Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2019/01/25/KYsY_aylarYnda_kalp_hastalYklarY_3.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Soğuk havalar kalbin iş yükünü arttırıyor - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Soğuk havalar kalbin iş yükünü arttırıyor

Eklenme Tarihi: 25 Ocak 2019, Cuma - 11:53   Okunma Sayısı: 100145
Kalp hastalıkları hem görülme oranları hem de yarattığı sonuçlar bakımından çok dikkat edilmesi ve asla ihmal edilmemesi gereken önemli bir sağlık problemidir. Bu konuda ortaya çıkan istatistikler gösteriyor ki, kalp hastalıkları dünya üzerindeki ölümlerin en güçlü sebeplerinden biridir. Hal böyle olunca kalp sağlığını korumak ve kalp ile ilgili en küçük bir belirtiyi bile dikkate almak gerekiyor. Özellikle de mevsimlerden kışsa…

Avrasya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç Dr. Habib Çil, kışın kalp üzerindeki etkilerini ve korunma yollarını anlatıyor.

Kış mevsimi kalbi yoruyor

Sıcaklıkların düşmesiyle birlikte soğuk havanın etkisiyle vücutta sempatik sistem aktive olur ve vücut nor adrenalin salgılamaya başlar. Bu durum ise kan basıncı, kalp, bacak damarlarındaki direnci ve kalp hızının artmasıyla sonuçlanır. Kalbin iş yükü ve oksijen ihtiyacı arttığından kalp krizi riski oluşur. Soğuk hava kas spazmlarının artması sebebiyle damar tıkanıklıklarının artmasına, göğüs, ağrısı ve nefes darlığı gibi problemlere neden olur. Ayrıca soğuk hava kanın pıhtılaşma ihtimalini arttırarak damarların tıkanmasına, inme ve kalp krizine neden olabilir.

D vitamini eksikliğine dikkat

Kış mevsimi itibariyle kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirmeye ve güneş ışığından daha az yararlanmaya başlarız. Dolayısıyla elde ettiğimiz D vitamini miktarı azalır.D vitamini gerek kalp kasına direkt etki etmesi gerekse renin angiotensin sistemi ve paratiroit hormona yaptığı etkilerle kalp damar hastalıklarını önler.Eksikliğinde hipertansiyon, damar hastalıkları ve kalp yetmezliği artar. Bu noktada güneşten alınmayan D vitaminin takviye olarak alınması önemlidir.

Soğuk havalarda serum kolesterol seviyesi yükselir

Vücut, soğuk havalarda vücut ısını dengeleyebilmek ve sıcak tutabilmek için, depoladığı yağları yakmak zorunda kalır. Ancak bu durumun şöyle bir tehlikesi vardır. Yağların yakılmasıyla dolaşıma geçen kötü kolesterol ve yıkım ürünleri damar duvarında plak oluşmasına yol açar. Bu durum ise damar tıkanıklığına neden olur ileri evrede kalp krizi ile sonuçlanabilir.

 

Az hareket kalbe zarar

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte fiziksel aktivite alanımız kısıtlanır, daha çok kapalı alanlarda vakit geçiririz. Ancak bu durum kalp sağlığı için büyük bir olumsuzluktur. Çünkü yapılan hafif egzersizler, düzenli yapılan yürüyüşler gibi çeşitli aktiviteler, damar iç duvarındaki hücrelerin düzgün olmasını sağlar. Ayrıca kanın akışkanlığının artmasına ve yeni damar oluşumunu arttırarak kardiyovasküle sisteme yararlı olur. Miktarı azalan fiziksel aktiviteler ise vücut ve kalp sağlığı için yeterli gelmez.

Hastalık mevsimi kış ve enfeksiyonlar

Kış mevsimi demek üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla sık sık karşılaşmak zorunda kalabiliriz demektir. Her ne kadar basit bir problem gibi görünse de bu enfeksiyonlar plazmafibrinojenini arttırarak pıhtıya neden olurken pıhtı yıkımını azaltır. Bu durum ise damar duvarındaki plakların yırtılmasına ve kalp krizine neden olur.

Uzun kış akşamlarında yenen yemeklere dikkat!

Yaz mevsimi daha hafif besinlerle geçirmemize rağmen kışın yağlı ve bol kalorili yiyecekleri daha çok tüketiyoruz. Özellikle de gündüzlerin kısalması ve gecelerin uzaması ve bu dönemde yapılan yemek kaçamakları kilo artışına yol açıyor. Bu durum kanda total kolesterol, LDL kolesterol ve yağ asitlerini arttırarak damar sertliğine ve hipertansiyona neden olur.

Kış aylarında kalp hastalıklarıyla ilgi riskleri minimize etmek için…

* Dışarı çıkarken mutlaka bere, atkı, yün eldiven, yün çorap ve kalın giysiler giyilmeli ve soğuğun etkisi bir nebze olsun azaltılmalı,

* Azalan egzersiz miktarını arttırmalı, düzenli olarak hafif egzersizler yapılmalı,

* Yağlı kalorili ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmalı dengeli ve düzenli beslenmeli,

* Özellikle kalp hastaları grip aşısı yaptırmalı,

* Soğuk havada göğüs ağrısı hisseden kişiler mutlaka uzman bir doktora başvurmalıdır. www.avrasyahospital.com.tr

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam