Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2018/11/14/13.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
'Babanız bile olsa emir geldiğinde ateş edeceksiniz' - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

'Babanız bile olsa emir geldiğinde ateş edeceksiniz'

Eklenme Tarihi: 14 Kasım 2018, Çarşamba - 11:34   Okunma Sayısı: 77637
Bayburt'taki FETÖ davasında dinlenen tanık Batuhan Ş, "Selahattin yüzbaşı, 'emir gelirse dışarıya çıkılacak, babanız bile olsa emir geldiğinde ateş edeceksiniz', 'ateş etmezseniz ben size ateş edeceğim.' şeklinde sözler söylemişti." dedi.

BAYBURT

Bayburt'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan 10'u tutuklu 21 rütbeli askerin yargılandığı davada, tanıkların dinlenmesine devam edildi.

Bayburt Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, aralarında eski 4. Motorlu Piyade Komutan Yardımcılığı Bayburt kışla komutanı yarbay Ahmet Ergüden'in de bulunduğu tutuklu ve tutuksuz sanıklar, yakınları, avukatlar ile tanıklar katıldı.

Mahkeme heyeti, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde 4. Motorlu Piyade Komutan Yardımcılığı Bayburt Kışlası'nda vatani görevini yapan bazı erler ile rütbeli personeli tanık olarak dinledi.

Tanıklardan er Abdullah Ö, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında asker olarak Bayburt'ta bulunduğunu belirterek, "Ben tankçıyım ve tank bölüğünün tek askeriydim. Saat 23.00 sıralarında Alpaslan Tekden astsubay geldi, ne olduğunu sordum, o da 'darbe olduğunu' söyledi. Kime karşı olduğunu sordum, 'devlete karşı olduğunu' söyledi. Ne yapacağımızı sordum, 'emir gelirse mecbur dışarı çıkacağız, ancak halka ateş edip etmeme senin bileceğin iş' diye bana karşılık verdi." dedi.

Bir süre sonra silahlığa geçerek her silah için 5 tane şarjör ile hücum yeleklerini de çıkardığını ve ardından da taburun önüne geldiğini anlatan Abdullah Ö, o geceye ilişkin şahit olduğu olayları şu şekilde aktardı:

"Altan binbaşı yanımıza geldi, '3 tank hazırlayın her an çarşıya inebiliriz' dedi. Daha sonda yine orada bulunan komutanlara 'ZPT hazırlayın' dedi. O sırada kışlada çok komutan yoktu, Altan binbaşı bizim komutanımız Alpaslan astsubaya kaç tankın faal olduğunu sordu. Alpaslan astsubay da tankların hazır olmadığını, çalışmadığını söyledi ancak Altan binbaşı 3 tankın hazır edilmesini söyledi. Daha sonra ne olacağını sordum Mahmut uzman 'boşver hazırlamayalım, geçip gazinoda oturalım' dedi. Saat 00.00-00.30 civarı Altan binbaşı astsubay ve subayları toplayıp toplantı yaptı, 30-40 dakika sürdü. Neler konuşulduğunu ben bilmiyorum. Daha sonra gece haberleri izlerken 03.00-04.00 sıralarında darbecilere karşı tutuklama faaliyetlerinin başladığını gördük. Altan binbaşı, Alpaslan astsubayı yanına çağırdı. Alpaslan astsubay gidip geldikten sonra Mahmut uzman, Alpaslan astsubaya ne olduğunu sordu. Alpaslan astsubay da 'ne olacak tutuşmuş, ben size çarşıya inin diye bir şey demedim' dedi. Emniyet muhafız bölüğü dışarıda bekliyordu, biz içeride oturduk."

Tanık Ferdi E. de vatani görevi için Bayburt'ta olduğunu ve o gece nizamiyede yazıcı olarak nöbetçi bulunduğunu, Kışla Komutanı yarbay Ahmet Ergüden'in 22.30 sıralarında kışlaya giriş yaptığını ifade ederek, "Selalar okunduktan sonra halk nizamiye kapısına yığılmıştı. Ahmet yarbay Valiliğe gitmek için askeri araçla nizamiyeden çıkış yapacaktı ancak halk izin vermediği için çıkış yapamadı. Ahmet yarbayın yanında sadece şoförü vardı." beyanında bulundu.

Batuhan Ş. isimli tanık da FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Bayburt Kışla Komutanı yarbay Ahmet Ergüden'in şoförü ve postacısı olduğunu belirterek, "Diğer komutanlar da kışlaya gelmişti. Ahmet yarbayın odasına gidiyorlardı ancak içeride ne konuştuklarını bilmiyorum. Ahmet yarbay odada 'kimse kışla dışına çıkmayacak' diyordu, 'kışla emniyetini alacağız' dedi. Ben de kapının önünde olduğum için duymuştum." diye konuştu.

Gecenin ilerleyen saatlerinde Bayburt Valisinin Ahmet Ergüden'i aradığını anlatan tanık Batuhan Ş. ise şunları dile getirdi:

"Vali Bey aradı, 'herkes burada siz gelmediniz' dedi. Biz çıkıp gidiyorduk, ancak halk yolları kapattığı için gidemedik. Ahmet yarbay Vali Beyi aradı, halkın kışla dışında olduğu için çıkamadığımızı söyledi. Kışla içinde karargahın arkasından sesler gelmişti. Ahmet yarbay 'git bak' demişti. Ben de kışlanın arka tarafına gidip baktığımda tam teçhizatlı arkadaşlarım bekliyordu. Arkadaşlarım Berat Güngör ve Erhan Kulak'tan öğrendiğim kadarıyla Selahattin yüzbaşı, 'emir gelirse dışarıya çıkılacak, babanız bile olsa emir geldiğinde ateş edeceksiniz', 'ateş etmezseniz ben size ateş edeceğim.' şeklinde sözler söylemişti."

Tanıklardan Emre A. da o gece bölüklerde askerlere silah dağıtıldığını aktardığı beyanında şunları kaydetti:

"Şakir yüzbaşı bize, 'gençler darbe oluyor, biz katılmıyoruz. Darbe başarılı olursa eğer diğer birliktekiler bize saldırırsa biz kendimizi savunmak için tedbir alıyoruz' dedi. Ben garaj çavuşuydum, bana araç getirmemi söyledi, aracı getirdim."

Mahkeme heyeti, tanıkların dinlenilmesine devam edileceğini belirterek duruşmaya yarına kadar ara verdi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam