SON DAKİKA
reklam
reklam

İstanbul Atlasspor Lösemililerin Yanında 

Eklenme Tarihi: 9 Kasım 2018, Cuma - 10:53   Okunma Sayısı: 128405
2-8 Kasım haftası aynı zamanda Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası.Türkiye'de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası görülürken, Lösemiye dikkatleri çekmek ve Lösemilerin yanında olmak için gösterilen cabalara bir destek de İstanbul Atlasspor’dan geldi.

İstanbul Süper Amatör Lig 4. Grup takımlarından Atlasspor’lu futbolcular, lösemi hastalığı ve hastalarına dikkat çekmek amacıyla sahaya maske ve ‘LÖSEMİ DEĞİL İYİLİK BULAŞIR’ pankartı ile çıktı.

2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla oynadığı Cevizli Anadoluspor maçı öncesi sahaya maske takarak çıkan ve pankart açan Atlasspor, lösemi hastalığı ve hastalarına dikkat çekti.

Atlasspor Teknik Sorumlusu Mehmet Berk Güngör: “Bu hafta dolayısıyla insanlarda, lösemi hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturmayı amaçladık. Bu kapsamda maçımıza maske takarak çıkarak dikkatleri üzerimize çektik. Yoğun ilgi gören etkinliğimizin başarıya ulaştığına inanıyoruz”

Atlasspor Teknik Sorumlusu Mehmet Berk Güngör 2-8 Kasım’ın Lösemili Çocuklar Haftası olduğunu hatırlatarak, “Topluluk olarak, bu hafta dolayısıyla insanlarda, lösemi hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturmayı amaçladık. Bu kapsamda maçımıza maske takarak çıkarak dikkatleri üzerimize çektik. Bize neden maske taktığımızı soran insanlara, Sitemiz vasıtasıyla lösemi hastalığı hakkında bilinçlendirmeyi hedefledik. Yoğun ilgi gören etkinliğimizin başarıya ulaştığına inanıyoruz” diye konuştu.

Lösemi Hakkında

Lösemi kelimesi Yunanca olan ve “beyaz” anlamına gelen "leukos" ve "kan" anlamına gelen "haima" kelimelerinin birleşiminden elde edilmiş, ve hastalığı adlandırmak için kullanılmıştır. Lösemi bir diğer deyişle "kan kanseri", kemik iliğinin anormal hücreler ile dolması ve bu hücrelerin kana ve dokulara yayılması sonucu belirti veren ve oldukça  kötü huylu bir hastalıktır.

Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35'ini lösemiler oluşturur ve birinci sıradadır. Lösemiler hücre cinsine göre ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi) ve AML (Akut Myeloblastik Lösemi) olmak üzere 2 ana gruba ayrılırlar. Kendi içlerinde de alt sınıflar tanımlanabilir. Türkiye’de her yıl 16 yaşın altında  yaklaşık 1200 ila 1500  arsında yeni lösemili çocuk vakası bildirilmekte.

Lösemi’nin  nedenleri henüz tam olarak aydınlatılmadıysa da bilim insanları yeni çalışmalar yürütmekteler. Sitogenetik ve moleküler tekniklerdeki yeni gelişmelerle genetik yatkınlıklar, radyasyon, benzen ve türevleri (bali, vs.), böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların lösemiye neden oldukları bu yeni  çalışmalarla gösterilmiş durumda. Lösemi her yaşta görülmektedir.

En sık olarak da ; lösemi vakaları çocukluk çağında  ve 2-5 yaşlarında artmakta. 1 yaşın altında, 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap ise maalesef azalmakta.

Lösemi belirtileri diğer kan kanserlerinde gözlenen bazı bulgularla ortak özellikler gösterebilmekte . Kansızlığa bağlı olarak; solukluk, halsizlik, çabuk yorulma,efor sırasında nefes darlığı gibi belirtiler gözlemlemekte.

Lösemi belirtileri arasında bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle gelişen enfeksiyonlar sonucu diş etleri, burun, diş etleri ve cilt altında beklenmeyen kanamalara, morarmalar ve toplu iğne başı büyüklüğünde, basmakla solmayan kırmızı döküntülere rastlanır. Akut lösemi belirtilerinde ise bu bulgular dikkatleri çekmekte.

Akut löseminin başlıca belirtileri ise ; solukluk, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, uygun tedavi ile kontrol altına alınamayan, sık tekrarlayan ateş, enfeksiyonlar, kemik ağrıları,cilt altında kanama (toplu iğne başı kadar küçük kırmızı döküntüler, kolay ortaya çıkan morarmalar)burun ve diş eti kanamaları, boyun ve koltuk altı lenf bezlerinde, karında şişlik, diş etlerinde kabarma olarak bilinir.

Lösemi belirtileri pek çok hastalığın belirtileri ile aynı seyredebilir. Vücudun tüm organlarına yayılabilen lösemi özellikle romatizmal hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları, kanamalı hastalıklar, lenfoma, myeloma ve diğer kan kanserleri belirtileri ile benzer belirtilere sahip olabilir.

Atlasspor’la Cevizli Anadoluspor puanları paylaştı

Öte yandan İstanbul Süper Amatör Lig 4. Grubun önemli maçında lider Atlasspor evinde grubun güçlü takımı Cevizli Anadoluspor’u misafir etti.

Grupta şampiyonluk mücadelesi veren Atlasspor ile takipçisi Cevizli Anadoluspor’un 3 puan mücadelesi nefesleri kesti.İki üst düzey futbol oynayan ekibin ilk yarıdaki mücadelesinde Kartal temsilcisi daha üstün oynarken yakaladığı gol pozisyonlarında Atlasspor defansını geçemedi.

İkinci yarıya hızlı başlayan Cevizli Anadoluspor 48.dakikada Emre Yatan’ın golü ile 1-0 üstünlüğü yakaladı. 50.dakikada Atlasspor’dan Volkan Sipahi’ye yapılan faul sonrasında saha karıştı. Maçın hakemi çıkan olayları izlerken ev sahibi ekipten Volkan Sipahi ile Cevizli Anadoluspor’dan Enes Başıbüyük’e kırmızı kart gösterdi.

İlerleyen dakikalarda oyuna ağırlığını koyarak baskılı oynayan Atlasspor, Erdi Yeşiltepe ve Serkan Uysal’la net fırsatlardan sonuç alamadı. Maçın son bölümlerinde tüm hatları ile Cevizli Anadolu kalesinde beraberlik golü arayan ev sahibi ekip 84.dakikada Serkan Uysal’ın ceza sahası dışından attığı golle beraberliği yakaladı 1-1. Kalan sürede iki takımında galibiyet için yaptığı ataklardan gol sesi çıkmayınca karşılıklı atılan goller maçın sonucunu belirledi.

İki takım seyircisinin de destek verdiği çekişmeli mücadele ikinci yarıda atılan karşılıklı gollerle 1-1 sona erdi. Bu beraberlikle 22 puana yükselerek zirveyi Irmakspor’la paylaşan Mehmet Berk Güngör’ün talebeleri önümüzdeki hafta evinde Hasköyspor’u misafir ederken, 18 puana yükselen Cevizli Anadoluspor deplasmanda İstanbul Bafraspor’un konuğu olacak.

Fotoğraflar ve haber için değerli katkılarından ötürü değerli meslektaşlarımız Murat Nazik ve Futbol Amatör ekibine çok teşekkür ediyoruz.


Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam