SON DAKİKA
reklam
reklam

102 YILDA 102 ÖNCÜ KADIN

Eklenme Tarihi: 8 Ocak 2019, Salı - 10:17   Okunma Sayısı: 282303
Erenköy Kız Lisesi’nin Lise Oluşunun 102. Yılında Bilime, Kültüre, Sanata Değer Katan 102 Öncü Erenköy Kız Liseli Fotoğraf Sergisi Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde açıldı. Sergi 27 Ocak tarihine kadar gezilebilecek.

Eğitim tarihimizin asırlık çınarlarından Erenköy Kız Lisesi’nin tarih boyunca verdiği seçkin mezunları içinden seçilen, hayatta olanı ve olmayanı ile 102 öncü kadın genç nesille tanıştırılıyor.Erenköy Kız Lisesi'nin lise oluşunun 102. yılında Bilime, Kültüre, Sanata Değer Katan 102 Öncü Erenköy Kız Liseli Sergisi, Kadıköy Kaymakamı Mustafa Özarslan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Aslan’ ın katılımıyla Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde açıldı. Sergi 27 Ocak Tarihine kadar gezilebilecek. Türkiye’nin en eski kız okullarından biri olarak 1911’de İnas Numune Mektebi adıyla açılan ve kadınların yüksek düzeyde eğitim alması amacıyla 1916’da “Sultani” olarak lise eğitimine geçen Erenköy Kız Lisesi’nin mezunları tarafından kurulan Erenköy Kız Liseliler Derneği anlamlı bir etkinliğe imza attı. Lisenin ilk mezunlarından günümüze, bilime, kültüre, sanata değer katan, genç mezunlara öncülük eden 102 mezunun tanıtıldığı sergide, mesleki yaşamlarında önemli “ilk”ler başarmış, toplum hayatında öne çıkmış ve öncülük etmiş 102 Erenköy Kız Lisesi Mezunu 102 öncü, yaşama değer katan kadın tanıtılıyor..

KADINA VERDİĞİMİZ DEĞERİN ÖRNEĞİ

Kadıköy Kaymakamı Mustafa Özarslan, bir toplumun ancak kadın ve erkekleriyle beraber yürürse iyi bir noktaya gelebileceğini, hatta kadınlarının bir adım önde olması gerektiğini çünkü toplumun bütün fertlerini yetiştirenlerin kadınlar olduğunu ifade etti. Özarslan, Erenköy Kız Lisesi’nin tarih boyunca Türklerin kadının eğitimine ne kadar büyük önem verdiğinin güzel bir göstergesi olduğunu belirterek, Cumhuriyetin ilk yıllarında okuma yazma oranı neredeyse yüzde 1’in altında olan kadınlarımızın bugün çalışma hayatında yüzde 35’lere yükseldiğini söyledi. Kadınların artık dezavantajlı grup olmaktan çıktığını belirten Kaymakam Özarslan’ın “Artık erkekler dezavantajlı grubu oluşturuyor. Onlara karşı daha anlayışlı olmanızı rica ediyorum” esprisi gülüşmelere neden oldu.

 

HEPSİ ATATÜRK’ÜN AÇTIĞI YOLCA CESURCA İLERLEMİŞ

Erenköy Kız Liseliler Derneği dönem başkanı Güzin Övünç, serginin açılışında yaptığı konuşmada, “102 Öncü Erenköy Kız Liseli” sergisinde yer alan kadınlar arasında mezuniyetinin üzerinden neredeyse 100 yıla yakın zaman geçmiş olanlar bulunduğu söyledi. İmparatorluğun dört bir yanından okumak için gelmiş genç kızların Erenköy Kız Lisesi’nden mezun olup hayata atıldıklarında her adımda adeta devleştiklerini vurgularken şunları söyledi; Hepsi Atatürk’ün açtığı yolda cesurca ilerlemiş, yılmak bilmemiş kadınlar. Mesela içlerinden biri. Eczacılık Mektebi’ni bitirmiş, çeşitli yörelerde eczacılık yapmış, yetmemiş ülkemizin eczane açan ilk kadın eczacısı olmuş. 1946 yılı Mayıs ayında ressam ve yazar Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi 10 genç ressam Onlar Grubu’nu kurup resim sanatında yeni bir çığır açıyor. İşte o ilk 10 genç arasında tabili bir EKLli var. 1954 yılında Fenerbahçe kadın voleybol takımı ilk İstanbul Şampiyonu ve ardından ilk Türkiye şampiyonluğunu elde eder ve ilk kadın voleybol milli takımına oyuncu verir. Bu takımda tabi ki bir EKLli voleybolcu vardır. Atatürk’ün emriyle Marsilya’ya Fen lisansı yapmaya gider. Eğitimini Lyon ve Paris üniversitelerinde sürdürür. Paris gözlemevi bu başarılı öğrenciyi bırakmak istemez ancak o “bu millete borcum var” diyerek İstanbul’a döner. 1933’te İstanbul Üniversitesi’nde yabancı astronomlar tarafından kurulan Astronomi Enstitüsü’ne ilk Türk doçent olarak atanır. Evet ülkemizin ilk kadın gökbilimcisi bir EKL mezunudur. Peki bu kadınlar hep o yıllarda mı kaldı? İşte sevgili Başkan Yardımcım Elif Sungur hocanın aylardır öğrencileriyle üzerinde çalışıp, bugün vücuda getirdiği sergimizin bir amacı da bu sorunun cevabını ortaya koymak. O unutulmaz kadınların izinden giden günümüzün bilim, kültür, sanat alanındaki öncü EKLlilerini sizlerle buluşturmak. Erenköy Kız Liseliler Derneği olarak biz bu öncü kadınların açtığı yoldan genç fidanların da can suyu alıp yetişmesini sağlama gayretindeyiz. Şu anda elinden tuttuğumuz genç fidan sayısı 73. Onların da içinden nice öncüler çıkacağına eminiz. Onlara elimizi uzattık ve bu yol boyunca da yanlarında olmak istiyoruz. Bunu da ancak sizlerin desteğiyle yapabiliriz. Gelin derneğimizin üyesi olun, bağışçısı olun, bize omuz verin. Mesleki hayatlarında ilkleri başararak Erenköy Kız Liseli olma gururunu yaşatan bu öncü kadınlara selam olsun!”

HAYATA İYİ BİR BAŞLANGIÇ YAPMAMI SAĞLADI

Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hülya Narsap, konuşmasında: Okulun eski mezunlarından biri olarak Erenköy Kız Lisesi’ nin” 102 Öncü Erenköy Kız Liseli” fotoğraf Sergisi’ne ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu, Derneğin her zaman okulun güzel çalışmalarının öne çıkarılmasında, halka ulaştırılmasında ve tanıtılmasında büyük bir rol üstlendiğini belirterek dernek başkanını ve üyeleri tebrik etti, okulun şu anki müdiresi Berna Ocakcıoğlu’nun genç fidanları en iyi şekilde yetiştirmeye devam ettiğini ifade etti. Mezunlar arasında pek çok ünlü mimar, genel müdür, profesör, öğretim görevlisi, yazar, doktor, mühendis, modacı, ressam, sporcu, güzellik kraliçesi, tiyatro ve sinema oyuncusu ve pek çok sanatçı olduğu dikkati çeken Hülya Narsap, “Halide Nusret Zorlutuna, Macide Tanır, Ayla Algan,Hale Soygazi, Nisa Serezli, Bennu Yıldırımlar, Dilek Hanif, Şebnem Özinal, Ömür Getik bunlardan bazıları” dedi. Erenköy Kız Lisesi’nin hayata iyi bir başlangıç yapmasına vesile olduğunu ve sonraki eğitimlerine de zemin hazırlayarak hayatına değer kattığını vurgulayan Hülya Narsap, Erenköy Kız Lisesi gibi tarihi ve köklü bir okulda okuduktan sonra yine Ülkemizin ilk sanat ve mimarlık okulu olan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ ni bitirdim ve sonrasında yine köklü bir kurum olan Marmara Üniversitesi, Eğitim Fakültesi’n de Yüksek Lisansımı yaptım. Bulunduğum konumlarda her zaman ülkeme ve insanlara faydalı olabilecek çalışmalar yapmayı kendime ilke edindim” diye konuştu.

BENİM İÇİN GURUR

Sergi açılışı sonrası sorularımızı yanıtlayan Erenköy Kız Lisesi Müdürü Saadet Berna Ocakçıoğlu şunları söyledi; “Cumhuriyetin kuruluşundan önce Türk kadınının eğitimine kucak açan, yoluna ışık tutan birkaç okuldan birinde yöneticilik yapmanın gururunu yaşıyorum. Erenköy Kız Lisesi, 1911 yılından itibaren o dönemde Osmanlı Devleti coğrafyasının 4 bir yanından gelen genç fidanları bağrına basmış ve hayata, topluma hazırlamıştır. O dönemde Erenköy Kız Lisesinden yetişen genç fidanlar Cumhuriyetin kurulması ile beraber Türkiye Cumhuriyetinde pek çok alanda meslek hayatında yerini alan Türkiye Cumhuriyeti’nin önde ve öncü kadınları olmuşlardır. Erenköy Kuz Liseliler Derneğinin okulumuzun 1916 yılında lise oluşunun 102. Yılında 102 Öncü Kadın sergisini şerhinin yine okulumuzun mezunu olan Hülya Narsap tarafından idare edilen Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde açılmasını çok anlamlı buluyorum. Öğrencilerimizin hepsini kendilerine model olacak bu 102 öncü kadını görmeleri, tanımaları İçin sergiye getireceğim. Bu anlamlı sergi için dernek başkanı Güzin Arıtan Övünç , Maltepe Üniversitesi öğretim görevlisi Elif Sungur ve dernek yönetimindeki tüm hanımefendiler ve emeği geçen herkesi tebrik ediyor, teşekkür ediyorum.”

NESİLDEN NESİLE AKTARILAN RUH

Sergi, ülkemizin en başarılı 50 kadın yöneticisinden biri olan Arzu Aslan Kesimer, Oyuncu Bennu Yıldırımlar, Anayasa Hukuku hocası Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut, Sürdürülebilirlik çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Refika Bakoğlu, Ressam Neşe Gümüşcüoğlu, Yazar Ayfer Tunç, FNHF ve HYO Mezunları Derneği Başkanı Prof. Dr. Sevgi Oktay, Piyanist Mehru Ensari, Girişimci iş kadını Münteha Adalı, Modacılar Dilek Hanif, Özlem Süer, Yarsav kurucusu Hakim Gülsüm Mısır, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hülya Narsap gibi isimleri bu sergi ile kamuoyu ile buluşturmayı ve genç nesil EKL’lilere tanıştırmayı hedefliyor.

 

ZAMANDA YOLCULUK

Lisenin vefat eden mezunlarının unutulmadığı sergide Türkiye’nin öncü 102 kadınının fotoğrafları sergileniyor. Erenköy Kız Lisesi’nden mezun Türkiye’nin ilk kadın gökbilimcisi ve kadın dekanı Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan, ilk kadın kimyagerlerden Melahat Yönet, Arkeolog Prof. Dr. Jale İnan, gazeteci yazar İffet Halim Oruz, Türkiye’nin ilk kadın emniyet müfettişi Nebahat Kunt, Sosyolog Mediha Esenel, ve daha niceleri tarihsel kişilikler olarak sergide yer alıyor.

EN GENÇ MEZUN

Serginin bir başka ilginç yönü ise; geleceği sembolize eden Erenköy Kız Anadolu Lisesi’nin yeni mezunlarından, Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Büşra Nur Ünde’nin 103. isim olarak sergide yer alması oldu.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam