SON DAKİKA
reklam
reklam

İstanbul'da FETÖ davaları 'mesaisi' başlıyor

Eklenme Tarihi: 16 Aralık 2015, Çarşamba - 17:00   Okunma Sayısı: 74606

İSTANBUL 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) kumpas kurarak yürüttüğü soruşturmalar, yasa dışı dinleme ve casusluk faaliyetlerine ilişkin yapılan operasyonlar kapsamında İstanbul ağır ceza mahkemelerinde açılan davalardan ilki, önümüzdeki hafta görülmeye başlanacak.  

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, FETÖ üyelerine ilk operasyon, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Okan Özsoy tarafından yürütülen PDY'nin ''casusluk ve yasa dışı dinleme'' soruşturması kapsamında 22 Temmuz 2014'te yapıldı.

Aynı kapsamda 2014'ün kasım ayında gerçekleşen operasyonun ardından 26 Ekim'de tamamlanan soruşturma sonucunda, aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da bulunduğu 23'ü tutuklu 143 polis hakkında ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek ''Paralel Devlet Yapılanması'' davasının ilk duruşması 15 Şubat'ta başlayacak. Duruşmalar 16, 17, 18 ve 19 Şubat'ta da devam edecek.

Selam Tevhid'e kumpas

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz 2014'te gerçekleştirilen operasyon sonucunda eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklandı. 

"Terör örgütü kurmak ve yönetmek", "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından şubat ayında yapılan operasyon sonucunda da 17 kişi tutuklandı. Adana ve Hatay'da 2014'ün ocak ayında MİT'e ait tırların durdurulmasının ''Selam Tevhid'e kumpas" dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine de 5 Nisan 2015'te başlatılan başka bir operasyon sonucunda aralarında yarbay ve binbaşıların da bulunduğu 19 kişi tutuklandı. Aynı operasyonun devamında 8 kişinin daha tutuklanmasına karar verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan'ın 26 Ekim'de tamamlandığı soruşturma sonucunda, firari şüpheliler Fetullah Gülen ve Emre Uslu, eski emniyet müdürü Yurt Atayün ve muvazzaf subayların da aralarında bulunduğu 55'i tutuklu 122 kişi hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Davanın duruşmaları 1-5 Şubat'ta yapılacak.

25 Aralık soruşturmasındaki usulsüzlükler

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kapatılan TMK 10. maddesiyle yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce yürütülen İstanbul merkezli 25 Aralık soruşturma dosyasında yapılan incelemede, dönemin İstanbul Mali Şube Müdürlüğü görevlilerinin birtakım usulsüz soruşturma yöntemleri kullandığı ve soruşturma evrakının mali şube bilgisayarlarında muhafaza edildiğini belirledi. Bunun üzerine 1 Eylül 2014'te ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni yıkmaya çalıştıkları, casusluk yaptıkları, sahte evrak düzenledikleri, soruşturma belgelerini medyaya sızdırarak yayın yaptırmak suretiyle gizliliği ihlal ettikleri'' tespit edilen eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı.

Eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı ve eski İstanbul Mali Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy'un da aralarında bulunduğu 8 polis ''darbeye teşebbüs'' suçundan tutuklandı.  

Soruşturma sonucunda, PDY'nin "takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu" iddiasıyla aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 69 sanık hakkında dava açıldı. İlk duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6 Ocak'ta başlayacak dava, 7, 8 ve 11 Ocak'ta da görülecek. 

İddianamede, Gülen'in "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek", "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ve "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

Sinan Dursun, eski emniyet müdürleri Yakup Saygılı, Kazım Aksoy ve Hamza Tosun'un da aralarında bulunduğu 66 şüpheli hakkında da aynı suçtan aynı ceza istenirken,  2 polis hakkında ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 ila 15'er yıla kadar hapis cezası öngörüldü. 

Tahşiye grubuna kumpas

Tahşiye Yayınevi'nin sahibi Mehmet Nuri Turan'ın şikayeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca PDY'ye yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, 2014'ün aralık ayında düzenlenen operasyon sonucunda da 2009'daki ''Tahşiyeciler'' grubu soruşturmasında, "suç ve delil uydurdukları", "şüphelilere kumpas kurdukları" iddia edilen 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da aralarında bulunduğu 4 kişi tutuklandı.

Daha sonra bu soruşturma kapsamında, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 5 kişi daha tutuklandı. Soruşturmanın 17 Haziran'daki ikinci dalgasında 15 ilde düzenlenen operasyonlarda 20 polis gözaltına alındı, 4'ü tutuklandı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Gülen ve Karaca ile eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Ali Fuat Yılmazer ve Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 33 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmayı 17 Eylül'de tamamladı.

İddianamede, Gülen ile Karaca, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek"le suçlandı. Diğer 31 şüphelinin "silahlı terör örgütü üyesi olma" suçundan cezalandırılması istenirken, Ekrem Dumanlı ile söz konusu Tahşiye grubuna yönelik operasyonda yer alan polislerin de bulunduğu şüphelilerle ilgili dosya ayrıldı.  

Dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 22-24 Aralık'ta görülecek.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam