SON DAKİKA
reklam
reklam

İhracatçılar 2016 yılından umutlu

Eklenme Tarihi: 28 Aralık 2015, Pazartesi - 09:00   Okunma Sayısı: 67808
 

İSTANBUL

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, hazır giyim sektörünün 2016 yılında moda, tasarım ve markalaşma adımlarını hızlandırarak ve kayıp yaşanan pazarların yerine alternatiflerini ikame ederek, ihracat performansını 20 milyar dolara çıkaracağı öngörüsünde bulundu.

AA muhabirine 2015'i değerlendiren ve gelecek yıla ilişkin beklentilerini paylaşan Tanrıverdi, Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatının 2015 yılının ocak-kasım döneminde 10,3 gerilediğini anımsatarak, "2015 yılı ocak-kasım döneminde Türkiye genel ihracatında yüzde 8,6 düşüş yaşandı. Hazır giyim ihracatının toplam ihracat içindeki payında ise önemli bir değişiklik olmayarak yüzde 11,8 düzeyinde kaldı. Diğer bir ifade ile bu düşüşe rağmen yüzde 11,8'lik payı ile en fazla ihracat yapan ikinci sektör durumundayız" bilgisini verdi.

"Rusya'ya 2013'de 413 milyon dolar olan ihracat, 2015 yılında 200 milyon dolara düştü"

Hikmet Tanrıverdi, 2015 yılının, iki genel seçim nedeniyle seçime endeksli bir yıl olduğuna dikkati çekerek, "Bu durum, ihtiyaç duyulan ekonomi politikalarının hayata geçirilmesini olumsuz etkiledi. Dünya pazarlarında meydana gelen belirsizlikler de eklenince iş dünyası açısından uzun ve derin bir bekleme süreci yaşanmasına yol açtı" dedi.

Tanrıverdi, Rusya'yla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Rusya'nın 2014'de Ukrayna'ya müdahalesi sonrası Batı ülkelerinin yaptırımları sonucu Rusya ekonomisinin düşüş eğilimine girmesi, düşen petrol fiyatlarına bağlı olarak ekonomik daralmanın derinleşmesi ve rubledeki düşüş bu ülkeye ihracatımızı yüzde 40'lara varan oranda azalttı. Böylelikle Rusya'ya 2013 yılında 413 milyon dolar olan ihracat, 2014 yılında 351 milyon dolara gerilerken, 2015 yılında ise son krizin de etkisiyle 200 milyon dolar seviyesine düştü. Hazır giyim sektörünün 2016 yılındaki performansını etkilemesi beklenen diğer önemli faktör de Rusya ile gelişen siyasi krizin ekonomik alana da yansıması ve bunun sonucunda Rusya'ya yapılan gerek kayıtlı hazır giyim ihracatı, gerekse bavul ticaretindeki düşüşün devam etmesi."

"Kimya sektörü ihracatı yıl sonuna kadar 15 milyar dolara ulaşacak"

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, ihracatçılar ve sanayiciler açısından zorlu bir yılın geride bırakıldığını belirterek, "2015, seçimlerle geçen ekonomik ve siyasi belirsizliklerin yoğun olarak hissedildiği bir yıldı. Komşu ülkelerde yaşananlar ile son dönemde Rusya cephesinde meydana gelen gelişmeler de ihracatımızı etkileyen etmenler arasında" diye konuştu.

Akyüz, kimya sektörünün, tüm bu yaşananlara rağmen halen Türkiye'nin en fazla ihracat yapan üçüncü sektörü olduğunun altını çizerek, kimya sektörü ihracatının yıl sonuna kadar 15 milyar dolara ulaşacağı tahmininde bulundu.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam