Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2018/10/13/20181009_103249.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
OBEZİTE HAKKINDA FARKINDALIK İÇİN İLK ADIM ATILDI - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

OBEZİTE HAKKINDA FARKINDALIK İÇİN İLK ADIM ATILDI

Eklenme Tarihi: 13 Ekim 2018, Cumartesi - 10:26   Okunma Sayısı: 194990
OBEZİTE HAKKINDA FARKINDALIK İÇİN İLK ADIM ATILDI

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) ve Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD), 11 Ekim ‘Dünya Obezite Günü’ nedeniyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, obezitenin, tedavisi mümkün kronik bir hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğine ve obezite hastalığıyla mücadele eden bireylerin maruz kaldığı önyargılara dikkat çekildi. TOAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı, toplantıda ayrıca obezite konusunda farkındalık yaratmak amacıyla başlattıkları “HADİ Birlikte” isimli dijital kampanyayı da tanıtarak, ilk destekleyen kişi oldu

 

Toplantıda, tüm dünyada ciddi bir sorun haline gelmeye başlayan obezitenin, tedavisi olan kronik bir hastalık olduğu ve obezite hastalığıyla mücadele eden bireylerin çeşitli toplumsal önyargılara maruz kaldığı vurgulandı. Özel yaşantılarında çok sık dışlanmaya maruz kalan bireylerin bustigmalar karşısında kendini olağan yaşantısından soyutlanması tedavinin önündeki en büyük engel duvarı olarak karşımıza çıkıyor. Bunun bir diğer nedeniyse obezitenin kronik bir hastalık olduğunu çoğu insanın bilmemesi. Dünyada şu an kanserle birlikte en fazla ölüm sebeplerini bu kronik hastalıklar oluşturuyor.

 

Toplumdaki obeziteye karşı oluşturulan kadınlara yönelik stigmaların erkeklere oranla daha fazla olması, eğitimde özellikle okullarda obezite hastasının akranları ve öğretmenleri tarafından sık sık bu stigmalara maruz kalması obezite tedavisinde ilk aşılması gereken etkenlerin başında geliyor. Bazı sektörlerin özellikle işe alımlarda obez bireyleri gözardı eden tutumları, sağlık hizmetlerinde bizzat sağlık personelleri tarafından oluşturulan olumsuz tavırlar malesefki topluma yerleşmiş tavırlar. Özellikle sağlık personellerinin, doktorların bu şekilde tavır alması obezite hastalarının sağlık yardımı almasını da engelliyor. Bu da uzun dönemde hastanın komplikasyonunun artmasına bağlı olarak tedavi maaliyetlerinin artmasıyla sonuçlanıyor.

 

Psikolojik problemlerle çığ gibi büyüyen stigmalarla hastanın yaşam kalitesi düşmekte bu da hastanın sosyal izolasyona girmesine neden olmaktadır. Toplumsal beden algısı altında ezilen bireyler için ne yapılabilir? Stigmalar oluşturularak toplumdan dışlanan obezite hastalarını topluma geri kazandırmak bireysel olarak pek mümkün değil. Bütün toplumun birlikte hareket etmesinin başarıya ulaşmada en etkili yöntem olduğuna dikkat çeken Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) ve Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD), kamuoyunu birlikte haret etmeye davet etti. Bu kapsamda gerçekleşen basın toplantısında konuşan TEMD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fahri Bayram, obezitenin birçok metabolik hastalık, mekanik ve psikolojik komplikasyonlara neden olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Obezite, başta diyabet, hipertansiyon olmak üzere birçok komplikasyonla ilişkilidir. Obezite beklenen yaşam ömrünü de kısaltmaktadır. Mesela normal bir kişiye göre VKİ’si 30-35 olan birisi 3 yıl, VKİ’si 40’ın üzerinde olan birisi ise 10 yıl daha az yaşamaktadır. Obezitenin tedavisinde diyetisyenden psikoloğa, egzersiz uzmanından hekime multidisipliner bir ekip birlikte görev yapmalıdır. Maalesef toplumda obezite hakkında çok yanlış bir takım inanışlar ve davranışlar hakimdir. Obezite hastaları, hastalıklarının yanı sıra toplumdaki önyargılarla da mücadele etmek durumunda kalmaktadır. Bu mücadele, başta hastanın ailesi olmak üzere, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, endüstri ve medya gibi bileşenlerin ortaklığıyla birlikte yürütülmeli ve önyargılar kırılmalı. Bu konuda farkındalık oluşturmak için ‘Hadi Birlikte Önyargıları Kıralım Obeziteyle Başa Çıkalım’ diyoruz.”

 

TOAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı ise konuşmasında obezite hastalığıyla mücadele eden bireylerin maruz kaldığı önyargılara değinerek, şunları söyledi:

“Önyargılar, obez bireylerin yaşadığı fiziksel ve psikolojik problemlerin de şiddetini artırıyor. Kendilerine olan inançlarını etkileyerek, yaşam kaliltelerini düşürüyor. Bireylerde sosyal izolasyona, gecikmiş yardım isteme davranışına, düşük benlik saygısı ve olumsuz beden algısına neden oluyor. Obez bireylerin sağlık hizmetinden kaçınmalarına, tedavilerini aksatmalarına/geciktirmelerine ve sonuç olarak gittikçe artan sağlık problemlerine yol açıyor. Önyargıların sebep olduğu bu durum da, hastalıktan kaynaklanan komplikasyonları çoğaltıyor. Dolayısıyla sağlık maliyetleri de çoğalan sağlık problemleriyle doğru orantılı olarak artıyor.”

Önyargılarla nasıl baş edileceğine de değinen Prof. Dr. Dilek Yazıcı, “Obezite hastalığının tedavisinin her aşamasında hekim, hemşire, diyetisyen, psikolog ve aile ile işbirliği içinde olunması gerekmektedir” dedi.

 

Obezite ile mücadele anne karnından yaşamın sonuna kadar sürdürülmesi gereken bir zorunluluk

 

Obezite, insan ömrünü kısaltması ve ortaya çıkardığı yan etkilerle ciddi bir artış göstermektedir. Son yıllarda yaşam biçimindeki değişikliklerin de katkısı ile toplumda görülme oranları sürekli artmaktadır. Obezite ile mücadele anne karnından yaşamın sonuna kadar sürdürülmesi gereken bir zorunluluktur. Bu nedenle obezite hakkında toplumdaki farkındalığın arttırılması, günlük yeme alışkanlıklarının sağlıklı yöne kaydırılması, fiziksel aktivite düzeyinin yükseltilmesi ve diğer sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazandırılması gerek önleme gerekse tedavide önem taşımaktadır.Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Sağlığı koruyup geliştirebilmek için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite yaşamın bir parçası hâline getirilmelidir. Obezite ile mücadele bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir.Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek ve böylece ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların (kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon, kas-iskelet sistemi hastalıkları vb görülme sıklığını azaltmak amacıyla kapmanyaya dikkat çeken Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem ise “HADİ BİRLİKTE ÖNYARGILARI KIRALIM OBEZİTEYLE BAŞA ÇIKALIM” dijital kampanyasına ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’de obezite hastalığı görülme sıklığının yüzde 36 olduğunu hatırlatarak, bu hastalıkla mücadele için farkındalığın yanı sıra işbirliğinin de önemini vurguladı.

 

Novo Nordisk Türkiye Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Aysun Hatipoğlu ise kampanyaya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Ülkemizde her 3 kişiden biri obezite hastalığı ile mücadele ediyor. Yurt dışında yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bu hastalar maalesef kimden ve nasıl yardım alacaklarını dahi bilmiyorlar. Ayrıca dışlanmaya kadar varan bir takım toplumsal önyargılara maruz kalıyorlar. Obeziteyi tedavi edilebilir kronik bir hastalık olarak tanımlayan sayılı ülkelerden biri de Türkiye. Novo Nordisk Türkiye olarak bu hastalığa dikkat çekmek için pek çok bilimsel ve sosyal eğitimler düzenliyoruz. Yeni projeler geliştiriyoruz ve farkındalık yaratacak projeleri destekliyoruz. Öncelikle kamuoyunu hasta olmamaları için bilinçlendiriyoruz. Diğer yandan da hastalar için en ileri tedavi seçeneklerini sunuyoruz.”

 

Kronik ve karmaşık bir hastalık olan obezitenin oluşumunda biyolojik, sosyal ve çevresel faktörler etkilidir. Obeziteyle başa çıkmanın en önemli şartı ise birlikte hareket etmektir. Sadece obezite ile yaşayan kişileri veya sadece bu alanda çalışan hekimler, dernekler, paydaşlar olarak değil, toplumu dahil ederek motivasyon sağlayabilecek bir Hareket başlatılmaktadır.

Siz de obezitenin farkında olup, obezite ile yaşayan kişilere destek oluyor, onların toplum içinde maruz kalabileceği tüm olumsuzluklara karşı duruyorsanız bu kampanyaya katılabilirsiniz

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam