Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2018/11/13/DisYlere_zarar_veren_besinler_3.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Dişlerinizle vedalaşmamak için bu besinlerle vedalaşın… - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Dişlerinizle vedalaşmamak için bu besinlerle vedalaşın…

Eklenme Tarihi: 13 Kasım 2018, Salı - 11:03   Okunma Sayısı: 71752
Vücudumuzda en sert yapı diş minesidir. Ancak bu güçlü yapıyı aşındıran ve dişlere zarar veren besinler vardır. Özellikle de şeker, asit ve nişasta diş minesinde kayıp ve hasarlara yol açabilir. Yardımcı Doç. Dr. ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, dişlere en çok zarar veren besinleri anlatıyor.

Meyvelerin içindeki asitler de dişlere zarar veriyor

Birçok meyve içeriğinde yer alan asitler sebebiyle diş minesini aşındırarak dişlere zarar verir. Greyfurt ve limon gibi yüksek asit içeren gıdalar tüketildikten sonra ağızda artan asidik ortam ağız ve diş problemlerini beraberinde getiriyor. Yine aynı şekilde asit yoğunluğu fazla olan turşu gibi gıdalar da diş aşındırma sürecini hızlandırmakta, aşırı tüketilmesi halinde diş sorunlarına yol açabilmektedir. Söz konusu zararlara karşı belirli periyotlarda diş hekimine başvurulmalı, diş ve ağız sağlığı kontrolleri ihmal edilmemelidir.

Hazır gıdalar ve içeriğindekilere dikkat!

Artık hayatımızın bir parçası haline gelen fast food ve konserve gıdalarda sıkça kullanılan renklendiriciler, aroma arttırıcılar, tatlandırıcılar ve anti-mikrobik katkı maddeleri dişlere önemli ölçüde zarar veriyor. Hazır pudingler, konserve gıdalar, toz krema ve çorbalar, soslar, sakız ve şekerler, mayonez ve ketçaplar ve jölelerde kullanılan katkı maddeleri diş minesine zarar vermekle kalmıyor, diş sağlığını da doğrudan etkiliyor. Enerji verme özelliği olan içecekler ve meyve sularının içinde yer alan şeker miktarı da dişlerde çürüklere neden oluyor. Bu nedenle, fast food tarzı beslenmeden, katkı maddeleri içeren gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulması gerekiyor.

İşte dişlere en çok zarar veren besinler;

> Meyve suları: Meyve sularının ph değeri yaklaşık olarak 2,5’dir. Ancak bir gıdanın ph değeri 7’den düşük olması durumunda dişlere ciddi zarar verir. Bu noktada meyve suyu tüketimine belli bir kota koymakta yarar vardır.

> Aşırı kahve tüketimi: Kahve tüketiminde aşırıya kaçılması durumunda dişlerde lekelenmelere yol açabilir. Üstelik bu durum kalıcı hale gelebilir. Bu noktada her

kahveden sonra bir bardak su içmek dişlerde oluşabilecek sararma ve lekeleri nispeten azaltacaktır.

> Kuru meyveler: Her ne kadar oldukça sağlıklı olsa da yüksek oranda şeker içeriği sebebiyle dişlere zarar veriyor. Ayrıca dişlere yapışarak diş çürümelerini hızlandırıyor.

> Asitli içecekler: Yüksek şeker ve asit birleşiminden oluşan kola, gazoz ve enerji içecekleri dişlerin en büyük düşmanları arasında sayılıyor. Şeker oranının bu kadar yüksek olması diş çürüklerine yol açarken, asit diş minesi aşındırarak diş kayıplarına kadar yol açabiliyor.

> Beyaz ekmek: Şaşırtıcı gelebilir ancak ekmek içeriğinde barındırdığı karbonhidrat sebebiyle dişlere zarar verir. Rafine karbonhidrat bulunduran ekmek, ağız içinde şekere dönüşerek dişlerde hasara yol açar.

> Sigara: Sadece genel vücut sağlığına değil, dişlere de büyük zarar veriyor. Diş eti iltihabından, dişi çevreleyen dokuların iltihabına kadar birçok ağız problemlerini beraberinde getiriyor.

> Krakerler: Masum atıştırmalıklar gibi görünse de krakerler rafine karbonhidratlar sebebiyle dişlere zarar verebilir. Hızlı bir şekilde şekere dönüşen krakerler, ağızda bakterilerin çoğalabileceği ortamı yaratırlar.

Yardımcı Doç. Dr. ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam