel “ koymamak gerekiyor. Bizler işitme engelli sanatçılar olarak daha çok topluma ve ülkemize yararlı işler yapmak istiyoruz. Bu konuda yetkili kimselerden ve bizi sevenlerden destek bekliyoruz.

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam