Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2019/03/12/Demans_3.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Mutfağın yerini bile unuttuğunuz oluyorsa dikkat! - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Mutfağın yerini bile unuttuğunuz oluyorsa dikkat!

Eklenme Tarihi: 12 Mart 2019, Salı - 12:36   Okunma Sayısı: 93610
Bugün, insanı hem geçmişe hem de geleceğe ulaştırır. Ve insan bugününü kaybederse hem geçmişini hem geleceğini kaybetmiş olur. Tıpkı demans hastalığında olduğu gibi…

 

Yaşı ilerlemiş birçok insan, gündelik hayatında kolayca kullanması gereken zihinsel yetilerini kullanamamaktan yakınır. Bu durum zamanla kendisini değil çevresini de olumsuz etkilemeye başlar. Ancak çoğu kişi bu durumu ciddiye almamakla birlikte ‘Yaşlanmanın sonucu’ olarak görür. Bu noktada kişi, zaman geçtikçe zihinsel olarak gündelik hayatı kontrol etmekte zorlanabilir. Genel olarak demans belirtisi olarak kabul edilen bu durumu, Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nin Kurucusu Nörolog Mehmet Yavuz anlatıyor.

Zaman hatırlama kabiliyetinizi elinizden alabilir

Demans; kişinin zihinsel işlevlerinde meydana gelen iş göremezlik durumudur. Hastalık yüzünden işlevlerde gerçekleşen yavaşlama kişinin; sorunları çözme, duygularını kontrol etme, hatırlama kabiliyeti ve dil yetileri gibi birçok konuda zorlanmasına yol açar. Bu yüzden demans hastaları gündelik ihtiyaçlarının karşılayabilmek için yakınlarının desteğine ihtiyaç duyarlar.

Her unutkanlık demans değildir

Demansa birçok hastalık türü sebep olmaktadır. En çok görülen bulgulardan biri olan unutkanlıkla karşı karşıya kalan her birey, ‘Demans hastasıyım’ şüphesine kapılmamalıdır. Çünkü zihninizde gerçekleşen bu kaybın, başka sebepleri de olabilmektedir.

İnsanın ömrünün uzamasına bağlı olarak demans hastalığının görülme riski de artmaktadır. Bu yüzden insanlar, demans hastalığı hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursa, demans hastalığının erken tanısı mümkün olabilecek ve demans hastalıklarından bazıları kısmen de olsa tedavi edilebilecektir.

Bu sebepler hafızanızın etki alanını zayıflatıyor

* Kişide Alzheimer hastalığı olması,

* Yüksek kolesterolün olması,

* Bazı ilaçların yan etkisi,

* Ailede genetik olan kronik psikolojik rahatsızlıklar,

* Beyin damar hastalıkları,

* Birinci derecede yakınlarda demans hastalığının görülmesi,

* Yüksek kan basıncı,

* Tiroid fonksiyon bozukluklarının yaşanması,

* Kansızlık,

* B12 vitamin eksiliği,

* Depresyon, stres durumu, demans hastalığına sebep olabilecek en önemli etkenler arasındadır.

Bu belirtileri yaşıyorsanız dikkat…

* Konuşurken zorluk çekme,

* Kısa süreli hafıza kaybı yaşama,

* Yer ve zaman kavramada eksiklik yaşama,

* Ruh hallerinde yaşanan değişimler,

* Gündelik ihtiyaçları gidermede zorlanma,

* Yorgunluk, uyuşukluk hissetme

* Yön duygusunu kaybetme,

* Bazı davranışların tekrarlanması

* Konsantrasyon problemi yaşama,

* Bazı problemlerin çözümünde sıkıntı yaşama.

Demans hastalığı için tedavi mümkün mü?

Demans hastalığını tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak her hastalıkta olduğu gibi demansta da erken teşhis tedavi için çok önemlidir. Eğer kişi, hastalığın ilk evrelerindeyse, kişide hipotroidi, depresyon ve vitamin eksikliğine bağlı demans varsa tedavi edilebilir. Ancak diğer evrelerde tedavi ancak hastalığın ilerlememesi için yapılır. Amaç hastalığın ortaya çıkardığı semptomları azaltmak veya yok etmektir.

Reem Nöropsikiyatri Merkezi

Dr. Mehmet Yavuz

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam