SON DAKİKA
reklam
reklam

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası toplum Afganistan'ı yalnız bırakmamalı

Eklenme Tarihi: 25 Aralık 2015, Cuma - 08:00   Okunma Sayısı: 70974

ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan CumhurbaşkanıEşref Gani Ahmedzai ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Türkiye'nin kadim dostu Afganistan ile işbirliğine çok büyük önem verdiğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Afganistan çok ciddi yaralar aldı, bu yaraların tedavisi için de adımlarımızı atmaya devam ediyoruz. Silahlı Kuvvetlerimiz başından itibaren orada güvenlik olarak yerini aldı, şuan da yine orada bildiğiniz gibi bir heyetimiz bulunuyor. Afgan kardeşlerimizin belirlemiş olduğu kronolojik yapı neyse kendileriyle müzakere içerisinde sonuna kadar orada kalmaya devam edeceğiz. Ne zaman ki 'tamam' dendiğinde o zaman bizler de askerlerimizi çekeceğiz. Son 13 yıldır bu sarsılmaz bağları daha da güçlendirmenin çabası içindeyiz."

"İşbirliğimiz kararlı bir şekilde devam edecek"

Türkiye'nin Afganistan'ın güvenlik, kalkınma ve kapasite gelişimi alanlarındaki çabalarına destek ve katkılarının gözden geçirildiğine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Afganistan'la işbirliğimiz, askeri, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel bütün bu alanlarda kararlı bir şekilde devam edecek. Biz, Afganistan'ın altyapısında, üst yapısında müteahhit ve girişimci firmalarımızla yer almaya devam edeceğiz. Bu konuda bir dayanışmamız var. Bu dayanışma bundan sonraki süreçte inanıyorum ki Afganistan'ın şekillenmesinde de önemli bir rol oynayacak. Dışişleri bakanlarımızın az önce imzaladığı mutabakat muhtırası da aslında her iki ülkede inanıyorum ki bu dayanışmayı ortaya koyacak bir yönde atılmış önemli adımdır. İnşallah bundan sonraki süreçte siyasi istişarelerin de güçlenerek devamı, bunu çok daha farklı bir yere getirecektir."

"Uluslararası toplum desteğini vermeli"

Afganistan'ın uluslararası toplumun desteğiyle son 14 yılda her alanda ciddi ilerlemeler kaydettiğini vurgulayan Erdoğan, "Uluslararası toplum geçmişte yaptığı hatayı tekrarlamayarak Afganistan'ı dönüşüm 10 yılı süresince yalnız bırakmamalıdır. Bu konuda desteğini vermeleri gerekir. Bilhassa kalkınma ve güvenlik tesisi konularındaki çabalarını desteklemeyi sürdürmelidir" dedi.

"Afganistan'ın geleceğinin çok daha aydınlık olduğuna inanıyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben, Afganistan'ın geleceğinin bugünlerden çok daha aydınlık, çok daha müreffeh olduğuna inanıyorum. Tüm zorluklara, sıkıntılara, imkansızlıklara rağmen Pakistan-Afganistan-Türkiye olarak hele hele terörle mücadele konusunda atacağımız adımlar inanıyorum ki Pakistan'ı da Afganistan'ı da ve dolaylı olarak bizleri de rahatlatacaktır" dedi. 

"Türk askeri yanımızda durdu"

Afganistan Cumhurbaşkanı Ahmedzai ise Türkiye'nin Afganistan'da güvenliğin sağlanması konusunda ciddi rol oynadığını belirterek, "Son dört yılda Türk askerleri, omuz omuza yanımızda durdu. Özellikle geçen sene, Afganistan'da güvenliğin sağlanması konusunda ciddi bir rol oynama kararı aldınız. Size bir kez daha Afgan halkının yanında olduğunuz için teşekkür ederim" dedi.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye'de Afganistan Cumhurbaşkanı Ahmedzaionuruna akşam yemeği verdi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam