Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2018/08/15/SagYlYklY_beslenme.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Sağlıklı bir yaşam ve formda bir vücut için 7 mucizevi ipucu - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Sağlıklı bir yaşam ve formda bir vücut için 7 mucizevi ipucu

Eklenme Tarihi: 15 Ağustos 2018, Çarşamba - 11:26   Okunma Sayısı: 84934
Sağlıklı bir yaşam ve formda bir vücut için 7 mucizevi ipucu

Dünyayı ele geçiren obeziteye karşı sağlıklı yaşam fikri güç kazanmaya ve birçok insan için bir yaşam biçimine dönüşmeye devam ediyor. Değişen beslenme düzeni, fast food tipi restoran zincirlerinin giderek artması ve hareketsizlik bir cephede yer alırken spor, sağlıklı besinler ve pişirme yöntemleri diğer bir cephede mücadele veriyor. Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun, sağlıklı bir yaşam ve fit bir vücut için gerekli olan önerileri anlatıyor.

Hayatınızdan büyük tabakları çıkarın

Büyük tabaklar çok daha büyük porsiyonlar demektir. Büyük tabakları doldurabilmek için, ihtiyacınız olmayan besinleri almayın. Tercihinizi küçük tabaklardan yana yapın. Böylece bir tabak dolusu yiyeceği gören beyine yeterince yediğine dair sinyaller göndermiş olursunuz. Çok yediğini düşünen beyin ise mideye doydum mesajını iletir. Bu sayede hem beyninizi hem de kilonuzu kontrol altına almış olursunuz.

Önemli olan kalori değil!

Birçoğumuz kilo vermek ve daha sağlıklı beslenmek için yiyeceklerin kalorine bakıyor ve hatta çoğu zaman hesaplıyoruz. Ancak yediklerinize dikkat etmek, kalori hesabına göre beslenmek değildir. Bu durumu bir örnek ile açıklamak gerekirse; bir öğünde 300 kalorilik besin tüketmeniz gerekiyor ancak siz bu kalori miktarını 300 kalori değerinde çikolata yiyerek giderdiniz. Daha doğrusu giderdiğinizi zannettiniz. Çünkü 300 kalorilik çikolata ile söz konusu öğünde tüketmek gereken besin ögelerini atladığınız için, kısa bir süre sonra tekrar acıkırsınız. Bu sebeple kalori hesabı yapmak yerine, tükettiğiniz gıdaların besin ögeleri açısından ihtiyaçlarına nasıl cevap vereceğine odaklanmalısınız.

Sürekli tartıya bakmayın!

Kilo vermek ya da almak için sürekli çaba gösteren kişilerin yaptığı en büyük hatalardan biri de sürekli olarak tartıya bakmaktır. Kilo kontrolünü doğru takip edebilmenin yolu, tartıyla aranıza mesafe koymaktan geçiyor. Bunun için kendinize bir rutin belirlemeniz gerekiyor. Örneğin; her hafta, aynı günün sabahı, yani aynı şartlar altında 1 kez tartılıyor olmanız yeterli olacaktır. Çünkü gün içerisinde yaptığınız tekrarlar özellikle de daha yolun başındaysanız motivasyonunuzu düşürebilir. İlk dönemde vücudun vereceği tepkiler değişebilir. Yani ilk hafta içinde daha fazla kilo kaybediliyor ya da alıyor olabilirsiniz ki bu oldukça normaldir.

İlerleyen dönemlerde ise kilonuz sabit kalabilir. Bu noktada yapmanız gereken hedeflerine ulaşmak için kendinize zaman tanımak.

Kendinizi aç bırakmayın

Az yiyerek kilo verme düşüncesi çok yaygın bir yanılgıdır. Ancak kaçırdığınız bir nokta var. Az yiyerek değil sağlıklı ve ölçülü yiyerek kilo verebilirsiniz. Bu aşamada kendini aç bırakarak, ya da ihtiyacınızın altında tüketim yaparak uygulayabileceğiniz bir beslenme programı, verdiğiniz kiloları çok kısa bir sürede geri almanıza neden olur. Üstelik ihtiyacın olan besinleri almadığın için birçok hastalığa yakalanma riskiniz artar.

Yasaklar listesi motivasyonunuzu düşürür

Herkes bilir ki yasaklar her zaman cezbeder. Kendinize yasaklar koyarak onları daha cezbedici hale getirmek ise oldukça yanlış bir strateji. Çünkü yiyecekleri yasaklamak, suçluluk, hayal kırıklığı ve yasaklanan yiyeceğe karşı aşırı bir istek olarak geri dönebilir. Tüm bunlar bir araya geldiğinde ise kendinizi bu yasaklı yiyeceği tüketirken bulmak içten bile değil. Bu besinlerden uzak durmak için listeler yapmak yerine diyet planınıza sadık kalın.

Hızlı yemek yemeyin

Hayat tarzımızda yaşanan değişimler, bizi her ne kadar hızlı yemek yemeye yönlendirse de doğru olan yemeğe zaman ayırmaktır. Şöyle ki; çiğnemek, sindirimde önemli bir rol oynar. Tokluk hissi beyne 15-20 dakika içinde ulaştığı için, hızlı yenilen yemekler, beyne midenin dolu olduğuna dair sinyal iletemez ve sonuç olarak daha fazla yemek yersiniz. Beyin sindirim sistemine net mesajlar gönderemediğinden, sindirimin diğer aşamaları da sekteye uğrar. Bunun önüne geçmek için her öğüne ayırdığınız vakte 10 dakika ekleyin. Ayrıca yemek yemediğiniz süre boyunca yemeğe odaklanın ve dikkatinizi dağıtacak şeylerle uğraşmayın.

Öğün atlarsanız yağ depolarsınız

Hem sağlığınız hem de kilo kontrolünüz için öğün atlama büyük bir hata olacaktır. Çünkü öğün atlamak daha sonra acıkmanıza ve yanlış yiyecekler seçiminde bulunmanıza neden olabilir. Bu aynı zamanda, bir sonraki kalori ve besinin ne zaman alacağını bilemeyen vücudun kafasını karıştırarak yağ depolamasına sebep olacağından kilo vermenizi zorlaştırır. www.avrasyahospital.com.tr

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam