Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-basbakan-yardimcisi-kurtulmus-umit-ederiz-ki-hic-bir-ulke-turkiye-sinirini-ihlal-etmez-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Ümit ederiz ki hiç bir ülke Türkiye sınırını ihlal etmez - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Ümit ederiz ki hiç bir ülke Türkiye sınırını ihlal etmez

Eklenme Tarihi: 16 Aralık 2015, Çarşamba - 17:00   Okunma Sayısı: 78264

ANKARA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Kurtulmuş, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 1 Kasım seçimleriyle birlikte yeni bir döneme girdiğini belirtti. Bundan sonra önlerinde 2019'a kadar seçimin olmadığı 4 yıl net bir sürenin bulunduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Bundan sonra AK Parti hükümetinin en ufak bir mazereti yok. Milletimiz 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan tabloyu düzeltecek bir kararı 1 Kasım’da verdi. Ekonomik ve siyasi istikrar talep ettiğinin ortaya koydu ve seçimden sonra da AK Parti hükümet olarak biz de hükümetin adını reform hükümeti koyarak yeni bir reform inisiyatifini başlatmış bulunuyoruz. Hiç bir mazeretimizin olmadığını da biliyoruz. Bundan sonra milletimizle birlikte Türkiye'nin üretici gücünü daha fazla artıracak bir ekonomik programı inşallah uygulayacağı" ifadesini kullandı.

Bu reform sürecinin üç temel ayağının olduğuna işaret eden Kurtulmuş , bunlardan birinin ekonomik reformların gerçekleştirilmesi olduğunu anlattı.

Kurtulmuş, Türkiye'nin mali disiplinden vazgeçmeyeceğini, makro istikrarın bozulmasına fırsat vermeyeceğini belirterek, bunun tek başına yeterli olmadığını bilerek aynı zamanda ekonomik potansiyelini artıracak adımları atacaklarını bildirdi.

"Türkiye'nin yeni, çağdaş, demokratik, katılımcı sivil bir anayasaya ihtiyacı var"

Reform programının ikinci ayağının siyasi ve hukuki reformlar oluşturduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Bunun en başında Türkiye'nin yeni, çağdaş, demokratik, katılımcı sivil bir anayasaya ihtiyacı var. Eğer Türkiye, 1982 Anayasası'nı üzerindeki bu 'deli gömleğini' çıkartıp kaldırıp çöp tenekesine atamazsa gerçekten çok büyük siyasi sıkıntıları da sürdürecektir. Eğer bu parlamento 4 yıl içerisinde yeni bir anayasa yapmayı başaramazsa aslında siyaseten çok fazla şey yapmış olmayacaktır. Yeni bir anayasa. Burada hiç bir ön yargı içerisinde değiliz. Ön yargı içerisinde olmadan, kendi anayasa tekliflerimizi, diğer tüm partilerle paylaşmaya hazırız. Türkiye'nin tüm STK'ları ile üniversiteleri ve araştırma merkezleri ile bunu tartışmaya hazırız. Türkiye'nin kendisine yarışır, 2023 hedeflerine ve sonrasına götürecek yeni, çağdaş ve demokratik bir anayasa ihtiyacı olduğu aşikardır" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de siyasi partiler ve seçim yasasının, meclis iç tüzüğünün gözden geçirilme zarureti olduğunun altını çizen Kurtulmuş, bu şekilde Türkiye'de etkin bir yürütmenin sağlanması, millet egemenliğinin tüm kurum ve kurallarıyla sağlanmasının mümkün olacağını dile getirdi.

Kurtulmuş, reformun üçüncü ayağının ise Türkiye'nin farklı toplumsal kesimlerinin kendisini bu ülkenin ve sistemin sahibi hissedeceği, herkesin özgür ve eşit yurttaşlar olarak var olabileceği bir sistemin inşası olduğunu ifade etti.

"Bundan sonra Rusya tarafı da titiz davranmalıdır"

Bir gazetecinin "Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı 'Türkiye uçak düşürme olayının bir daha tekrarlanmayacağını bize garanti vermeli ve özür dileyip tazminat ödemeli’ dedi. Değerlendirmeniz nedir" sorusuna Kurtulmuş, Rusya'nın bu uçağının, Rus uçağı olduğu için düşürülmediğine dikkati çekti. Bu durumun bazı çevreler tarafından yanlış anlaşıldığına değinen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Olayın meydana geldiği an itibariyle uçağın milliyeti bilinmiyordu. Ama Türkiye o olaydan önce defaatle hem Rusya hem de diğer ilgili tüm ülkeleri angajman kuralları içerisinde uyarmıştı. Türkiye sınırlarının ihlali noktasında hangi tedbirleri alacağını önceden ilan etmişti. Ümit ederiz ki bir daha Rus uçakları veya hiç bir ülkenin uçağı Türkiye sınırlarını ihlal etmez. Yine ümit ederiz ki bu ihlaller sonucunda da buna benzer olaylar gerçekleşmez. Biz bu olayı bilerek isteyerek kasten yapmış değiliz ama Türkiye sınırlarını korumak mecburiyetinde olduğu için angajman kuralları çerçevesinde böyle bir adım atılmıştır. Keşke bu ihlal olmasaydı. Keşke bu adım atılmamış olsaydı, keşke Türkiye ile Rusya arasında böylesine önemli bir gerilim ortaya çıkmamış olsaydı. Ama keşke şeytan işidir. Keşke diyerek siyasette bazı şeyleri çözmek mümkün değil. Bundan sonra bir iradeyi ortaya koymak bakımından, bundan sonra Rusya tarafı da titiz davranmalıdır. Türkiye olarak da bu titizlik ve hassasiyet korunduğu müddetçe biz de son derece hassasiyet içerisinde bir dostumuz komşumuz ve ortağımız olarak Rusya ile olan ilişkilerimize çok daha hassasiyetli şekilde yaklaşacağımızı ifade ederiz."

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam