SON DAKİKA
reklam
reklam

YABANCI DİL ÖĞRENİRKEN KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Eklenme Tarihi: 14 Kasım 2018, Çarşamba - 11:49   Okunma Sayısı: 129124
Günümüzde hemen hemen hergün İngilizce sebebiyle hedeflerine ulaşamayan insanlar var. İngilizce yoksa terfi yok, İngilizce yoksa yeni iş fırsatı yok, İngilizce yoksa hayal ettiği lisansüstü programa kabul yok, İngilizce yoksa yurt dışı eğitim bursu yok. İngilizce yoksa, sorun çok.

 

Herkesin aktif ve akıcı bir şekilde İngilizceyi ikinci bir dil olarak konuşabildiği bir ülkede bilgiye ve eğitime erişim, uluslararası rekabet ve kaliteli iş gücü ve inovasyonun artacağı ve bunun ülkemize milyarlarca dolar katkısı olacağı bir gerçek. Bu bağlamda İngilizce şahsi bir mesele olmanın yanı sıra ayrıca bir ülke meselesi. O sebeple bu konunun çözülmesi ve sorunlar üzerinde saptama yapılması gerekiyor. Bu sorunların çözümünde en başı doğru rehberlik oluşturuyor.

İngilizce eğitimindeki tecrübesiyle,  dil eğitimi almak isteyen kişilere dilin tüm detaylarını eksiksiz kullanabileceği  bir eğitim sunan Brıtsh Fly Dil Okulları İngilizce eğitim sektöründeki eksikleri ve sorunları göz önünde bulundurarak İngilizce öğrenmeyi sorun olmaktan çıkarıyor. Biz de siz değerli okuyucularımız için  doğru rehberlik ilkesini göz önünde bulundurarak   Brıtsh Fly Dil Okulları kurucusu Engin Kurtaran bir söyleşi gerçekleştirdik.

Kişinin eğitimi boyunca  programlı bir şekilde ilerliyen  British Fly Dil Okulları, İngilizce öğrenim sürecinde her türlü probleme ışık tutup aydınlatan tecrübesiyle  bu söyleşimizde problem üzerindeki çözüm arayışlarında bizlere yardımcı oldu.

İngilizce eğitimde edinmiş olduğunuz kazanımları pratiğe dökmeniz için gerekli koşullara ve dört dil becerisinin (okuma, yazma, anlama, konuşma) gelişmesi için doğru adımlara ulaşacağınız söyleşimize başlayalım

  • Merhaba Engin Bey. Öncelikle ingilizce üzerindeki temel sorunlar saptayalım. Sizce yabancı dil eğitiminin başarıyla yürütülebilmesi için yerine getirilmesi zorunlu olan “olmazsa olmaz” koşullar nelerdir?

Yabancı Dil Eğitiminin başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için en temel koşul öncelikle ihtiyaç analizi yapmaktır. Daha sonra eğitim programını, metotlarını ve aktivitelerini bu ihtiyaca göre seçmek ve yürütmektir. British Fly Dil Okulları olarak öğrencilerimiz bize geldiklerinde öncellikle olarak onların neden dil öğrendiklerini belirlemeye çalışıyoruz ve onların ihtiyaçlarına göre eğitim programlarını belirliyoruz. Sınavda başarılı olmak üzere bize müracaat eden öğrenci ve genel İngilizce eğitimine ihtiyaç duyan öğrencilerin ihtiyaçlarına göre onlara programlar sunuyoruz. İhtiyaç analizi ve programın ve eğitim materyalinin bu ihtiyaca uygun olarak belirlenmesinden sonra, öğrenimin sürekli izlenerek yine eğitim süreciyle ilgili bireysel değerlendirmeler yapılması gereklidir. Bütün bunlara ilaveten öğrenilmeye çalışılan hedef dile öğrencinin mümkün olduğu kadar maruz bırakılması gerekmektedir. Bunun yanında öğrencinin ihtiyaç duyduğu eğitim programına uygun materyallerin kullanılması, sınıf ortamında teknolojinin entegre edilmesi ve dört temel beceri üzerine odaklanılması çok önemlidir. British Fly Dil Okullarında uyguladığımız programlar bu mantığı temel almaktadır.

2- Ülkemizde bu koşulların ne kadarı başarı ile uygulanıyor?

Ülkemizde yukarıda bahsettiğim koşulların sağlanması için Millî Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz günlerde yeni projelerini ve çözüm yollarını açıkladı. Yine bizim gibi bu işe ticari olmaktan çok eğitimsel olarak yaklaşan dil okulları ki ne yazık ki sayıları çok fazla değil, bir model olabilir. Biz British Fly Dil Okulları olarak bu sorunun çözümü için bir model olduğumuzu düşünüyoruz.

3- Türkiye’de yabancı dil eğitiminde, sarf edilen bunca kaynak ve emeğe rağmen, istenilen seviyede verim alınamamasının nedeni sizce nedir?

Ülkemiz koşulları ve öğrenci ihtiyaçları göz önünde bulundurulmadan eğitim programları ve müfredatlar hazırlanmaktaydı. Bunun yanında kullanılan eğitim materyalleri çok yetersiz ve kalabalık sınıflar da çok gerekli olan etkileşimin miktarını azaltmakta. Dil eğitiminin verimli olabilmesi  için sınıfta bulunan maksimum öğrenci sayısı 16 olmalı ve mümkün olduğunca küçük gruplarla eğitim yapılmalı. British Fly Dil Okullarında bu sayıları tam olarak uygulamaktayız. Sınıflarımıza en fazla 16 öğrenci alıyoruz ve mümkün olduğunca küçük gruplarla eğitim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

 4-Şu andaki kitaplar da bir parça iyileştirilmiş olmakla beraber çok iyi değiller. Bir defa öğrencinin seviyesine uygun değiller. Dilleri çok ağır ve sıkıcı. Birçok edebi ve bilimsel terimler mevcut, Günlük konuşma diliyle pek bir alakası yok. Siz İngilizce eğitim kitapları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kitaplar sınıfta öğretmeyi ve öğrenmeyi kolaylaştırmak için kullandığımız araçlardan yalnızca biri. Öğretimin takip edilmesini kolaylaştırdıkları için herkes tarafından temel olarak alınmakta ve sürecin en önemli parçalarından biri olarak görülmekteler. Kitaplar aynı zamanda çok büyük bir endüstrinin bir parçası, yani çok büyük yayınevleri Cambridge, Oxford gibi çok çeşitli kitaplar hazırlamakta ve bunlar kapsamlı setler olarak okulların hizmetine sunulmaktadır. Biz British Fly Dil okulu olarak bize başvuran öğrencinin ihtiyaçlarına göre kendimiz kitap setlerini hazırlayıp öğrencilerimize sunuyoruz ve yukarıda bahsettiğim başarılı yayınevleri bizim referans noktalarımız.

5- Okullarımızın pek çoğunda yetersiz araç – gereçten dolayı yabancı dil öğrencilerinin dinleme ve konuşma becerileri gelişememekte olan araç gerecin çoğu da kullanımı bilinmediği için atıl durumda Okullarda ve kurslarda Yabancı Dil Öğretiminde Araç – Gereç Kullanımı nasıl olmalı?

Teknolojik araçların sınıfta bulunması çok önemli. Bizim sınıflarımızda akıllı tahtalar, bilgisayarlar ve speakerler her zaman hazır. Bunun yanı sıra uygun yazılımları kullanmak ve onları yine eğitim ihtiyaçlarına göre tasnif edip öğrencinin amaçlarına göre hazırlamak ayrı bir uzmanlık gerektiriyor. Bunların sınıfta olması eğer siz onları yukarıda bahsettiğim gibi amacına uygun kullanmadığınız sürece hiçbir şey ifade etmez. Bunların kullanımı yine eğitim uzmanlığı gerektirir. Ancak bu durumda aynı kitaplar gibi öğretmeyi ve öğrenmeyi kolaylaştıran araçlar olarak görülebilirler.

6- Yabancı dil eğitimi ölçme-değerlendirme sisteminin yani Yds’yi yeterli ve uluslararası sınav ölçeklerine uyumlu buluyor musunuz?

YDS hiçbir şekilde IELTS gibi uluslararası sınavlar ölçeğinde değil. Bir kere YDS dört temel beceriyi ölçmekten çok uzak. Speaking, writing ve listening becerileri bu sınavda ölçülmüyor. Bu sınav sizin ne kadar İngilizce bildiğinizle ilgilenmiyor. Sadece sizi sıralamak için yapılmakta olan ve dil eğitim ve öğreniminin prensiplerinin çok uzağında olan bir sınav. Onun yanında uluslararası hiçbir kullanımı yok. Uluslararası şirketlerde çalışmak, yurt dışında kariyer yapmak istiyorsanız, IELTS sınavına girmeniz gerekir. Birtish Fly Dil Okulları IELTS sınavı için Anadolu yakası resmi kayıt merkezidir. Sınava öğrencilerin avantajlı bir şekilde kayıt olup, yardım alarak hazırlanmaları için bize müracaat etmeleri yeterlidir.

7-Yabancı dil eğitimindeki sorunları çözmek , eğitimi kordine edecek ve derleyip toplayacak bunu yürütecek ulusal düzeyde bir kurumsal yapılanma YÖK nezdinde bulunmuyor. Sizce böyle bir kurulun gerekliliği nedir?

Bu konuda sorunları çözmek ve bunu koordine etmek Milli Eğitim Bakanlığının görevi. Bakanlığımız yakın zamanda bununla ilgili bir vizyon belgesi yayımladı ve yukarıda bahsedilen konuların çözümü için bir insiyatif başlattı.

8-Dili akıcı konuşmak için erken yaşta öğrenmek gerektiğini ileri sürülüyor. İngilizce öğrenmede en uygun yaş sınırı nedir?

Çok klişe ama öğrenmenin yaşı yoktur. Her yaşta dil öğrenilebilir. Bunun dışında araştırmalar henüz çok erken yaşta dil öğrenmenin sonraki yaşlarda dil öğrenmeye başlamaya göre öğrenmeyi kolaylaştırdığını henüz net bir şekilde ispatlayamadılar. Ama 6 yaş ana dili gibi konuşabilmek açısından bir sınır kabul edilmektedir. Bu yaştan sonra her geçen zaman native-like yani anadili gibi konuşabilmek konusu zorlaşmaktadır. Erken yaşta dil öğrenmeye başlamının dil öğrenmek için size yeterli zaman kazandırmasının yanı sıra, önyargılardan uzak olmanız, daha istekli olmanız, ve farkında olmadan öğrenmek için yeterli zaman sağlaması bakamından avantajları vardır.

9- Yabancı dillerle Türkçe arasındaki en önemli fark ise sentaks””da ortaya çıkıyor. İngilizce””de, İtalyanca””da, Fransızca””da ve diğer pek çok Avrupa dilinde söz dizimi Türkçe””nin tersidir. Onlarda fiil cümlenin başında gelir biz de ise sonunda. batı dillerinin kökeni olan Latince””de söz dizimi Türkçe””dekinin aynısıdır. Özne, eylem, zamir hepsi cümle içinde aynı yerde yer alırlar. Bu husus avrupa dillerini öğrenmede kolaylık sağlar mı?

Tabi ki bir kolaylık sağlamaktadır. Söz diziminin farklı olması, alfabenin farklı olması, telaffuz farklılıkları gibi durumlar dil öğrenmeyi zorlaştırmaktadır. Bunun biz şu şekilde özetleyebiliriz dil arasındaki benzerlikler arttıkça öğrenmekte kolaylaşacaktır ancak farklılıklar arttıkça o dili öğrenmek zorlaşacaktır.

10-Yabancı dil eğitiminde önce okuma becerisine, daha sonra yazma becerisine, son olarak da dinleme ve konuşma becerilerine sahip olunuyor. Bu yüzdendir ki, çok iyi dilbilgisi ve yazma becerisine sahip Türk öğrencileri, yazın gittikleri turistik bölgelerde karşılaştıkları yabancılarla konuşmaktan çekiniyor. Sizce doğru sıralama bu şekilde mi olmalı ?

Becerileri edilgen beceriler reading ve listening becerileri ve aktif beceriler yani üretici beceriler speaking ve writing diye ayırabiliriz. Diller temelde dinleyerek ve okuyarak dile maruz kalma şeklinde öğrenilir. Dinlediklerinizin ve okuduklarımızın bizim için anlamlı olabilmesi noktasında da dil bilgisi ve kelime bilgisine ihtiyaç duymaktayız. Yani başlarda aynı ana dilini öğrenen çocukların sessiz dönemleri gibi edilgen olmamız normal. Fakat ilk aşamayı geçtikten sonra mümkün olan tüm ortamlarda öğrendiklerimizi üretmek ve kullanmak için çaba sarf etmeliyiz. Speaking becerilerimizi geliştirmenin en önemli yolu yine mümkün olduğunca çok miktarda dile maruz kalmaktır. Bu sokakta evde ve işte bu mümkün olmadığına göre ne kadar çok dinlersek ve okursak o kadar çok konuşabiliriz ve yazabiliriz.

11- Okullarımızda öncelikli tercihin İngilizce olması tek dilin hakimiyetini gündeme getirmekte; çok dillilik, çok kültürlülük projelerini savunan Avrupa Birliği’ne bağlı birçok ülke içerisinde geri planda kalmamıza sebep olmaktadır. Bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz? 

Bu durum aslında pek de öyle değil. Avrupa Birliği projelerini Britisih Fly Dil Okulları olarak on yıldan fazladır takip etmekteyiz ve buradaki hibe kullanımlarında Türkiye ilk üç ülke arasında yer almaktadır. Bu projelerin çalışma dilleri İngilizcedir. Bu iş ve işleyişi kolaylaştırmaktadır. Çok kültürlülük ve çok dillilik önünde bir engel değil aksine bunların herkes tarafından tanınmasını ve bilinmesini kolaylaştıran bir araçtır. Biz bu konularda kesinlikle geri planda değiliz. Yapılan projelerin sayısı ve hibe kullanım miktarları bunu çok açık bir biçimde ortaya koymaktadır.

12-- Bilindiği üzere, Avrupa’nın nüfusu  hızla yaşlanırken Türkiye gitgide çoğalan genç bir nüfusa sahip.  Insanların ve iş verenlerin İngilizce eğitimiyle ilgili yoğun talebinin toplumdaki rekabet ortamında etkisi görülüyor. Böyle bir ortamda sizce en iyi ingilizce eğitim okullarda mı  yoksa kurslarda mı daha başarılı sonuç doğuruyor.?

Bizim, British Fly Dil okulu olarak bir eğitim felsefemiz var. Bu felsefeye göre yani eğitimin öncelikli olarak öğrenici ihtiyaçlarına göre biçimlendirilmesi, programların ve etkinliklerin ona göre biçimlendirilmesi, kullanılan eğitim materyallerinin yine buna göre seçilmesi temel yaklaşımımız. Aynı zamanda eğitim süreçlerinin sürekli takip edilmesi gereken süreçler olarak kabul ediyoruz ve öğrencilerimizin öğrenme performanslarını bireysel olarak takip ediyoruz. Bunu nerede yaparsanız yapın başarı gelecektir.

13-  Son alarak toparlayacak olursak Yabancı dil öğrenmede motivasyonun rolü nedir?

Motivasyon yani ihtiyaç hissetmek ve bu ihtiyacın gereklerini bilmek çok önemli. Dil öğrenmek kolaydır fakat öğrenicinin mutlaka bireysel olarak bu işe zaman ve enerji ayırması gerekmektedir. Bununda zaman içinde kaybolmasını önlemek için yüksek bir motivasyona sahip olmak çok önemlidir. Biz burada yine kendimize düşen görevler olduğunu biliyoruz. Ve öğrencilerimizin motivasyonun korumak adına derslerden sonra 8 farklı etkinlik yapıyoruz. Bunları, konuşma, film izleme, yaratıcı yazma, telaffuz, medya araçlarının takip edilmesi, öğrencilerle bire bir görüşmeler ve her hafta telafi  dersi vermek gibi özetleyebiliriz. British Fly Dil Okulları olarak bize böyle bir imkan verdiğiniz için teşekkür ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam