Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2018/08/15/YBR2018-YagizAvci.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Dünyanın en hızlıları Türkiye'ye geliyor - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Dünyanın en hızlıları Türkiye'ye geliyor

Eklenme Tarihi: 15 Ağustos 2018, Çarşamba - 10:41   Okunma Sayısı: 78421
Dünyanın en büyük organizasyonu olan Dünya Ralli Şampiyonası Türkiye etabı, dünyanın en ünlü ve en hızlı  pilotlarına ev sahipliği yapacak.

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun  yoğun çalışmaları sonucunda, ülkemiz dünyanın en büyük organizasyonu olan WRC’ye yeniden dahil edildi. Türkiye, dünyanın en hızlı pilotları ile otomobil sporlarına gönül veren yerli ve yabancı turistleri Muğla ve çevresinde ağırlamaya hazırlanıyor. Doğal güzellikleri ve karakteristik etaplarıyla ön plana çıkan Muğla ve çevresi, dünyaca ünlü pilotların zorlu mücadelelerine ev sahipliği yaparken, etapları izleyen seyircilere ise nefes kesen anlar yaşatacak. 896 kilometre uzunluğundaki parkurda, toplam uzunluğu 317 kilometre olan 17 özel etabı geçecek olan efsane pilotlar tozu dumana katacak. Denize sıfır koşulacak etaplarda  izleyiciler, doğal güzelliklere hayran kalacak. Deniz ve doğayla iç içe gerçekleşecek olan şampiyonayı takip etmek isteyenler için kamp alanları da mevcut olacak. 1973 yılında kurulan WRC dünyanın en çetin motor sporları şampiyonası olarak kabul ediliyor.

 

Ülke tanıtımı açısından önemli

Dünya Ralli Şampiyonası’nın Türkiye otomobil sporlarına yeni bir ivme kazandıracağına ve diğer büyük organizasyonların önünün açılmasında da ülkemize yardımcı olacağına değinen Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Serkan Yazıcı; “Dünya Ralli Şampiyonası seçmelerinde Yeni Zelanda, Hırvatistan, Japonya, Şili, Kenya ve Güney Afrika’yı geride bıraktık. Bu büyük organizasyonla birlikte Türkiye’nin her kulvarda sergilediği prestijli duruşu ve mesajları tüm dünyaya ulaşacak. Ayrıca Dünya Ralli Şampiyonası’na sadece bir spor organizasyonu gözüyle bakmamamız gerekiyor, organizasyon ülke tanıtımı ve turizmi açısından da büyük önem taşıyor” dedi. Yaklaşık olarak 50 bin yerli ve yabancı turistin sadece Dünya Ralli Şampiyonası için bölgeye geleceğini öngördüklerini belirten Yazıcı; “Dünya Ralli Şampiyonası’nın, Türkiye’nin eşsiz güzelliklerini, kültürümüzün zenginliğini ve insanlarımızın misafirperverliğini dünyaya tanıtma ve diğer ülkelerle aramızdaki dostluk bağlarını güçlendirme imkanı da vereceğine inanıyorum. Etkinlik kapsamında Marmaris şehir içi bir günlüğüne trafiğe kapatılacak ve seyircilere şehir içi etabıyla adeta bir görsel şölen sunulacak'' dedi.

 

Dünya bu yarışı izleyecek

Dünya Ralli Şampiyonası yarışlarını her yıl bizzat organizasyona katılarak 5 milyona yakın seyircinin takip ettiğine değinen Yazıcı ''Yarışları yıl boyunca youtube’dan 25 milyon, 155 televizyon kanalından da yaklaşık 849 milyon kişi seyrediyor. 2018 yılı içerisinde Türkiye’de gerçekleştirilecek bu en önemli organizasyona ev sahipliği yapıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Türkiye’nin Dünya Ralli Şampiyonası takvimine tekrar dahil edilmesinin, organizasyona dahil otomobil üreticileri tarafından da memnuniyetle karşılandığının altını çizen Yazıcı; “WRC bünyesinde yarışan tüm araçlar, 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip, 4 silindirli 1,6 litre turboşarjlı ve 380 HP gücünde otomobillerdir. Herhangi bir showroomdaki araçlarla bire bir aynı görünen otomobiller, motorları, yürüyen aksamları ve diğer teknik değişiklikler ile çok farklı performanslar sergilemek üzere yeniden tasarlanmış araçlardır. Bugün bu üreticiler Türkiye’nin şampiyonaya dahil edilmesinden oldukça mutlu. Bu organizasyon sadece TOSFED’in ya da Marmaris’in değil, tüm Türkiye’nin işi, bir milli mesele” dedi.

 

Keyifli bir lokasyon

Türkiye’yi yeniden WRC takviminde gördükleri için mutlu olduklarını ifade eden WRC Promotör Genel Müdürü Oliver Ciesla “Türkiye stratejik konumu ve içinde barındırdığı ekonomik potansiyeller sayesinde yeni pazarlara açılmamız noktasında çok önemli bir rol oynuyor. TOSFED bu önemli organizasyonun Türkiye’ye geri gelmesi için oldukça başarılı bir iş çıkardı. Marmaris, WRC açısından oldukça keyifli bir lokasyon. İstisnai, modern ve oldukça kompakt bir yarış olacak. Marmaris’in güzelliğini 150 ülke canlı olarak izleyecek. Tüm ulusal ve yerel otoritelere teşekkürlerimi sunuyor ve Eylül’de Marmaris’e gelmek için sabırsızlanıyorum” diye konuştu.

 

WRC ilk kez 2003'de geldi

Dünya Ralli Şampiyonası ülkemizde ilk kez 2003 senesinde koşuldu. O yarışı Citroën Xsara WRC ile İspanyol Carlos Sainz kazandı. Bu yarışın öncesinde Dünya Ralli Şampiyonasına hazırlık olması için 2000-2002 yılları arasında Anatolian Rally düzenlendi. 2000'de Volkan Işık, 2001'de Serkan Yazıcı ve 2002'de ise Ercan Kazaz birinciliği elde etti. 2003 senesinden sonra Dünya Ralli Şampiyonası 2008'e kadar aralıksız koşuldu. 2004 ve 2005'de Citroën Xsara WRC ile Sebastien Loeb, 2006'da Ford Focus RS WRC 06 ile Marcus Grönholm, 2007'de Nicolas Vouilloz (Peugeot 207 S2000) ve 2008'de Mikko Hirvonen (Ford Focus RS WRC 07) ilk sırayı elde ettiler. 2009'da takvimde yer almayan Rallu-y of Turkey 2010'da yine Sebastien Loeb'ün (Citroen C4 WRC) zaferine tanıklık etti. Ardından uzun bir bekleyişin ardından Rally of Turkey 2016 ve 2017 yıllarında Marmaris'de ERT olarak Dünya Ralli Şampiyonasına yeniden aday oldu. 2016'da Yagiz Avcı (Peugeot 208 T16 R5) geçen yıl ise Orhan Avcıoglu (Skoda Fabia R5) birinciliği kazandı.

 

Yağız Avcı'dan 3 birincilik

Dünya Ralli Şampiyonasında ülkemizi temsil edecek pilotlardan biri olan Yağız Avcı, bu sezon Türkiye Ralli Şampiyonasında üç birincilik kazandı. Eskişehir, Ege ve Yeşil Bursa Rallilerini kazanan Avcı, 2009, 2010, 2011, 2013 ve 2016'dan sonra 6.Türkiye Ralli Şampiyonluğuna çok yakın görünüyor. Kendisini geçen yılın şampiyonu Burak Çukurova ve KKTC'li pilot Deniz Fahri izliyor. Türkiye Takımlar Ralli Şampiyonasında ise Ford Motorsport Turkey ilk sırada yer alıyor.

 

Neuville ilk sırada

Dünya Ralli Şampiyonasının 10.ayağına ev sahipliği yapacak olan Türkiye Rallisi öncesinde Hyundai'nin  Belçikalı pilot Thierry Neuville 153 puanla ilk sırada bulunuyor. Ford M-Sport takımından Fransız Sebastien Ogier 132 puanla ikinci, Toyota'dan Estonyalı Ott Tanak üçüncü durumda bulunuyor. Markalarda ise Hyundai 228 puanla lider durumda. Kendisini 202 puanla Ford M-Sport, 201 puanla Toyota ve 133 puanla Citroen takip ediyor.

İstanbul'da başlayan heyecan

Türkiye’de gerçekleşen ilk uluslararası ralli organizasyonu 1972 yılı Avrupa Şampiyonası takvimine dahil olan ve İstanbul’da başlayıp yine İstanbul’da sona eren müsabakaydı. Bir WRC (Dünya Ralli Şampiyonası) aday yarışı organize etme fikri ise ilk olarak 1999 yılında ortaya atıldı. Bir yıl sonra, 2000 yılında, koşulan “Anadolu Rallisi” organizasyonu ilk olarak İzmir’de düzenlendi. FIA gözlemcileri tarafından da takip edilen bu yarış Dünya Ralli Şampiyonası yedek listesine resmen girmiş oldu.

Türkiye’nin güneybatı sahilindeki Antalya iline bağlı tatil bölgesi Kemer 2001 yılı takvimindeki Anadolu Rallisi’nin start ve finiş noktası olarak belirlendi. Yarışa yurt dışından katılan ilk yarışmacılar 2002 yılında Citroën Saxo otomobili ile Sébastien Loeb ve Peugeot 206 WRC ile Juuso Pykälistö oldu.

Türkiye’nin Dünya Ralli Şampiyonası sahnesine çıkışı 2003 sezonunda gerçekleşti. Bu yarışa katılan 62 ekipten yalnızca 27’si finiş görebildi. Tecrübe kazanmak adına, organizasyon ilk iki yıl Junior Dünya Ralli Şampiyonası’na (JWRC) ev sahipliği yaptı.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER-UĞUR FARUK YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam