SON DAKİKA
reklam
reklam

ÖĞRENCİLER OKULA DUALARLA BAŞLADI

Eklenme Tarihi: 21 Eylül 2018, Cuma - 11:34   Okunma Sayısı: 100960
OSMANLI'NIN 'AMİN ALAYLARI' GELENEĞİ 500 YIL SONRA EYÜPSULTAN'DA YAŞATILDI

Osmanlı'da eğitime yeni başlayan çocuklar için düzenlenen “Amin Alayları” geleneği Eyüpsultan'da 2. kez canlandı ve çocuklar ilkokula dualarla başladı.

500 yıllık köklü bir geleneği ihya etmek ve ilkokul 1'inci sınıf öğrencileri'nin okula adaptasyonunu kolaylaştırmak için  düzenlenlenen Amin Alayları programı'na Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Topçu, okula yeni başlayacak öğrenciler ve velileri katıldı.14 Eylül Cuma günü Eyüp Sultan Meydanı'nda  gerçekleştirilen program Başkan Remzi Aydın ve Murat Topçu'nun konuşmasıyla başladı.

Program başında öğrencilere ve velilere hitap eden Başkan Remzi Aydın, "Bu çok eski bir gelenek. Şimdilerde oryantasyon adı altında gerçekleştirdiğimiz yararlı bir faaliyet. Çocukların yeni okul hayatına geçişlerini onlara hissettirmeyi amaçlıyoruz.Bugün burada yapılan törenin aynısı ilçemizin on üç noktasında aynısı yapılıyor. Burada olduğu gibi on üç okulda da okul araç -gereçleri öğrencilere veriliyor. Eğlenceler düzenlenip daha sonra çocuklar Eyüp'teki önemli isimleri makamlarında ziyaret edecek. Onlarla sohbet edip onların desteklerini ve güvenlerini alacaklar. Amacımız çocuklarımız yeni bir döneme geçerken psikolojik olarak onları rahatlatmak." dedi. Gelenekleri uzun süre yaşatmayı hedeflediklerini de sözlerine ekleyen Remzi Aydın ilerleyen senelerde de bu programın devam edeceğini vurguladı.

İlkokul'a başlayan çocukların Eyüpsultan Hazretleri'ni ziyareti sonrasında okullarına bir alay eşliğinde gitmesiyle gerçekleşen ecdad yadigarı bu gelenek,  mektebe yeni başlayan çocukların okul korkusunu giderme, çocuklara okuma isteğini aşılama ve çocukları arkadaşlarıyla kaynaştırma gibi önemli pedagojik faydalar taşıyor.Diğer taraftan bu merasimlerin çocuklarda okuma, anne ve babalarda ise, okutma arzusunu tetiklediği söylenebilir. Bu törenler sayesinde çocuk, aile içinde olduğu gibi, cemiyette de yeni bir statü kazanırdı. Bu merasimlere verilen büyük ehemmiyet, İslâmî terbiye anlayışında mektebe ve öğretmenlere verilen değeri açıkça ortaya koymaktadır.Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın da Osmanlı'nın 500 yıllık bu güzel geleneğini Eyüpsultan'da yaşattı.

EĞİTİME BAŞLAMADAN  İLK DUALAR OKUNDU

Çocukların eğitim hayatında başarıyı yakalamaları için Belediye Başkanı Remzi Aydın öncülüğünde topluca dualar edildi ve öğrenciler için başarı temennilerinde bulunuldu. Ardından çocuklara hediyeler dağıtıldı.  Çeşitli etkinliklerle devam eden program Karagöz ve Hacivat'ın eğlenceli gösterisi ve görkemli mehter marşı ile son buldu.

AMİN ALAYLARI NEDİR?

Osmanlı Devleti’nde çocuklar olgunlaşma durumlarına göre, 4 ila 7 yaş arasında Sıbyan Mektebinde ilk eğitimlerine başlardı. Bu okulların çoğu, camilere bitişik olarak inşa edilirdi. Bu mekteplerde eğitime başlayan çocuklar için 14. Yüzyıl’dan 19. Yüzyıl sonlarına kadar çeşitli merasimler düzenlenmekteydi. Bu merasimlerin en önemlisi ise Amin Alayları idi.

Amin Alayı yapılacağı gün bütün aile hava aydınlanmadan kalkar, sabah namazından sonra çocuklara yeni elbiseleri giydirilerek, üstü başı mücevherat veya parıltılı taşlarla süslenmiş olduğu halde hep birlikte Çocuk süslenmiş ata bindirildikten sonra, Amin Alayı yürümeye başlardı. Alayın en önünde, atlas yastık üzerinde sırmalı cüz kesesiyle elifba taşınırdı. Hemen arkasındaki bir başkası ise Kuran Rahlesini baş üstüne kadar kaldırılarak bu halde taşıyarak yürürdü. Bu iki kişiyi ata binmiş çocuk takip eder, arkasından da mektep hocası, hocanın yardımcıları, ilahiciler ve aminciler gelirdi. binilip, çoğunlukla Eyüp Sultan Camii’ne ziyarete gidilir ve burada dua edilirdi.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam