Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2018/09/19/1_1.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
'Kutsal emanetler'in tablolarını yapıyor - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

'Kutsal emanetler'in tablolarını yapıyor

Eklenme Tarihi: 19 Eylül 2018, Çarşamba - 12:48   Okunma Sayısı: 53034
Topkapı Sarayı'ndaki kutsal emanetlerin orijinal boyutlarında tablolarını yapan kaligrafi sanatçısı Güvenç Taşer'in eserleri ilgi görüyor.

BİLECİK 

Türk süsleme sanatlarını kullanarak Topkapı Sarayı'ndaki kutsal emanetlerin orijinal boyutlarında tablolarını yapan kaligrafi (güzel yazı sanatı) sanatçısı Güvenç Taşer'in eserleri ilgi görüyor.

Hazreti Muhammed'in mektupları, kılıcı, yayı, sakal-ı şerifi ve mahfazaları gibi kutsal emanetleri tamamen el işçiliğiyle tablolara aktaran sanatçı, bu kapsamdaki sergisini Türkiye'de ilk kez Bilecik'in Söğüt ilçesinde düzenlenen "737. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri" kapsamında Hamidiye Külliyesi'nde açtığı "Yazı Sanatı Sergisi"nde sanatseverlerle buluşturdu.

Taşer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletme mezunu olduğunu, muhasebecilik yaptığı dönemde, 20 yıl önce gezdiği el sanatları sergisinden etkilenerek "yazı sanatı"na merak sardığını hatırlattı.

Hobi olarak başladığı yazı sanatını, o günden bu yana devam ettirdiğini anlatan Taşer, eşi Hülya Taşer'in Türk süsleme sanatlarıyla uğraştığını, birlikte yaptıkları çalışmalarda özgün, orijinal tasarımlar ortaya çıkarmaya çalıştıklarını vurguladı.

Taşer, bir eseri 10 gün ila 4 ay arasında tamamladıklarını belirterek, "Mümkün olduğu kadar çağı takip etmeye çalışıyoruz. Esinlendiğimiz çalışmalar var ama yapmış olduğumuz çalışmalarımızın tamamının tasarımı kendimize ait." diye konuştu.

Yazı sanatıyla tanışmasından itibaren bu işi yaptığını dile getiren Taşer, şöyle devam etti:

"Kocaeli'de fuara gelen bir yazı sanatçısının 15-20 saniyelik görüntüleriyle karşılaştım. Onun akabinde yıllar süren bir yolculuk başladı. Beni buralara getiren tek şey kalem oldu. Nasıl yapılır, bu kalemle neler yapılır, nasıl icra edilir, öğreticisi var mıdır, Türkiye'de örnekleri var mıdır? Hiçbir şey bilmeden başladık, bir vakitten sonra yazı sanatı beni kendi içine doğru çekmeye başladı. Gönül ve göze hitap etmeye çalışıyoruz. Dedim ki artık idealistliğimi, hedeflerimi bu yönde belirlemeye çalışacağım."

Kaligrafinin Türkçe karşılığının "güzel yazı" olduğunu belirten Taşer, "İnsanlar bunu en basit şekliyle tabaklara isim yazmak, davetiyelerin arkasına isim yazmak olarak görüyorlar ama bizim işimiz her şeyi kapsıyor." şeklinde konuştu. 

Eserlerinin büyük çoğunluğunun Topkapı Sarayı'ndaki "mukaddes emanetler"in orijinal boyutta tablolarından oluştuğunu belirten Taşer, yaptıkları eserlerin özellikle devlet büyüklerine hediye edildiğini ifade etti.

"Türkiye'de ilk sergiyi Söğüt'te açtık"

Hülya Taşer de eşinin eserlerin yüzde 95'nin Topkapı Sarayı'ndaki "mukaddes emanetler"in birebir ölçülerindeki tablolarından oluştuğunu dile getirdi.

Eserler arasında, Hazreti Muhammed'in mektupları, kılıcı, yayı, Sakal-ı Şerif'i ve mahfazaları gibi kutsal emanetlerin bulunduğunu anlatan Taşer, "Bunun dışında kendi tasarımımız olan diğer tablolarımız mevcut. Eserlerimiz Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyor. Benzer eserler yapılmış ama bu çapta biz görmedik. Bu sergi ilk defa Söğüt'te gün yüzüne çıktı. Türkiye'de de bu çapta bir sergi ilk defa yapılmış oldu." ifadelerini kullandı.


Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam