SON DAKİKA
reklam
reklam

Anılcan Tanrıverdi “Çocuklar Spora Jimnastikle Başlamalı”

Eklenme Tarihi: 7 Ocak 2019, Pazartesi - 10:06   Okunma Sayısı: 662831
Birbirinden farklı branşlarda milli sporcuların ağırlandığı “Sporun Dili” programının geçtiğimiz günlerdeki konuğu  MMA milli sporcusu Anılcan Tanrıverdi oldu.

Anılcan Tanrıverdi Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde okuyor. 22 yaşındaki sporcu Türkiye’de ilk ve en genç mma sporcularından biri.

Üsküdar Belediyesi Boğazın Sesi Radyosu’nda Sporun Dili’nde konuşan genç sporcu sunucu Serdar Gökcan ve Sena İkisler’in  sorularıyla kendini ve MMA sporunu anlattı. Biz de siz spor severler için başarılı sporcuyla kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

Merhaba Anılcan. Bize önce sporla nasıl tanıştığından bahseder misin ?

Spor ile 14 yaşımda tanıştım. Biraz erken başladım ama  MMA sporunda iyi olduğumu düşünüyorum.  Genç yaşımda hem Türkiye’de hem de yurtdışında iyi işler başardım.

Seni spora teşvik eden unsur neydi ?

Ben ilk olarak güreşle başladım spora. Daha sonra kulubümden ayrıldım.  O zamanlar yeni tanıştığım antrenör bana MMA sporunu yaptıracağını söyledi çünkü Türkiye’de bu sporu yapan çok yoktu sadece bunu yapan bir tane kulüp varmış o kişi de bu kulubuün başındaki antrenör. 

Tabi MMA’den önce güreş geçmişim var. Güreşe 8 yaşında başladım. Güreşle aldığım temel MMA ‘de daha başarılı olmamı sağladı.  MMA % 60’ı güreşten ibarettir.  Güreşle bu spora başlayanların daima daha başarılı olacağını düşünüyorum.  Bunu kick box için söyleyemem.

Güreş ve MMA dışında farklı bir branşla ilgilendin mi?

MMA başladıktan sonra Tayland’a gittim. Tay Box eğitimi aldım bu işe çok emek verdim. Yapabileceğimi biliyordum. 

Taylanttaki antreman sistemi nasıl?

Çok disiplinli bir ülke. Sporcuları da aynı şekilde yaptıkları işe çok önem veriyorlar.  Türkiye’deki hiçbir sporcuda olmayan bir disipline sahipler.   Ben de antrenmanlara bu ciddiyetle çıktım hep.  Günde iki antrenman net bir şekilde yapardık. 

Türkiyeye döndüğünde bu disiplini devam ettirebiliyor musun?

Olmuyor tabiki.  O ortam ve ciddiyeti yakalayamıyorsun.  Tabiki maç dönemlerimde düzene sokmaya çalışıyorum antrenmanlarımı.

Mma nedir ? Diğer dövüş sporlarından farkı nedir ?

Karma dövüş sanatları demek.  Bu sporu icra edenlerde karma dövüş sanatları uzmanı diye geçiyor.  Hiçbir dövüş sporunda sporcu usta diye nitelendirilmez ama bu sporda başarılı olanlar usta diye nitelendiriliyor. Bu birinci fark. 

Mesela bir kick boxcu MMA bilmek zorunda değil veya güreşçi.   Ama  bir MMA sporcusu hepsini bilmek zorunda.  Bütün dövüş sporlarına hakim olmak zorunda  ama maçta hangisi kolayına geliyorsa  ya da hangi taktiği uygulamak gerekiyorsa o  sporu uygulamalı.

Bu bakımdan MMA sporu diğer spor branşlarına göre daha zor bir spor dalıdır.  Her dalda kendini geliştirmeli. Karşındaki rakibin senden daha fazla spor  branşına hakim olursa senin şansın o kadar azalır ve başarısız olursun. 

Maçlarında  en çok hangi taktiği uyguluyorsun. Güreş mi ?

Güreşten gelidiğim için  rakibimin  beni iyi tanıyıp analiz edip ona göre karşılık vermesine müsade etmedim. Bu yüzden  Box da iyi olsun Kick Box ve güreşim de iyi olsun istedim. Kısacası bütün dövüş sanatlarına yöneldim. Eksik olan tarafalara yöneldim ve kendimi bu yönde geliştirdim. Bir bokscu kadar iyi boks yapamam,  çok iyi bir güreşçi kadar güreş yapamam  ama hepsinden daha iyi mma yaparım.

Türkiyede dövüş sporlarının bu kadar popüler olması hakkında ne düşünüyorsun. ?

Sadece medya alanında bir popülarite mevcut bence.  Ülkemiz şiddet içeren sporları seviyor bu bir gerçek ama   destek olarak baktığımızda destek göremiyoruz.  Bu yüzden duyduğunuz başarılı dövüş sporcularının çoğu yurtdışına yöneliyor. Eğitimlerini orada alıyorlar.  Türkiyede yetişmiyorlar çünkü arkalarında bir destek yok. 

Spora artık devam etmek istemiyorum dediğin anlar oldu mu hiç ?

Düşündüğüm anlar oldu tabiki. Bunun nedeni Türkiye’de mma sporunu yapan sporculardansın yalnız istediğin yere hala  ulaşamamışsın diye düşündüm. Dünyada bu böyle işlemiyor. Hak ettiğin yere gelmen zor olmuyor.  Bu yüzden pes ettiğim anlar olmuştu ama spor aşkı  bu düşüncelerin üstüne çıktı kaldığım yerden devam ettim. Ben bu sporu Türkiye’de değil de yurtdışında yapsaydım eminim ki Türkiye’de daha çok tanınırdım.

Derecelerini sayar mısın ?

Mma Federasyonu 2013 yılında kuruldu.  2014’te  ilk  küçük çaplı şampiyona düzenlediler.  Ona katılmadım.  2015 - 2016 - 2017  Türkiye şampiyonuyum.  2018 ülkemizde yapılmadı bazı sorunlardan dolayı. Ben de o açığı yurtdışında kapadım.  Önemli maçlar yaptım.

Haftada kaç gün ve kaç saat antrenman yapıyorsun.?

Haftada 5 gün günde 3 saat entrenman yapıyorum.  Sosyal hayatım biraz aksıyor. Spor yöneticiliği bölümündeyim.   Ama okulumu aksatmamaya çalışıyorum. 

MMA sporunu yapmak isteyen insanlara söylemek istediğin bir şey var mı ?

Ben bu işe başladığımda  bu işi yapabileceğimi biliyordum. Kişi kendini iyi tanıyorsa ve kendinden eminse mma yönelmeli. Zor bir spor. Çok çalışmayı çok öğrenmeyi gerektirecek bir spor. 

 

Mma türk kadın sporcu varmı?

Var ama dünya çapında  sporcular değil. Henüz Türkiye’de biliniyorlar sadece.

Hala küçük yaş gruplarında sporla hiç tanışmamış çocuklar var.  Sporla hiç tanışmamış bu çocuklara neler söyleyeceksiniz.  Spor bir insanın karakterine ne katar?

Öncelikle mücadele etmeyi öğretir hayatta.  Hangi işi yaparsa yapsın.   Rekabeti de öğrenecek kişi. Bu da çok önemli ve kişiyi daima ileri atacak bir unsur. 

Aileler çocuklarını muhakkak spora yönlendirmeli.  Özellikle küçük çocuklar spora jimnastikle başlamalı. Çünkü gelecekte ne yaparsa yapsın  vücuduna jimnastik sporunun etkisi olcaktır. 

Çocuklar karakterine göre mi spora yönlendirilmeli yoksa  hangi spora yönlendirilse o sporun karakterini mi alacak ?

Bir çocuk bir spora yönlenecekse o spora uyum sağlayacaktır.  Çocuk çünkü 10 yaşında çok saldırgan bir çocuksa 20 yaşında fazlaca uysal olabilir. Bu yüzden çocuğun karakterini burada belirleyici olamaz. O yüzden çocuk hangi spora yönlenirse o sporun karakter özelliklerini kendinde toplayacaktır.  Ama muhakkak yüzme ve jimnastikle başlamalı çocuklar spora. Sonuçta mma gibi ağır sporlar küçük yaşlar için uygun olmayacaktır.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam