Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2018/10/08/Hamilelik_doYneminde_disY_bakYmY_3.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Hamilelik değil, bakımsızlık dişlere zarar veriyor - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Hamilelik değil, bakımsızlık dişlere zarar veriyor

Eklenme Tarihi: 8 Ekim 2018, Pazartesi - 12:21   Okunma Sayısı: 83765
Bir kadın, hamilelikle birlikte hayatının en özel misafirliğini yapar. Ancak bu dönemde çeşitli sağlık problemlerine karşı daha dikkatli ve özverili olması gerekir. Özellikle de hassaslaşan ağız ve diş sağlığı konusunda anne adaylarına büyük görevler düşüyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, hamilelikte sağlıklı bir ağız sağlığı için yapılması gerekenleri anlatıyor.

Tedavi edilmeyen çürükler, düşüğe yol açabilir

Hamilelik planlaması yapan anne adaylarının atlamaması gereken sağlık kontrollerinin başında ağız ve diş sağlığı geliyor. Her ne kadar ağız ve diş sağlığı yeteri kadar önemsenmese de yol açtığı sonuçların hem anne adayının genel sağlığını ve bebeğin sağlığını etkilemesi, bu konuda bilinç ve farkındalık düzeyini arttırıyor. Bu yüzden hamilelik öncesi yapılan bu muayeneler, hem bebeği korumak hem de annenin rahat bir hamilelik dönemi geçirmesi için büyük bir önem taşımaktadır. Eğer anne adayında çürük varsa, hamilelik öncesinde tedavi edilmelidir aksi takdirde bu durum erken doğuma ve bebeğin düşük kilolu olmasına yol açabilir.

Hamilelik döneminde çürükler bebeğe zarar verir mi?

Sağlık söz konusu olduğunda birçok hurafe özellikle hamileler için büyük bir bilgi kirliliğine yol açıyor. Bu yaygın hurafelerden biri olan hamilelik döneminde annenin vücudundan kalsiyum çekildiği ve bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği düşüncesi tamamen yalandır. Bu süreçte annenin beslenmesine dikkat etmesi; kalsiyum, fosfor ve vitamin bakımından dengeli beslenmesi ve ağız-diş bakımını yapması, oluşabilecek herhangi bir risk durumunu ortadan kaldırır.

Peki, hamilelikte dişler neden çabuk çürür?

Hamilelik döneminde dişlerinin çürümesinin arkasında birçok faktör yatar. Öncelikle vücuttaki hormon seviyesinin yükselmesiyle birlikte diş ve diş etleri hassaslaşır. Bu durum diş eti hastalıkları ve diş çürüklerine zemin hazırlar. Hamilelik sırasında artan progesteron ve östrojen hormonlarının etkisiyle, diş etleri bir hedef haline gelir. Hamilelik gingivitisi olarak tanımlanan bu problem ilerlediğinde diş sallanmalarına ve kayıplarına yol açabilir.

 

 

Diğer bir sebep ise yaşanan mide bulantılardır

Hamilelik döneminde yaşanan mide bulantıları ve kusmalar ağız içinde asit salgısını arttırarak dişlerin yüzeyinde aşınmalara, dişin sert dokularının bakterilerin salgıladığı asitlerden dolayı yumuşamasına ve bunun sonucu olarak da çürüklere yol açar. Anne adayının bu noktada yapması gereken ağzını çalkalaması ya da yarım saat sonra dişlerini fırçalamasıdır. Ayrıca bu dönemde anne, karnındaki bebeğin diş gelişimini de dikkate alarak A,C,D vitaminleri içeren yiyecekler, kalsiyum ve fosfor yönünden zengin besinler tüketmelidir. Sanılanın aksine; annenin, çocuğun gelişmekte olan dişlerini güçlendirmek için kullanacağı flor tabletleri bir fayda sağlamamaktadır.

Hamilelik sırasında diş tedavisi yapılabilir mi?

Hamileliğin en hassas olduğu 0-3 aylık dönemde ağrıya neden olan ve müdahale edilmediğinde anneye ve bebeğe zarar verebilecek durumlarda diş hekimine gidilmelidir. Hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimleri, dolgular, kanal tedavileri gibi işlemlerde 3-6 aylık dönem müdahalelerin yapılması için en uygun dönemdir. Doğum öncesi son 3 aylık süreçte ise, bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmaktadır. İlk 3 aylık dönemde olduğu gibi acil tedaviler dışında herhangi bir uygulama yapılmamalıdır.

Hamilelik sırasında ilaç kullanılabilir mi?

Hamilelik süresince anne adayının ilaç kullanımından önce doktoruna danışması ve önerilerini dinlemesi gerekir. Diş tedavilerinde kullanılan antibiyotiklerden özellikle penisilin türevlerinin bebek açısından bir zararı bulunmamaktadır. Ancak tetrasiklin grubu antibiyotiklerde tetrasiklin renklenmesi adı verilen ve geri dönüşü olmayan renklenmeler meydana gelebilir. Diğerlerinde böyle bir etki tespit edilmemiştir.

Anne adayları, dişlerini korumak için ne yapmalı?

> Ağız ve diş sağlığına eskiden daha fazla dikkat etmelidir,

> Mutlaka en az 2 kere dişler fırçalanmalıdır,

> Olası kusma durumlarından sonra dişler fırçalanmalıdır,

> Ağızdaki asidik seviyeyi yükseltecek şekerli ve asitli besinlerden kaçınılmalıdır,

> Çok sıcak veya çok sıcak gıdalar tüketilmemelidir,

> Çürüme ve ağrı belirtisi durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam