Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2018/12/19/20181130_193202.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Ülke sporuna büyük bir katkı sağlayacak proje; ''Sporun T'si'' - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Ülke sporuna büyük bir katkı sağlayacak proje; ''Sporun T'si''

Eklenme Tarihi: 19 Aralık 2018, Çarşamba - 10:21   Okunma Sayısı: 137622
Başakşehir Belediyesi’nin başlattığı “Sporun T’si-Sporcu Ölçme, Branşa Yönlendirme ve Bilgi Bankası Sistemi” projesinin yeni sezon ikinci söyleşisi sporcu ve çocukları buluşturdu.

İSTANBUL

Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa; eski Milli Futbolcu ve spor yorumcusu Ali Gültiken, Milli Atlet Merve Aydın ve Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Pınar konuşmacı olarak katıldı. Panelde ayrıca Başakşehir Belediyesi Gençlik ve Spor İşleri Müdürü Selim Çelebi, Spor Parkları eğitmenleri, öğrenciler ve aileleri de hazır bulundu.

Hayata geçirdiği yatırım ve hizmetlerle 7'den 70'e herkesi sporla buluşturan Başakşehir Belediyesi, Türkiye'de bir ilk olan “Sporun T’si-Sporcu Ölçme, Branşa Yönlendirme ve Bilgi Bankası Sistemi” projesini hayata geçirip ülke sporuna katkıda bulunmaya devam ediyor.

Hemen her çocuk spor ile ilgili faaliyetlerde bulunsa da, düzenli olarak spor yapan çocuklar, yaşıtlarına göre birçok farklı niteliğe sahip oluyor. Bireysel ya da takım oyunu sporları türlerini düzenli olarak yapan çocuklar, yetişkinlik yaşamlarında da genellikle spora devam ettiği gibi; hayatları boyunca, çocuk yaşta yaptıkları sporun etkilerini yaşamaya devam ediyor.

Spor yapan çocuklar, yaşıtlarına göre daha az stres yaşadıkları gibi, özgüvenleri de spor yapmayan çocuklara oranla daha fazla oluyor. Çocukların sporla düzenli olarak ilgilenmeleri, çok yönlülüklerini artırdığı gibi, fiziksel efor sarf etmeleri daha az stres yaşamalarını sağlıyor. Bu nedenle spor yapan çocuklar; depresyon, kaygı gibi durumlardan, spor yapmayanlara göre daha az etkileniyor. İlgilendiği spor dalında başarılı olmak için disiplinli olması gerektiğini öğrenen çocuk; başarı kazanmak için kendisine hedef belirlemesi gerektiğini ve bu hedef doğrultusunda sürekli çaba sarf etmesi gerektiğini de öğreniyor. Bu nedenle spor yapan çocuklar, yapmayanlara oranla disiplinli ve hedef odaklı kişilik yapısına sahip oluyor.

Çocuklarda bu gibi yetenekleri kazandırmak amacıyla Türkiye’de ilk defa bir belediye tarafından ücretsiz uygulanacak proje, çocukların sportif bedensel özelliklerini bilimsel metotlarla tespit edip, daha başarılı olabilecekleri branşlara yönlendirmeyi amaçlıyor.

Spor alanında hayata geçirdiği yatırımlar ve verdiği hizmetlerin anlatalan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, çalışmaları 2,5 yıldır devam proje kapsamında 7-14 yaş aralığındaki çocuklara 9 bin ölçüm yaptıklarını söyledi.Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, belediye olarak 10 spor parkında, haftada 20 bin Başakşehirliye spor yapma imkanı, 23 ayrı spor branşında da çocuklara ücretsiz bir şekilde, kıyafetlerini de hediye ederek 365 gün spor okulu hizmeti verdiklerini sözlerine ekledi.

Düzenli olarak yürüyüş yapmanın ya da bir spor dalı ile ilgilenmenin odaklanma becerisini artırdığını, spor yapan çocukların, ilgilendikleri spor dalı ile ilgili spesifik özellikler kazanmakla beraber, güçlü reflekslere ve yüksek odaklanma becerisine sahip olduklarını belirten Başkan Kartoğlu projenin gelişim sürecini şöyle anlattı;"Sporcu Ölçme, Branşa Yönlendirme ve Bilgi Bankası Projesi’’ni gelecek nesillere spor adına bir şeyler bırakma isteğiyle geliştirdiklerinin altını çizen Başkan Kartoğlu, projenin başlangıç sürecini şöyle anlattı:"İlkleri ve enleri bünyesinde barındıran farklı bir proje olsun istedik. İlk olarak spor bilimleri fakültelerinden görüş aldık. Sonrasında belediyemiz bünyesinde istihdam ettiğimiz 56 antrenörümüz içerisinden 15 kişilik bir gönüllü ekibi kurduk. Teorik ölçme eğitimlerinin ardından, çocuklarımızın aynı şekilde ölçmelerini sağladık. Zamanla kendi ölçme yazılımımızı hazırlamaya başladık ve 2016 yılı başında ölçümlerimizi kendi yazılımımıza kaydetmeye başladık." Bir sonraki aşamada her spor parkına birer ölçüm laboratuarı kurduklarını belirten Kartoğlu, "Böylece ölçüm verilerimizi artırmaya başladık. Geldiğimiz bu süreçte yaklaşık 2.5 yılda toplamda 7-14 yaş aralığında çocuklarımıza 9 bin ölçüm yaptık. Artık Spor Parklarımızdaki öğrencilerimiz haricinde, ilçemizdeki ilkokullarda da bu ölçümleri gerçekleştirmeye başladık" şeklinde konuştu.

Çocuklar senede 3 kez ölçüme tabi tutuluyor

Proje kapsamında çocukların 4 aylık periyotlar halinde senede 3 kez ölçümlerinin yapıldığına işaret eden Başkan Kartoğlu, "Bu süre zarfında ölçüm yaparak uygun olduğu branşa yönlendirdiğimiz çocuklarımız arasından futbol milli takımlarına giden, karate milli takımına seçilen, atletizmde Türkiye’de derece alan çocuklarımız ortaya çıktı. Bu çocuklarımız 12-15 yaş aralığındalar. İnşallah daha erken yaşlarda daha yetenekli çocuklarımızı ortaya çıkarmak istiyoruz" dedi.

Kapsamı ve teknik altyapısı ile bilimsel çalışmalara kaynak olabilecek projenin ülke sporuna büyük bir katkı sağlayacağını ifade eden Başkan Kartoğlu, sözlerini şöyle tamamladı; “Spor’un S’sindeki sistemi, P’sindeki performansı, O’sundaki organizasyonu, R’sindeki rekoru gerçekleştirmek istiyorsak, Sport’un T’si olan teknolojiyi gerçekleştirmek ve iyi bir sistem kurmak zorundayız. Biz Başakşehir Belediyesi olarak bunun için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz."

Başakşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen, “Sporun T’si-Sporcu Ölçme, Branşa Yönlendirme ve Bilgi Bankası Sistemi” projesi söyleşilerine katılan Milli Atlet Merve Aydın “Birçok ailede maalesef ‘Çocuğum spora başlarsa derslerinden geri kalır’ endişesi var. Bu doğru değil. Çocuklarınızı mutlaka spora yönlendirin” dedi.

 

''Zihin ve beden sağlıkları için çocukların sporla ilgilenmesi  şart”

Milli Atlet Merve Aydın genç sporcu adaylarına kendi tecrübelerini aktardığı konuşmasında,Takım oyunu ya da bireysel spor dallarında, çocuklar kazanmak kadar kaybetmenin de doğal bir sonuç olduğunu bunun yanı sıra, yetersiz kaldığını hissettiğinde dahi, rakibini geçebilmek için kendisini zorlamaya alışan çocuklar, hayatlarındaki zorluklarla daha iyi mücadele edebilme özelliği kazandığını söyledi. Olumsuz durumlarla başa çıkma konusunda spor yapmayan çocuklara oranla çok daha başarılı olduğunun altını çizen milli atlet,“Ben, Başakşehir Belediyesi’nden bu projeyi ilk duyduğumda çok mutlu oldum. Çünkü benim spora başladığım dönemde bu tür imkânlar yoktu. Birçok ailede maalesef ‘Çocuğum spora başlarsa derslerinden geri kalır’ gibi bir endişe var.  Bu kesinlikle doğru değil. Bunun örneklerinden biri de benim. Spora başlamadan önce derslerim çok daha kötüydü ama sonra disiplinli bir şekilde hayatım düzene girdi. O yüzden buradan ailelere sesleniyorum: Lütfen çocuklarınızı spora yönlendirin. Herkes profesyonel sporcu olmayabilir ancak zihin ve beden sağlıkları için çocukların sporla ilgilenmesi kesinlikle şart” ifadelerini kullandı.

Eski Milli Futbolcu Ali Gültiken de Sporun T’si Projesinin yetenekli sporcuların keşfedilmesi için çok önemli olduğunu ve ülke geneline yayılması gerektiğini söyledi. Programda sporcu adaylarına hitap eden eski Milli Futbolcu ve spor yorumcusu Ali Gültiken, Başakşehir Belediyesi’ne ait Sporun T’si projesinin çok önemli ve başarılı bir proje olduğunu belirterek; Basketbol, hentbol, buz hokeyi, voleybol gibi takım sporları ile ilgilenenler, zamanı geldiğinde tüm takıma liderlik yapması gerektiğini ve takımı yönlendirmesi gerektiğini bilir. Bu nedenle takım sporları ile ilgilenen çocuklar liderlik vasfına sahip olduğu gibi, takım çalışmasına da yatkınlaşır. Aynı zamanda takım sporları ile ilgilenen çocukların paylaşımcılığı da artar.Bu çalışmada emeği geçen herkesi kutluyorum. Bu proje, yetenekli sporcuların keşfedilmesi ve gelişim süreçlerinin takibi açısından son derece önemli. Bu proje ülkemizin tamamına yayılmalı” diye konuştu.

Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Pınar da, herhangi bir spor dalı ile uğraşan çocukların özgüveni daha yüksek olduğu gibi; rakip takım, seyirci, hakemler gibi spor müsabakalarına eşlik eden insanlarla uyum içerisinde yarışğını bu nedenle sporcu çocuklar genellikle dışa dönük ve sosyal olurduğunu belirterek sporcu yetiştirirken bilimsel verilerden faydalanmanın önemine dikkati çekti; Salih Pınar, “Akademik bilgiyi spora dahil ettiği için Başakşehir Belediyesi’ni tebrik ediyorum” dedi. Pınar, şöyle devam etti: “Spor bir bilimdir ve bu sporu diğer bilim dallarından ayıran şey multidisipliner olmasıdır. Mühendislik, tıp, sosyoloji, psikoloji…Tüm bu bilim dalları sporun içindedir. İyi bir sporcu yetiştirmek için tüm bu bilimsel verilere ihtiyacımız var, İşte Başakşehir Belediyesi, Sporun T’si projesi ile bunu başarmıştır.” dedi.

Konuşmacıların genç sporcu adaylarının sorularını cevapladığı Sporun T’si Projesi söyleşisi, panelistlere plaket takdiminin ve hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam