SON DAKİKA
reklam
reklam

Rus yazar Sergei Dovlatov’un yaşamından kesitler beyazperdeye aktarıldı

Eklenme Tarihi: 7 Ağustos 2018, Salı - 10:38   Okunma Sayısı: 165967
Ölümünden sonra ünlenen Rus yazar Sergei Dovlatov’un yaşamından kesitler beyazperdeye aktarıldı

Dünya sinemasının başarılı yönetmenlerinden Aleksey German Jr.’un yönettiği ve Milan Maric, Danila Kozlovsky, Helena Sujecka ile Artur Beschastny’nin  başrollerini oynadığı Dovlatov, 10 Ağustos’dan itibaren Başka Sinema dağıtımıyla İstanbul başta olmak  üzere tüm Türkiye’de vizyona girecek.

Film; ölümünden sonra ünlenen Rus yazar Sergei Dovlatov’un 1971’deki gündelik yaşamından kesitler aktarıyor. Dünya prömiyerini Berlin’de yapan film, Dovlatov’un hayatından altı günü anlatıyor ve dönemin entelektüel çevresinin Brejnev döneminin  Sovyetler Birliği’yle olan ilişkisini ele alıyor.

Dovlatov’un Yönetmeni Aleksey German Jr . : “Dovlatov, 20. yüzyılın son çeyreğinin en sevilen sembollerinden. Rus edebiyatının süper yıldızı. Kendisi neredeyse bir roman kahramanı olan, incelikli ve inanılmaz derecede yetenekli biri.Artık içimizden böyle insanlar çıkmaması bizim ayıbımız.”

Filmin yönetmeni olan Aleksey German Jr . uzun süredir böyle bir film çekmeyi kafasında düşündüğünü beliriyor ve filmin yapılma ve çekim aşamasını şu sözlerle açıklıyor.

“Dovlatov’u ilk okuduğumda nispeten geç bir yaşta, 26 yaşındaydım. Tüm kitaplarını bir oturuşta okudum. Daha o zamanlar onun hakkında bir film yapmanın iyi olacağını düşünüyordum ama 15 yıldır bunu nasıl yapacağımı bilemedim. Dovlatov, 20. yüzyılın son çeyreğinin en sevilen sembollerinden. Rus edebiyatının süper yıldızı. Kendisi neredeyse bir roman kahramanı olan, incelikli ve inanılmaz derecede yetenekli biri. Artık içimizden böyle insanlar çıkmaması bizim ayıbımız.

Film, 70’lerin ilk yıllarındaki Leningrad’ın aşırı ilginç, canlı ve zengin dönemini perdeye taşıyor. Bu dönemde henüz ne Brodsky Amerika’ya gitmiş ne de Dovlatov Estonya’ya geçmişti. “Yumuşama” döneminden gelen özgürlüğün yavaş yavaş sınırlandırılması söz konusuydu. Karakterlerimiz, 30’larını yaşayan hala genç ve enerjik insanlar. Başta hepsini bitkin, kirli sakallı görsek de umutlarını koruyorlar. Tarihi ve özel yaşamları kaynaştırmamız, siyasi iklim yüzünden istediğini yapamayan ama kendilerinden taviz vermeyip özlerine sadık kalan yetenekli sanatçıları göstermemiz mühimdi.”

Aleksey German Jr. Dolatov’un çekilme amacının yazarın o dönemde aslında “yaşayan” bir birey olarak ortaya koymak olduğunu söylerken ,filmin çekim esnasında yazarın kızlarıyla da görüşme imkanı yakaladıklarını ifade ederek konuşmasına şu cümlelerle devam ediyor;

“Ne kimseyi idealize etmek ne de kirli çamaşırları ortaya dökmek gibi bir amacımız oldu. Dovlatov’u şapşal değil, “yaşayan” bir birey olarak göstermeye hevesliydik. Filmimiz, Dovlatov’un yazıları ve sözleriyle şekil buldu. Dovlatov’un evliliğine, aile üyelerine, kitaplarının yayımlanması için çırpınışlarına değinen bir döneminden kısa bir kesit sunmaya çalıştık. Farklı zamanlarda St. Petersburg’a gelen kızları Elena ve Ekaterina Dovlatov ile görüştük. Başından itibaren projemizden haberdarlardı çünkü birinin kişisel hayatını işgal ederken kendisinin konu hakkındaki fikirlerini almamayı kabalık olarak görüyorum.

Dovlatov’un arkadaşlarıyla da konuştuk. Tüm bunlar, onun karakterinin özünü ve o dönemin görünüşünü oluşturmamıza yardımcı oldu. O dünya bugün tamamen değişti: Renkler,ışık, elbiseler, asfalt, insanların yüzleri… Bugün onun yaşadığı Rubinstein Sokağı barlarla dolu. Bugün Leningrad’da, herkesin büyük bir masanın etrafına doluşup sabahlara kadar tartıştığı, ortaklaşa kullanılan devasa daireler artık yok. O dönem kayboldu ama o dönemin hissini yaratabilmek için elimizden geleni yaptık.”

Dolatov’un başrolünde Milan Maric bu önemli yazara hayat veriyor. Filmin yönetmeni Aleksey German Jr. Milan Maric’in uzun süren bir araştırmanın  sonucunda belirlendiğini ifade ederek şu açıklamada bulunuyor.

“Ülkenin her bölgesinden hatta yurt dışından birçok oyuncuyla görüştük. Yüzlerce simayı inceledik. Bu sürede birisi, Brodsky’nin daha önce hiç yayınlanmamış, bilinmeyen şiirlerini ve kısa öykülerini keşfetti. Oyuncu seçimi sırasında yaşadığımız en büyük zorluk, Dovlatov’un bir film yıldızı kadar yakışıklı ve ama inanılmaz derecede karmaşık bir iç dünyası olmasıydı.

Ekibimiz, Dovlatov’un Yahudi ve Ermeni köklerinin beraberinde getirdiği ayırt edici görüntüsü yüzünden, fiziksel benzerliğin hikâye açısından önemli olduğunda karar verdi. Tüm bu kriterlere uygun bir aktör bulmak çok zordu. Kolay bir arayış olduğunu söyleyemeyeceğim. Bu yüzden Milan Maric’i keşfettiğimiz için çok memnunduk.”

 

Filmin Künyesi

Yönetmen: Alexey German Jr

Yapımcılar: Dariusz Jablonski, Violetta Kaminska, Miroslav Mogorovich

Senaryo: Aleksey German, Yulia Tupikina

Görüntü Yönetmeni: Lukasz Zal

Kurgu: Daria Gladysheva, Sergey Ivanov

Oyuncular: Milan Maric, Danila Kozlovsky, Helena Sujecka, Artur Beschastny

Süre: 126 dakika

Ülkeler: Rusya, Polonya, Sırbistan

Konu: 1971, Leningrad. Ölümünden sonra ünlenecek Rus yazar Sergei Dovlatov, günlerini yazılarının yayımlanmasının koşulu olan Yazarlar Sendikası’na üyeliğini kovalayıp ufak yazı işleriyle geçirmektedir. Akşamları ise caz dinlenen partilerde kentteki sanatçı ve yazarlarla bir araya gelir.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam