SON DAKİKA
reklam
reklam

Başbakan Davutoğlu: Önümüzde çok net bir takvim var

Eklenme Tarihi: 12 Aralık 2015, Cumartesi - 09:00   Okunma Sayısı: 64494

ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile bazı bürokratların da katıldığı "Avrupa Birliği (AB) Reform Eylem Grubu" toplantısının ardından, açıklamalarda bulundu.

"Hükümetimizin zihninde çok açık ve net bir stratejik plan var" diyen Davutoğlu, "Bunların uygulanmasına dönük olarak da vakit kaybetmeden adım atmamız gerekir. Bu çerçevede dün hem vaatlerimiz, hem de reformlarımız bağlamında eylem planımızı kamuoyumuzla paylaştık. Eylem planımız bizim milletimize taahhüdümüzdür. Bu eylem planı bizim uluslararası camiaya yatırımcılara ve bu anlamda Türkiye'yi önemli bir yatırım destinasyon olarak gören herkese yapılan bir taahhüttür" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, Reform Eylem Grubu'nun toplantı gündemine ilişkin de şu bilgileri verdi:

"Türkiye- Avrupa Birliği zirvesinden çıkan en önemli kararlardan birisi Schengen bölgesine vize muafiyetiyle girmemiz söz konusu. Ancak bu tabii bir anlaşmayla hemen atılacak bir adım değil. Daha önce Aralık 2013'de bizzat benim Dışişleri bakanı olarak attığım imzayla vize muafiyeti başlamış ve Geri Kabul Anlaşmasıyla birlikte senkronize yürüyen bir süreç işlemeye başlamıştı.

Son Avrupa Birliği Türkiye zirvesinde karar verdiğimiz şekilde mart ayına kadar bizim bu yasal düzenlemeleri yapmamız, mart ayında Avrupa Birliğinin raporu yazması, daha temmuz ayı itibariyle de ilk pilot uygulamaların başlaması, ekim ayında da vize muafiyetine tam geçişi sağlamamız lazım. Dolayısıyla, önümüzde çok net bir takvim var."

Davutoğlu, "Eğer vize muafiyetine gidilmesi isteniyorsa ki isteniyor, eğer muhalefet partilerimiz vize muafiyetini vatandaşımızın hakkı görüyorlarsa ki gördüklerini düşünüyorum, eğer muhalefet partilerine oy veren vatandaşlarımız da Avrupa Birliğine vizesiz gitmek istiyorlarsa ki mutlaka istiyorlardır, bütün toplum kesimlerinin muhalefet partilerimize çağrı yapıp, gerektiğinde toplumsal taleplerini dile getirip, bir an önce bu yasaların geçmesi için hükümetimize destek olmaları konusunda bir kampanya başlatmalarını rica ediyorum" dedi.

"Türkiye Irak'a en başından beri destek verdi"

Davutoğlu, Musul'daki Türk askerinin nöbet değişimi konusunda da "Türkiye ilkesel olarak DEAŞ'a karşı yürütülen mücadelede en başından itibaren Irak'a destek vermiştir. DEAŞ terör örgütü, tehdit oluşturduğu andan itibaren bir taraftan Irak merkez hükümetiyle bir taraftan Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'yle yakın temas içinde olduk. Bu temas çerçevesinde geçen sene Sayın İbadi'nin Ankara ziyaretinde, benim Bağdat ziyaretimde bunları konuştuk. Birkaç uçak malzemeyi destek olarak Bağdat'a, yine kapsamlı bir malzemeyi de Erbil'e gönderdik. Dolayısıyla çalışmalar yeni başlamış değil" değerlendirmesinde bulundu.

"Benzer amaçlarla kurulan ve aylardır faaliyet yapan bir eğitim bölgemiz var" diyen Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Burada 2 bini aşkın Musul Ulusal Muhafız Ordusunda görev alacak şekilde yetiştirilmiş Irak vatandaşı, Irak'ın güvenliği için çalışan kardeşlerimiz var. Bu da saklı değil. Irak Savunma Bakanlığı buraya bir ziyarette de bulundu. Dolayısıyla sanki Türkiye gizli bir faaliyet yapıyormuş gibi bir kanaat yayılması kesinlikle doğru değil."

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam