Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2018/09/20/GG.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
TOZU DUMANA KATTILAR - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

TOZU DUMANA KATTILAR

Eklenme Tarihi: 20 Eylül 2018, Perşembe - 10:08   Okunma Sayısı: 107011
Sekiz yıllık bir aradan sonra Dünya Ralli Şampiyonası’na ev sahipliği yapan Türkiye Rallisi, muhteşem bir yarışa sahne olurken, birinciliği Estonyalı pilot Tanak kazandı

 Dünya Ralli Şampiyonası’nın 10.ayağı olan ve Marmaris’de gerçekleştirilen Türkiye Rallisi toplam 17 özel etabın geçilmesiyle sona erdi. Sekiz yıllık aradan sonra yeniden ülkemize gelen Dünya Ralli Şampiyonası 22 ülkeden 68 otomobilin katılımı ile yapıldı. Tamamı toprak etaplarda geçilen özel etaplarda dünyanın en hızlı pilotları adeta tozu dumana kattılar.
Türkiye Rallisi’ni Toyota Yaris WRC ile yarışan Toyota’nın Estonyalı pilotu Ott Tanak 3 saat 59 dakika 24,5 saniyelik toplam zamanı ile kazandı. Toyota takımının bir diğer pilotu Finlandiyalı Jari-Matti Latvala 22,3 saniye farkla ikinciliği alırken, Hyundai i20 Coupe WRC ile yarışan Hyundai takımının Yeni Zelandalı pilotu Hayden Paddon ise liderin 1 dakika 41,3 saniye gerisinde üçüncü sırayı elde etti. Rallinin üç özel etabında en iyi zamanı yapan Tanak, elde ettiği bu birincilikle, Finlandiya ve Almanya Rallilerinden sonra üst üste üçüncü, bu sezon ki dördüncü birinciliğini elde etti. Tanak, ayrıca Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu tarafından lüks yatta bir haftalık tatil de kazandı.

Favoriler gerilerde kaldı

Dünya Ralli Şampiyonası’nın iki iddialı ismi Neuville ve son beş yılın şampiyonu Ogier yaşadıkları sorunlar yüzünden podyumun çok uzağında kaldılar. 8.özel etapta sol ön süspansiyonu ve amortisörü hasar alan Şampiyona lider Hyundai pilotu Belçikalı Thierry Neuville 16., Salıncağı kırılan ve özel etap startına geç geldiği için zaman cezası alan Şampiyona ikincisi Ford pilotu Fransız Sebastien Ogier ise 10.oldu. Skoda Fabia R5 ile yarışan BC Vision Motorsport takımından Burak Çukurova 14.sırayı elde ederek Türk pilotlar içerisinden en iyi dereceyi yapan isim oldu. Türkiye Rallisi sonunda oluşan genel klasmanda Thierry Neuville 177 puanla liderliğini korurken, bu yarıştan 28 puan çıkartan Ott Tanak puanını 164’e yükselterek ikinci sıraya çıktı. Son beş yılın Dünya şampiyonu Sebastien Ogier ise bir basamak gerileyerek 154 puanla üçüncü sırada yer aldı. Dünya Ralli Şampiyonası 2018 sezonu İngiltere Galler, İspanya Katalunya Rallilerinden sonra Kasım ayında yapılacak olan Avustralya Rallisi ile sona erecek.


WRC’ye muhteşem dönüş

Türkiye Rallisi, kısa adı WRC olan FIA Dünya Ralli Şampiyonası tarihindeki en unutulmaz mücadelelerden birine sahne oldu. Pilotların kıyasıya mücadele ettiği Rallinin ödül töreni de muhteşem oldu. Yarışı kazanan Estonyalı ekip Ott Tanak-Martin Jarveoja’ya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikinci olan Jari-Matti Latvala-Miika Anttila’ya Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, üçüncü sırada fişe ulaşmayı başaran Hayden Paddon-Sebastian Marshall’a FIA Başkanı Jean Todt kupalarını takdim etti. Markalar Kupası’nda birinciliği kazanan Toyota Gazoo Racing Takım Direktörü Tommi Makinen’e ise kupasını Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Serkan Yazıcı verdi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu şampiyonanın en önemli özelliği 133 kanalda 800 milyon insanın dünyada bunu takip etmesi. Ülkemizin güzelliklerinin de dünyada tanınmasına vesile olan böyle bir spor aktivitesinin bugün finalini gerçekleştirdik. Şampiyonlarımızı ödüllendirdik. Sayın başkanımıza (Jean Todt) huzurlarınızda şahsım ve milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yıl inşallah yine beraber olacağız ” diyerek organizasyonun Türkiye’de kalıcı olacağının müjdesini verdi.

 

Hızlı olmak yetmedi

Türkiye Rallisi, sekiz yıl aradan sonra dahil olduğu Dünya Ralli Şampiyonası’na (WRC) yepyeni bir soluk getirdi. Tamamen yeni bir parkur olarak WRC takvimine çok uzun bir aradan sonra eklenen ilk yarış olmasının yanı sıra, her türlü sürprize gebe, tozlu, mıcırlı, zaman zaman taşlı, kaygan yollar ekipleri hiç alışık olmadıkları bir mücadeleye soktu. Hemen hemen tüm pilotlar, sadece hızlı gitmenin değil, değişken koşullar ve risklerin çok iyi hesaplanması gereken stratejiler geliştirmenin de önem taşıdığı bir ralli ile tanıştı. Ekipler, etapların zorluğu kadar, tempoyu ve ideal ayarları bulmanın zorluğundan bahsetti. Zirvenin iddialı pilotlarından Neuville, Ogier ve Mikkelsen de Türkiye Rallisi’nin zorlu etaplarından nasiplerini aldılar.

 

Estonyalılar mutlu ayrıldı

Estonyalı ralli severler, Finlandiya ve Almanya Rallilerini kazanan, geçen yılın dünya 3.sü Ott Tanak’ı yalnız bırakmadılar. Bine yakın Estonyalı’nın üç gruba ayrılarak takip ettiği yarışta, Tanak, her etapta Estonya bayraklarını görerek finişe ulaştı. Sempatik tavırları ile Türk ralli severlerin de beğenisini toplayan Estonyalılar, açılışta, özel etaplarda, servis alanında ve ödül töreninde yaptıkları şovlar ve tezahüratlarla tüm ilgiyi üzerlerinde topladılar. Dünya Ralli Şampiyonası’nın resmi televizyonu WRC TV tarafından canlı olarak yayınlanan Türkiye Rallisi’nde koşulan etaplarda Marmaris’in yemyeşil çam ormanları ve masmavi denizi tüm güzelliği ile dünyanın gözlerinin önüne serilirken organizasyonundan övgüyle bahsedildi. Ralli ayrıca sportif olarak da hafızalara kazındı. Sürekli değişen sıralama ve ekiplerin birbirleri ile olduğu kadar zorlu yol koşulları ile mücadelesi hayranlıkla izlendi.

Gençlerde şampiyon belli oldu

Dünya Ralli Şampiyonası kadar, Dünya Gençler Ralli Şampiyonası da ilgile izlendi. Genç pilotların iki kat puan aldığı Türkiye Rallisi’nde 13 JWRC ekibi yarıştı. Türkiye Rallisi’ni kazanan pilotun 50 puan alacak olması ve ayrıca her etap galibiyeti için ekstra bir puan verilmesi, ilk dört sırada yer alan pilotlara şampiyonluk için mücadele etme fırsatı verdi. FIA Dünya Gençler Ralli Şampiyonası’nın (JWRC) son ayağı olan Türkiye Rallisi’nde 24 yaşındaki İsveçli Emil Bergkvist, vatandaşı Dennis Radstrom’ün 14 puan önünde geldiği Marmaris’ten şampiyonluğunu ilan ederek döndü. Ford Fiesta R2 ile yarışan Emil Bergkvist, Türkiye Rallisi’nde 50 puan alarak en yakın rakibiyle puan farkını koruyarak şampiyonluğa ulaştı. Genç pilot Emil Bergkvist, ödül olarak 2019 sezonunda M-Sport adına WRC2’de Fiesta R5 ile yarışacak.

Dört Türk pilot yarışı tamamladı

Türkiye Rallisinde start alan 10 Türk pilottan sadece 4’ü mücadeleyi tamamlayabildi. Skoda Fabia R5 ile yarışan Burak Çulurova/Vedat Bostancı ikilisi 14., Ford Fiesta R2T ile mücadele eden Buğra Banaz/Burak Erdener çifti 24.,Skoda Fabia R5 ile yarışan Erkan Güral ve co-pilotu Burak Koçoğlu 27., Ford Fiesta R5 ile ralliye katılan Burcu Çetinkaya ve co-pilotu Inessa Tushkanova ise 31.sırada yarışı tamamlandılar.  Rallide start alan 89 pilottan sadece 31’i finişe ulaşırken, bu pilotlardan da 11’i mücadeleyi Süper Ralli kuralını uygulayarak tamamlayabildi. Süper Ralli kuralı, pilotların ilk gün yarış dışı kaldıktan sonra, tamamlayamadıkları her etap için zaman cezası almayı kabul ederek yarışa devam etmeyi istemeleri durumunda uygulanıyor.

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER-UĞUR FARUK YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam