SON DAKİKA
reklam
reklam

Maramureş Halk Sanat Sergisi İstanbul Romen Kültür Merkezi’nde

Eklenme Tarihi: 13 Eylül 2018, Perşembe - 11:33   Okunma Sayısı: 161770
Maramureş Halk Sanat Sergisi İstanbul Romen Kültür Merkezi’nde

 

 İSTANBUL

İstanbul’daki “Dimitrie Cantemir” Romen Kültür Merkezi, 7 Eylül 2018 tarihinde başlayan, Maramureş bölgesine ait eşsiz bir halk sanat sergisi düzenlemek suretiyle yeni bir aktiviteye daha imza atmıştır. Sergide, bölgeye özgü geleneksel halk kıyafetleri, seramik ve ahşap objeleri, el işi sanatları, tekstil ürünleri, nakışlar ve Maramureş’i tanıtan çeşitli albümler ziyaretçilere sunulmaktadır.

 Serginin amacı

Proje, İstanbul Romen Kültür Merkezi tarafından, Recea–Maramureş Belediyesi ve Romanya Sosyal Dayanışma Derneği’nin destekleriyle düzenlenmiştir. Sergilenen eserler, Romanya’nın olumlu imajını pekiştirerek, Romen geleneksel değerlerinin ve kültürel mirasının yerel halka tanıtılmasına katkıda bulunmaktadır.

Etkinlik ayrıca, İstanbul’da yaşayan Romen topluluğunu buluşturmak için büyük bir fırsat sunmakla birlikte, ulusal kültür ve kimliğine ait olma duygusunu güçlendirmektedir.

İstanbul Romen Kültür Merkezi, geleneksel Maramureş sanatının Türkiye’de tanıtımına katkıda bulunmasının yanı sıra, Romen ulusal kültüründeki çeşitliliği de gözler önüne sermektedir.

 Romen kültür ürününün dinamizmi ve canlılığı ile dolu pozitif bir imajın korunması amacıyla düzenlenen programların doğal bir devamı niteliğinde olan etkinlik, Avrupa ve dünya değerlerini taşımaktadır.

Sergi açılışı Cuma 7 Eylül 2018 saat 19.00’da Taksim Meydanı yakınlarında bulunan Dimitrie Cantemir” Romen Kültür Merkezi’nin binasında yapılmıştır.

Açış konuşmaları

Kültür Merkezi’nin girişindeki salonda toplanan davetlilere Kültür Merkezi Müdiresi Nadia Hanım tarafından yapılan “Hoş geldiniz” hitabından sonra Maramureş’teki bir ilçede kurulan müze açılışını kutlamak üzere toplanıldığını, Kültür Merkezi’nde geleneksel kıyafet ve objelerin sergilendiğini ve İstanbul’da yaşayan Romenlere geleneklerini hatırlattığını ifade etmiştir.

Serginin aynı zamanda milli ve kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacına yönelik olduğunu belirten Bayan Nadia, sözü Belediye Başkanı’na bırakmıştır.   Maramureş iline bağlı Recea ilçe Belediye Sayın Pavel Octavian günün anlam ve önemini vurgulamıştır.

Konuşmasına Maramureş’in özelliği hakkında bilgi vererek başlayan Octavian, halkın el sanatlarını muhafaza etmek maksadıyla müze kurduklarını ve el sanatlarını burada sergilediklerini dile getirmiştir. Belediye Başkanı, Romen kültürünün gelecek nesillere ancak bu şekilde daha iyi ulaştırılabileceğini ifade etmiştir.

Serginin Küratörü Bayan Rodica Babut ise, Romanya’dan gelip bu etkinliğe katılan hanımların aynı zamanda yerel yiyeceklerden de hazırladıklarını, programın bitimine doğru Romen halk danslarından bölümler sunacaklarını ve konuklara “palina” ikram edeceklerini belirtmiştir.

Maramureş Belediye Başkanı ile röportaj

Tünaydın: CB- Sayın Başkan’a kendimi tanıttıktan sonra özellikle Türkiye için tertiplediği ve oyuncu olarak içinde yer aldığı bu güzel faaliyet nedeniyle teşekkür ettim ve ilk sorumu yönelttim: Efendim, Türkiye’de Belediye Başkanlığı yapanlara ne söylemek istersiniz?

Belediye Başkanı: Bütün Romen halkı adına iyi düşüncelerimizi iletmek istiyorum. Türkiye’yi daha yakından tanımak ve tanıtmak istiyorum; ama ülkenize bu yıl iki defa geldim. Bu bana neyi anlatıyor? Seviyorum bu ülkeyi ve gidiyorum. Türkiye’nin önemli seviyede geliştiğini ve endüstriyel bakımdan ileri gittiğini söyleyebilirim. Yerel anlamda çok fazla detay bilmiyorum. Hissettiğim şudur: Türkler de bizim gibi düzgün insanlardır.

Ülkemizde ve Türkiye’de Belediye Başkanlarının kendi vatandaşları için çaba sarf ettiklerine inanıyorum. Bildiğiniz gibi Romanya 2007 yılında Avrupa Birliği (AB)’ne dahil olmuştur. Bu bizim için faydalı bir durumdur. Avrupa’nın birçok program ve imkânlarına sahip olduk. Ülkemizde farklı bir dinamik oluştu. Böylece köy ve kasabalar genişledi, buralarda yaşayanlar gelişti.

Örneğin; 2007-2014 yılları arasında bizim bölgedekiler sadece bir fondan istifade ederek bir milyon euro yardım gördüler.  Buna rağmen 2014-2020 yılları arası dönemde hazırladığımız ve AB’ye sunduğumuz altı proje onay gördü. 4,6 milyon euro’luk bir paket bizim için tahsis edildi.

Tünaydın – CB: Sayın Başkan, I. Dünya Savaşı yıllarında Türkiye Romanya topraklarına bir kolordu (büyük çaplı askeri birlik) göndermişti. Romanya’nın bağımsızlığını kazanmasından sonra da dostluk ilişkilerine önem verildi. Bugün Romen hükümet yetkililerinin de Türkiye hakkında iyi niyet gösterdiğini görüyoruz. Türkiye, Balkan halklarına karşı her zaman dost olmayı tercih etmiştir.

Galiba Romen halk dansları ekibi salonda sizi bekliyor. Zamanınızı almayayım ve size bir kez daha teşekkür edeyim. İçeride votka ikram ediliyordu. Sakilik yapan kişiye beni göstererek votka ikram ettirdi. Çok mutlu oldum.

Belediye Başkanı: Bir şey anlatmak istiyorum. 2018 yılı bizim için çok önemli… Romanya’nın birleşme yıldönümüdür. Hem sizin hem bizim elçilerin bu olaya katkısı oluyor. Romanya’dan buraya gelenler, kendilerini ülkelerindeki gibi hissediyorlar. Türkiye’den gelenler de bizim ülkemizde rahat ediyorlar, güzel yüzlerle karşılaşıyorlar.

Sizin votka diye adlandırdığınız içkinin adı Romanya’da “Palinka”dır. Alkol oranı yüzde 50’nin üzerindedir. Toplanan meyveler kazanda kaynatılır. İmbikten geçirilir. Bu işlem ikinci kez tekrarlanır. Bu palinka erikten yapılmıştır. Ayrıca mürdüm eriği, elma, kayısı, armut, şeftali gibi meyvelerden de yapılır.

Bölgemizdeki meyve ağaçları çok verimlidir. Ben elma ve erikleri topladıktan sonra hepsini iyice ezdim. Büyük fıçılarımız vardır. Buraya koyarız ve fermente olmasını bekleriz. Önce tatlanıyor, ekşilik olana kadar bekleniyor. Daha sonra 200-400 litrelik kazanlarımız var. Kazanlara koyuyoruz.

İlk alkol oranı 27 dereceye ulaşınca alkole dönüşüm başlıyor. Belli bir süre sonra imbikten geçirilmesini sağlıyoruz. Bu işlem iki kez tekrarlanır. Alkol oranı 50 derecenin üzerindedir. Bazen 70 dereceye kadar da hazırlanabilir.

Tünaydın – CB: Sayın Başkan, Romanya Konsolosluğu’nda şimdiye kadar etkilendiğim iki olay olmuştur. İlki, yılında bir Türk şilebinin Romanya sahillerinde karaya oturması ve Romen makamlarının olağanüstü kurtarma çabaları göstermesi, diğeri de Romen Halk Sanatları Sergisi’dir.

Sayın Baysu, sizi Romanya’ya Maramureş’e davet ediyorum. Çok teşekkürler.  Ben de teşekkür ederim Sayın Başkan. Size çalışmalarınızda başarılar, dönüşünüzde iyi yolculuklar dilerim.

Standlardan görüntüler

Sunum yapılan salonda bir stand oluşturulmuş ve Romanya’yı, Bükreş’i, Maramureş’i anlatan kitaplar, Romen köylülerin aile fotoğrafları konulmuştu. Bir başka standda ise ütü, yün eğirme aparatı, örs, özel yapım sepet vb kullanım malzemeleri sergilenmektedir.

Sergiye konulmak üzere yaptıkları el ürünlerini duvarlara asan Romen hanımlar, bu eserlerin önünde resimler çektirdiler. Kendi elleriyle yaptıkları yiyeceklerden ikramda bulundular. İsteyen davetlilerle resimler çektirdiler.

Bu arada sakilik görevini üstlenen kişi devamlı palinka dağıtıyordu. Davetliler, bu ikramı çok beğendiler. Küçük bardakçıklarda ikram edilen palinka oldukça sert bir içkiydi.

Serginin sonuna geliniyordu. Yeni tanışıklıklar başlamış, yeni dostluklar kurulmuştu. Hatta Sayın Belediye Başkanı’nın beni davet etmesi gibi birbirlerini davet eden insanlar da görülmeye başlamıştı. Bir aktivite daha böylece bitmiş oldu.

 

Romanya’dan kalkıp gelerek bizler bu güzellikleri sunan misafirlere, Romen Kültür Merkezi personeline teşekkürler ediyoruz. Yenisi nasip ola!   

    

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: Kübra ÇELEPİ- Cengiz BAYSU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam