Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2019/02/27/yurtdisi_dil_okullari_ve_universite_egitimi_h35341_751a2.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Ailelerin %68’i Eğitim İçin Birikim Yapıyor - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Ailelerin %68’i Eğitim İçin Birikim Yapıyor

Eklenme Tarihi: 27 Şubat 2019, Çarşamba - 10:46   Okunma Sayısı: 125749
Yurtdışı eğitim sektörü büyümesini sürdürüyor. Yurtdışı eğitim sektörü ülkelerin kasalarına hatırı sayılır meblağlar bırakıyor. 2020 yılında 8 milyon uluslararası öğrencinin dolaşımda olması devletlerin gelirlerini de artıracak.

 

İSTANBUL

Amerika uluslararası öğrencilerden 42.4 Milyar Dolar kazanç sağlarken Kanada, Avustralya, Çin, Rusya gibi ülkeler paylarını ciddi oranda yükseltti. Peki Türkiye bu yarışın neresinde? Türkiye’deki aileler yurtdışı eğitime ne kadar bütçe ayırıyor?

Her geçen gün büyüyen bir pazar olan yurtdışı eğitim sektörünün dünyadaki büyüklüğü, ülkelerin bu pazardan aldıkları pay, Türkiye'nin pazardan aldığı payın gelişimi, Türkiye'deki ailelerin yurtdışı eğitim yönelimleri haberde yer alan başlıklardan bazıları. OECD, UNESCO, ICEF, Statista gibi dünyanın önde gelen kurumlarından edinilen bilgilerle derlenen haberimiz de ayrıca IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları kapsamında yapılan anket sonuçlarına da yer verilmiştir.

Yurtdışında eğitim sektörü dünyadaki tüm gençlerin ve ailelerin radarında olan bir konu. Amerika’dan Almanya’ya, Çin’den Hindistan’a kadar pek çok ülkedeki gençler yurtdışı eğitim alternatiflerini değerlendiriyor. Bunun altında pek çok sebep yatıyor. Genel olarak yurtdışında eğitim almak küresel rekabet dünyasında gençleri bir adım öteye taşıyacak bir kazanım olarak görülüyor. Geçmişte yurtdışı eğitimin sadece gelişmekte olan ülkelerin gençleri tarafından tercih edildiği düşünülse de günümüzde bu durum değişti. 330 binAmerikan öğrencisi, 150 bine yakın Alman öğrenci, 24 binin üzerinde İngiliz öğrenci kendi ülkeleri dışında bir ülkede eğitim almayı tercih etti. Yurtdışı eğitime ilgi her geçen yıl artış gösterince bu sektörün ülkelere getirdiği kazanım da arttı ve daha da artması bekleniyor. UNESCO rakamlarına göre 2013’te 4,1 milyon olan uluslararası öğrenci sayısı 2016’da 5 milyon seviyelerini gördü. Bu rakamın 2020’de 8 milyona çıkması bekleniyor, bu da ülkelerin kasalarına daha çok gelir gireceğini gösteriyor.

Yurtdışında eğitim devletlerin kasasın hatırı sayılır meblağlar bırakıyor. Örneğin en çok uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan Amerika; bu öğrencilerden 2017 yılında kasasına42.4 Milyar Dolar girdi sağlamıştır.

Son dönemde popülaritesi artan Avustralya’da toplam öğrenci nüfusunun %20’sini uluslararası öğrenciler oluşturmaktadır. Avustralya bu öğrencilerden 2016-17 yılında 28 Milyar Dolar kazanmıştır.

Avrupa’da en çok tercih edilen ülkelerden ola Fransa; uluslararası öğrencilerden 4.65 Milyar Euro kazanmıştır. Öğrenci konaklaması, öğrencilerin aileleri ve arkadaşlarının ziyaretleri de hesaplanınca ek olarak 466.7 milyon Euro daha kazandığı kayıtlara geçmiştir.

Yurtdışı eğitimde en çok tercih edilen lokasyonlardan olan İngiltere; uluslararası öğrencilerden 13,8 Milyar Sterlin kazanıyor. Öğrenciler ayrıca 750 milyon Sterlin ulaşım,690 milyon Sterlin perakende endüstrisinden kazandı.

En çok tercih edilen lokasyonlardan olan Kanada ülkesinde ağırladığı 494 bin öğrenciden 8 Milyar Dolar gelir elde etti.Türkiye'nin 2002 yılından bu yana uluslararası öğrenci sayısı hatırı sayılır ölçüde artmıştır. Artan rakamlar gelirlere de yansıdı. Türkiye 2017 yılında uluslararası öğrencilerden 34 Milyon Avro kazanç sağladı.

Yukarıdaki tablolar ülkelerin 2001- 2016 yılları arasında yurtdışı eğitim sektöründen aldıkları payın dağılımındaki değişimi göstermektedir. 

 

Hangi Ülkerler Revaçta?

Geçtiğimiz yıllarda en çok eğitim alınmak istenen ülkeler Amerika ve İngiltere’yken son dönemde bu durum değişmiştir. Amerika ve İngiltere’nin uluslararası öğrenci artış hızı düşmüştür. Bunda siyasi durumun etken olduğu söylenebilir. Amerika’nın Trump döneminde Müslümanlara ve azınlıklara yönelik tehditkâr tutumu, İngiltere’nin ise Brexit sebebiyle yaşadığı belirsizlik bu düşüşün sebepleri arasında gösteriliyor. Bu da siyasi gelişmelerin yurtdışı eğitim sektörünü nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.

Bu bilgiler ışığında ülkelerin uluslararası öğrenci artış hızını verdiğimizde hangi ülkelerin popülaritesini artırdığını da görebilmekteyiz. Kanada’da eğitim alan uluslararası öğrencilerin sayısı geçtiğimiz yıllara oranla %20, Avustralya’nın %13, Japonya’nın %11.6, Çin’in %10.5, Rusya’nın %9, Almanya’nın %5.5, Fransa’nın %4.6, Amerika’nın %3, İngiltere’nin %1 artmıştır.Kanada, Rusya, Almanya ve Çin’in Türkiye’deki öğrencilerin de yoğun ilgi gösterdiği destinasyonlar olduğunu belirtebiliriz.

Yurtdışı eğitim sektöründen daha fazla gelir elde etmek isteyen devletler politikalarını yeni baştan şekillendiriyor. Pek çok ülke önümüzdeki seneler için hedeflerini belirledi.Son dönemde en hızlı öğrenci artışına sahip olan Kanada 2022 yılında 450 bin uluslararası öğrenciyi okullarında ağırlamayı hedefliyor. 2017 yılında 494 bin öğrenciye ulaşan Kanada hali hazırda 2022 hedeflerinin üzerine çıkmayı başardı.2017 yılında 624 bin uluslararası öğrenciye okullarında eğitim veren Avustralya’nın 2025 hedefi 720 bin öğrencidir.

2001 yılında yarışa dahil bile olmayan fakat son yıllarda çok hızlı yükselişe geçen Çin; 2017 yılında okullarında 489.200 bin öğrenciye eğitim vermiştir. Ülkenin 2020 hedefi 500 binöğrencidir.Japonya’da bu yarışa sonradan dahil olmasına rağmen çok hızlı bir ilerleme kaydetmiştir. 2017 yılında 267 bin öğrenciye okullarında eğitim veren Japonya’nın 2020 hedefi 300 binöğrencidir.Almanya’nın 2020 hedefi 350 bin uluslararası öğrencidir. Almanya hali hazırda bu hedefini 2017 yılında 358 bin 900 öğrenci ağırlayarak geçmiştir.Fransa 2020 yılında 470 bin uluslararası öğrenciye eğitim vermeyi hedeflemektedir. Ülke 2017 yılında 325 bin uluslararası öğrenciye eğitim vermiştir.Rusya’da yükselen lokasyonlardan biridir. Ülkede 220 bin uluslararası öğrenci eğitim almaktadır. Bu rakamın 2020’de 310 bine yükselmesi beklenmektedir.

Türkiye ise uluslararası öğrenci çekme yarışında son dönemlerde hızlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Uluslararası Öğrenciler Departmanı’nın açıkladığı rakamlara göre Türkiye’nin 2023 hedefi 200 bin uluslararası öğrenciye eğitim vermektir. Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısı 2002-2014 yılları arasında %70’lerin üzerinde artış göstermiştir. YÖK’ün açıkladığı rakamlara göre 2017-2018 yılında Türkiye’de 125.138 yabancı öğrenci eğitim almıştır. Bu öğrencileri 20.071’i Suriye, 17.088’i Azerbaycan, 12.247’si Türkmenistan, 6.481’i İran, 5.826’sı Afganistan, 5.187’si Irak, 4.012’si Almanya. Çin, Rusya ve Yunanistan’da Türkiye’ye öğrenci yollayan ülkeler arasında.

Yurtdışında eğitim dünyadaki ebeveynlerin olduğu gibi Türkiye’dekilerin de ilgi alanında. Çocuğunun daha iyi bir gelecek kurmasını isteyen aileler yurtdışı eğitime yönleniyor. Yurtdışında eğitim maliyetleri düşünüldüğünde aileler çocukları için büyük fedakarlıklar yapıyor. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları kapsamında yapılan anketler ailelerin çocuklarının yurtdışında eğitim alabilmesi için birikim yaptıklarını ortaya koydu. Ailelerin %68’i çocuklarının yurtdışında eğitim alması için birikim yapıyor.

Çocuğuna dil okulu, yaz okulu, lise, üniversite veya yüksek lisans eğitimi aldırmak isteyen ailelere anket kapsamında; yurtdışında eğitime ne kadar ödemeyi planladıkları da soruldu. Ailelerin %38,3’ü 5-10 bin Dolar arası, %27’si 5 bin Dolardan az, %19,4’ü 10-20 bin Dolararası, %3,2’si 30 bin Dolardan fazla olarak bütçelerine dair bilgi verdi. Bu bilgiler ışığında ailelerin %60’ından fazlasının 5 bin dolar ve üzerini gözden çıkardığı anlaşılıyor.

 

Öğrenciler Çalışarak Bütçelerine Katkı Sağlıyor

IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları kapsamında yapılan anket çalışması öğrencilerin %89’unun burs arayışı içerisinde olduğunu gösterdi. Aileler de çocuklarının burs arayışlarını destekliyor. Bu sebeple fuar kapsamında özellikle burs veren okullara yoğun ilgi gösteriliyor.

Yurtdışında eğitim maliyetlerini düşürmek isteyen aileler ve öğrenciler burs arayışı dışında başka yollar da buluyor. Öğrencilerin ve ailelerin büyük çoğunluğu yurtdışında eğitim alırken çalışılabilecek programlara ilgi gösteriyor. Öğrencilerin %96’sı yurtdışında eğitim alırken part-time olarak çalışmak istediklerini belirtti. Ailelerin %90’ı çocuklarının yurtdışında eğitim alırken çalışma isteklerini destekledi.Kanada’da part-time çalışarak en az 1200 CAD, Avustralya’da 1600 Avustralya Doları, İngiltere’de en az 700 Sterlin, İrlanda’da en az 760 Euro, Malta’da en az 650 Eurokazanılması; ailelerin ve öğrencilerin neden eğitim alırken çalışmak istediklerini ortaya koyacaktır.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam