SON DAKİKA
reklam
reklam

GRAND PERA’DA TAYLAND RÜZGARI ESTİ

Eklenme Tarihi: 9 Ekim 2018, Salı - 11:05   Okunma Sayısı: 128553
Beyoğlu İstiklal Caddesi’nin en önemli tarihi yapılarından biri olan Grand Pera, 2018 Türkiye - Tayland Karşılıklı Kültür Yılı kapsamında düzenlenen Tayland Film Haftası ve Tayland Kültür Etkinlikleri’ne ev sahipliği yaptı.

 

Türkiye ile Tayland arasındaki diplomatik ilişkiler 1958 yılında kurulmuş olup, aynı yılda Türkiye Bangkok’ta Büyükelçilik açmıştı. Tayland’ın Ankara Büyükelçiliği ise 1972 yılında faaliyete geçti.Türkiye ile Tayland arasında bugüne kadar Devlet Başkanı seviyesinde ziyaret gerçekleştirilmemekle birlikte, son dönemde gerçekleşen üst düzey temaslar, iki ülke ilişkilerinin olumlu gündem çerçevesinde sürdürülmesi için itici güç oluşturdu. Derin bir tarihi geçmişe, zengin doğal güzelliklere ve kültüre sahip iki ülkenin turizm başta olmak üzere pek çok alanda geniş iş birliği oluştu.

Tayland Krallığı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin diplomatik ilişkilerinin tesisinin 60. yılı nedeniyle bu yıl “Türkiye - Tayland Karşılıklı Kültür Yılı” olarak kutlanıyor.  Bu vesileyle Tayland ve Türkiye'nin hükümetleri hep beraber 2018 yılının tarih  Tay-Türk kültür yılı olarak duyurmuş, Türk kültürel etkinliklerinin Tayland'da düzenlenmesi ve karşılığında Tay kültürel etkinliklerinin de Türkiye'de düzenlenmesini uygun görmüşlerdir.  27 Eylül -  7 Ekim tarihleri arasında Tayland hükümeti Türkiye'de kültürleri temsil etmek üzere geleneksel Tay müzikleri ve dansları, küçük kukla oyunu gösterisi, Tay Tekstil sergisi ve onun kısaca moda sunumu, filmler, yemekler ve Muay Tay dövüşü gibi özel olarak seçilen bir seri Tay kültürünün faaliyetlerini hazırladı.  Buna ilaveten Tay -Türk kültürel fotoğraf sergisi de organize edildi. Bütün bu etkinlikler Tayland Kültür Bakanlığı, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ankara Tayland büyükelçiliği'nin işbirliği ile gerçekleşti. Tay -Türk kültürel yılı 2018 yılını kutlamak için Türkiye'de düzenlenen  Tayland kültürel faaliyetleri, izleyicilerde olumlu etkiler bırakmayı ve kültürlerin yaygınlaşıp tanıtılmasını,  Taylandlılarla  türk insanları arasındaki dostlukların devamlı olarak daha fazla güçlenmesini hedefliyor.

Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tayland Krallığı Kültür Bakanlığı tarafından imzalanan Kültür Yılı Niyet Bildirgesi çerçevesinde  İstanbul, İzmir ve Ankara’da gerçekleştirilen etkinliklerde Tayland’a özgü müzik ve dans gösterileri, moda sunumları, geleneksel kukla tiyatrosu gösterileri, fotoğraf sergileri ve film gösterimleri yapıldı. İstanbul’da yapılan etkinliklerin ev sahibi ise Beyoğlu İstiklal Caddesi’nin en önemli tarihi yapılarından biri olan Grand Pera oldu. 28 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Tayland Film Haftası ve 5-7 Ekim tarihleri arasında ise Tayland Kültür Etkinlikleri Grand Pera’da Tayland kültürünü daha yakından tanımak isteyenleri bir araya getirdi.

Tayland Kültür Etkinlikleri’nin açılışı 28 Eylül Cuma günü Tayland Kralllığı Kültür Bakanı Vira Rojpojchanaratve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Ömer Arısoy ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz’ın katılımıyla Grand Pera’da gerçekleşti. 5 Ekim’e kadar süren Tayland Film Festivali boyunca Bir Muay Tay Efsanesi: 9 Satra, Pirinç Şarkısı, Serd , Kötü Deha, Siam Square, Santi-Vina gibi Tayland Sineması’nın önemli filmleri gösterildi. Film gösterimleri ücretsiz olarak gerçekleştirildi.

Tayland Kültür Etkinlikleri, 5-7 Ekim günleri arasında İstanbullu sanatseverlerleri tekrar buluşturdu. 5 Ekim Cuma günü Grand Pera Emek Sahnesi’nde yapılan birbirinden güzel sahne etkinlikleri, danslar, kukla şovları, Muay Thai gösterileri izleyenlere keyifli anlar yaşattı.

Tayland'ın rengarenk insanlar, bitkiler,  çiçekler, inanılmaz kuşlar, her köşede görebileceğiniz içi balık ve lotus çiçeği dolu olan minik saksılar, güler yüzler  ve dokunduğu her şeyi yeşerten ve güzelleştiren  Tay kadınlarıyla meşhur olduğunu bilmeyen pek azdır.Tayland aynı zamanda Gülen Yüzlerin Ülkesi olarak da bilinir ve kesinlikle doğru bir tespittir. Tayland halkı hiçbir sebep olmadan bile gülümseyip sadece mutluluk adına kutlamalar yapabilir. Ve iki Tayca kelime, sanook (eğlence) ve sabai (iyi hissetmek) gerçekten Tay düşünce yapısının en karakteristik iki özelliğini yansıtıyor.Tay halkı “problemleri” sevmez ve genelde toplum içinde tartışmak istemezler. “Komplike” konularla ilgili “ciddi” tartışmalar normal bir Taylandlıya baş ağrısından başka hiçbir şey vermez.Biz de bu haberimizde Tayland kültürünü daha yakından tanıyacağız ve hepsinin bir hikayesi olan bu persformansları haberimize taşıyacağız.

Kinnari Dansı

Kinnari dansı Hint mitolojisindeki kutsal Himapan ormanında yaşayan yarı kadın yarı kuş yaratıklardır. Tay dans ustaları tarafından oluşturularak kinnari dansı diye isimlendirilen bu dansta Kinnari'nin gençliğini, güzelliği, zarifliği ve neşeli tabiatı tasvir edilmeye çalışılmıştır. Kinnari dansı solo performans müzik eşliğinde oynanan Mahnora fedakarlığını konu edinmektedir. Buna göre Jataka masalındaki Prens Sudhana ile genç ve güzel bir kinnari olan eşi Mahnoranın hikâyesinden alıntılan maktadır. Kinnari dansındaki en önemli senaryo Prens sudhananın savaşa gittiği sırada hastalanan Kral babasının iyileşmesi için Mahnoran'ın ölümünü arzulayan saraydaki kralın danışmanlarının onun Ateş ritüeli içinde dans ederek kendini kurban etmesini önermelerinden sonra Mahnora'nın en iyi yaptığı dans ritüelini yaparak dansın sonunda uçarak kaçışını göstermektedir.

Forn Goam Kam

Forn Goam Kam ya da altın fener dansı, Tyland'ın kuzey bölgesindeki Lanna halkının kültürünü gösteren önemli örneklerden biridir.

Pirinç Hasat Dansı

Rab Kvan Kav, aslında pirinç hasat zamanında yapılan yerel ritüellerden ilham alınarak çağdaş bir dansa dönüştürülmüştür. Bu ritüellerde çifçilerin pirinç tanrıçasına saygı göstermeleri temsil edilmektedir.Bu oyun gösterisi, Tay toplumundaki pirincin konumunu özlenen kültürel değerlerinin birbirine bağlayan bir unsur olduğunu ve çiftçi köylülerin cömertliğini anlatmaktadır.

Khon: Rama - Thotsakan savaşı

Khon. maskeli bir dramatik dans olup aslen Tay kraliyet sarayında gösterilen muhteşem bir tiyatro oyunudur. Genellikle Hindu destanı olan Ramayana'nın Tay versiyonu  olarak bilnen Ramakien destanından alıntılanarak sahnelenmektedir.Bu savaş sahnesinde Longka'nın şeytan kralı Thotsakan , yoluna çıkan maymun ordusunu bertaraf ettikten sonra iyi prensler olan Rama ve kardeşi Lakshman'a meydan okuyarak karşısına çıkıp savaşmalarına davet eder.Prens kardeşler tereddüt etmeden şeytan kralın davetini kabul ederler vr görsel şölen başlar.

Garuda'nın Naga'yı yakalayışı

Bu oyun Tay Geleneksel kukla oyunu ile Khon sanatının bir kombinasyonunu oluşturuyor. Garuda kralı ile Naga kralı arasındaki rekabetin efsanesine göre tanrı Narai , gökler ve dünyanın huzurlu olması uğruna yarı kardeşler olan Garuda ve Naga'nın aralarındaki ihtilaflarını uzlaştırmak için gökten inmek zorunda kalışı anlatılmaktadır.

Gelelim gecenin en çok beğenilen ve ilgi gören iki gösterisine Tay Geleneksel Küçük Kukla Oyunu ve  Muay Thai dövüş sanatı. 

Tay Geleneksel Küçük Kukla Oyunu- Hun Lakorn Lek

Bu oyun yapılan en eski sanatlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Her bir kukla için ipler sistemi ile üç kişi tarafından icra edilmektedir. Bu gösteri, geleneksel müzik ve şarkılar eşliğinde genellikle Ramakien destanını anlatır. Çok yetenekli ve üstün ustalıkla eğitim görmüş kuklacılar, oyun sırasında izleyicilerin çok renkli ve canlı her bir kuklayı yöneten ve bütün  arkasında olan üç kişinin olduğunu unutmaların neden oluyor.

Muay Thai

Muay Tay ya da Tay boksu, Tayland,2ın milli spor ve kültürel mirasıdır. Yüzyıllarca geliştirilen savaş sanatları, insan vücudunun organlarını silah olarak kullanabileceiği fikri ile başlamıştır. Muay Tay ''sekiz bacak sanatları''nı ve bedenin sekiz eklem noktalarını silah olarak kullanır.

5 ekim cuma günü  bu biribirinden etkileyeci  persformanslar sergilenirken 6 Ekim Cumartesi günü ise Cercle d’Orient Binası’nda Tayland Moda Gösterisi moda tutkunlarıyla buluştu. Tay Tekstil sergisi, kültürel tanıtım departmanı tarafından planlanarak Tayland merkez bölgesi, kuzey  güney ve kuzeydoğu bölgelerindeki Tay kumaşlarının aslının ve gelişiminin inovasyonunu yansıtıryor. Bununla birlikte resmi çabalar ile yerel değerleri korumak, uzun vadede tanıtım yapmanın sürekliliği hedefleni Bu çerçevede izleyicilere yetenek, ince zevk ve kapsamlılığı yansıtan Tay kumaşlarıın verdiği ilhamlar çağdaş kıyafetlerle dizayn edilerek sunuldu.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam