SON DAKİKA
reklam
reklam

Engelsiz Yaşam İçin Biz de Varız Dediler

Eklenme Tarihi: 3 Aralık 2018, Pazartesi - 10:17   Okunma Sayısı: 169134
Engelsiz Yaşam Fuarı, engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin kendileri için gerekli olan  ürün, teknoloji ve hizmetlere daha kolay ulaşmalarını sağlamak hedefiyle  29 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşti.

İSTANBUL

Ulusal ve uluslararası ölçekte engellilere özel ürün, teknoloji ya da hizmet sunan kuruluşların tek çatı altında toplandığı Engelsiz Yaşam Fuarı, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla  son derece detaylı tasarlanmış özel bir organizasyonlarla son buldu.

Ülkemiz nüfusunun % 12.29’unu engelliler oluşturuyor. Tüm dünyada ve ülkemizde engellilerin herkesten farksız yaşaması ve hayata uyumu için birçok çözüm, teknoloji ya da ürün tasarlanmış ve tasarlanıyor. Gelişmiş ülkelerde var olan yapının aksine ülkemizde engellilerin gerekli ürün ya da hizmetlere zahmetsizce ulaşmasını sağlayacak yeterince aktif referans noktaları bulunmamakta. Engelsiz Yaşam Fuarı, engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin kendileri için gerekli olan bu ürün, teknoloji ve hizmetlere daha kolay ulaşmalarını sağlamak hedefiyle gerçekleştirildi.

 

Engellilerin ve engelli yakınlarının yenilik ve gelişmelerle ilgili bilgi sahibi olmalarını sağlamak, yerel yönetimlere engelliler için yaptıkları mimari ve kentsel düzenlemelerle ilgili destek sağlamak, yeni girişimleri teşvik etmek ve sivil toplum kuruluşları arasında etkileşimi güçlendirerek sosyal sorumluluk bilincinin gelişmesine ve yaygınlaşmasına destek sağlamak gibi hedeflerle oluşturulan  Engelsiz Yaşam Fuarı’nda tutunma barları ,baş değnekleri, ağız ve tat çubukları, kol dayama kolçakları , uzanmaya yardımcı aletler, solaklar için ürünler, alışveriş paketleri ve el arabaları, tekerlekli masalar ve taşımaya yardımcı aletler standlarda sergilendi. Bunların yanında görme bozukluğu olan veya görme engelli kişilere ürünler, duyma bozukluğu olan kişilere ürünler, konuşma bozukluğu olan kişilere gereçler, telekominikasyon araçları, yama, resim yapma, okuma ve hesaplamaya yardımcı gereçler gibi özel ihtiyaçlara yönelik ürünlerde yer aldı.

Fuarda aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik hizmet çözümleri de yer aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hem desteklediği hem de Engelliler Müdürlüğü ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü olarak katılım sağladığı Engelsiz Yaşam Fuarı, engelli bireylere yönelik uyguladığı ve geliştirdiği çağdaş hizmet çözümleri tanıttı.

Türkiye’de engelli bireylere yönelik düzenlenen en büyük fuar olma özelliği taşıyan EYAF EXPO’da kurulan İBB Engelliler Müdürlüğü (İSEM) standında engelli bireylerin özel sektöre yönelik iş başvuruları alındı.  Ayrıca  İBB Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından başlatılan ,  engelli vatandaşlara VR teknolojisiyle sanal gerçeklik hizmeti verecek “Keşfetmek İçin Engelsizsiniz” projesi için fuarda anket yapıldı. Ankette ekstrem sporlar, doğa ve şehir  olmak üzere 3 kategori yer aldı. Engelli vatandaşlar bu 3 kategoriden birini seçti ve  anket sonucunda en çok tercih edilen kategorinin VR teknoloji altyapısı hazırlanmaya başlandı. İBB Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından hazırlanacak alt yapı çalışmaları bittikten sonra engelli vatandaşların hizmetine sunulacak.

İSEM’DE EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLERİN ESERLERİ SERGİLENDİ

Engelli bireylerin sahip olduğu yeteneklerin toplum tarafından fark edilebilmesine katkı sağlamak amacıyla İBB İSEM’den eğitim alan engelli öğrencilerin yıl boyunca yaptığı müzik, ebru, resim linol baskı, takı tasarım gibi çalışmalar sergi alanında ziyaretçilere sunuldu.Engelli vatandaşlar İBB Halkla İlişkiler Müdürlüğü standında ise işitme, konuşma ve görme engelli vatandaşlar için hayata geçirilen ‘Gözüm Kulağım İstanbul Görüntülü Çağrı Merkezi’ projesini deneyimledi.

Proje hakkında bilgi veren Sami Şentürk, ''İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin  istihdam projesini yönetiyoruz.  Avrupa yakası'nda Beyoğlu Engelliler Merkezi ve  Anadolu yakası'nda  Kadıköy Engeliler Merkezi olmak üzere iki merkezimiz mevcut. Engelli bireyler bize gelip  işbaşvurusu talebini belirtiyorlar.  Kişinin engel türüne göre ayrıntılı cv'ler oluşturuyoruz.  Görüşmeler gerçekleştirip ne yapabiliriz bu sorular üzerine yöneliyoruz. ,İş verenle de irtibattayız. Hangi yaş grubunda, hangi iş kolunda çalışacak kişiler aradıklarını bizlere bildiriyorlar. Biz de engelli bireylerle işvereni uygun pozisyonlarda bir araya getiriyoruz 6 bin civarında başvurular var cv bankamızda.  2004'ten bu yana  bu hizmet devam ediyor. Bu zamana kadar 3 bine  yakın istihdam sağladık.'' dedi.

 

 

Bası yarası için birebir sandalyeler

Fuarda kurdukları stand hakkında bilgi veren  engellilerin mobilizasyonu, transferi, erişim yardımcıları, postüral ihtiyaçları, oturma sağğı ve konforu ile ilgili ürünlerin temini alanında faaliyet gösteren Teksan İnovatif Antalya Şube Müdürü  Okan Barış Köse, ''Tekerlekli sandalye kullanan bireyler günün 17 - 18 saatini oturarak geçiriyorlar. Bunun için bireylerin oturdukları yerler,  oturma pozisyonları çok önemli. Fuarda sergilediğimiz  tekerlekli  sandalyelerdeki    minderler  bası yarası için birebir bir ürün. Otururken oluşacak yaraları engelleyen bu ürün, yara olan kısımları tedavi edebilen özelliğe de sahip. Ayrıca banyo sandalyesi, omurulik felçli bireylerin için uygun sandalye çeşitleri stndlarımızda mevcut. '' dedi. 

Dalaman’ı engelsiz bir şehir yapmak istiyoruz

Dalaman Belediyesi de engelli bireylere destek sağlamak amacıyla Engelsiz Yaşam Fuar'ında yerini aldı.  Dalaman Belediyesi Basın Yayın  Halkla İlişkiler Müdürü  Necati Kannur, Dalaman'da engelli bireylere yönelik sürdürdükleri faaliyetler hakkında bilgi verdi. Dalaman'ı engelsiz bir şehir haline getirmek  ve Dünya Engelliler Birliği Merkezi'ni Dalaman'a taşımak gibi hedeflerle yola çıktıklarını vurgulayan Necati Kannur, ''Bu hedefle ilgili altı  kişilik  kurduğumuz  komisyonla beraber   Dünya Engeliler Birliği ile bir çalışma yaptık.  Dalaman'ın havaalanına  tatil yapamaya gelecek engelli  bir bireyin  havaalanına indiği andan itibaren  tek başına kimseye muhtaç olmadan dolaşıp gezebileceği bir ortam yaratmak esas amacımız. 2019 yılının sonuna kadar da bu çalışmalarımızı tamamlayıp Dalaman'ı  engelsiz bir şehir yapmak istiyoruz. Dalaman'daki insanlara, esnaflara vicdani bir  sorumlulukla bu faaliyetlere yaklaşmalarını ve engelilerin rahat  bir ortamda yaşamalarnı sağlamak için  gerekli düzenlemelerini iş yerlerinde ve  resmi  kurumlarda gerçekleştirmelerini rica ettik.  Bu fuara stand kurmamızın  amacı ise  burda olduğumuzu belirtmek. Dalaman Belediyesi olarak biz burdayız . Engelli bireylerimizin her daim yanındayız. '' şeklinde konuştu.

Bağcılar Belediyesi Feyzullah  Kıyılık Engelliler Sarayı öğrencileri de engelleri aşmak İçin fuara katılım sağladı. Stand hakkında bilgi veren  Engelliler Sarayı  Müdürü Hacı Murat Tepe, engelli kardeşlerimizin  ürettiği ürünleri sergileyip ayrıca çeşitli etkinlikler yapıldığını belirtti.  Engelliler sarayında  verilen  meslek eğitim kurslarından söz eden Murat Tepe,  2011 yılından beri çalışmalarını büyük bir özveri ile sürdürdüklerinin altını çizdi.  Ahşap boyamdan süsleme sanatına birçok faaileyetin segilendiği standda resim yapan engelli bireyler büyük ilgi gördü.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam